Tragom inspiracije

Nije samo moda ta koja se reciklira i iznova vrti u krug. Veoma često se pojedine kampanje zasnivaju na već postojećim, davno zaboravljenim, neke kultne poze sa fotografija se rekreiraju pa se granica između inspiracije i kopije spontano briše. Svedoci smo da se trendovi, različiti stilovi i modne epohe prepliću i iznova ponovo koriste. Tanka je granica između inspiracije i direktnog plagijata, a u današnjem svetu vrlo je teško izmisliti nešto što je bitno drugačije od svega što smo do sada videli. Međutim, ukoliko su i autori i konzumenti mode dovoljno obavešteni odakle je inspiracija procurela onda zablude nema.

Uvek su mi bile interesantne rubrike u kojima modni blogovi i sajtovi svojim čitaocima otkrivaju sličnosti između pojedinih kampanja, modela, fotografija. Jelena Karakaš je na svom blogu Ko ne voli cipele svojevremeno imala rubriku original kopije gde je postavljala zanimljive primere pozajmljene inspiracije.

Istoričarka mode Lilah Ramzi, na svom blogu Part Noveau redovno pronalazi i objavljuje zanimljive fotografije nesumnjive sličnosti. Ideja njenog bloga je da pokaže bilo koji trend ili ideju koji su pozajmljeni, ponovo upotrebljeni ili pak poslužili kao osnova za novu ideju, a u cilju davanja zasluga onima koji to zaista zaslužuju. Što bi mi rekli da se vidi šta je starije kokoška ili jaje?

Mi smo izdvojili neke zanimljive primere.

part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-1 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-3 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-4 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-5 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-6 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-7 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-8 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-9 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-10 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-11 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-12 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-13 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-14 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-15 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-16 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-17 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-19 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-20 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-21 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-22 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-23 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-25 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-26 part-nouveau-fashion-design-photography-lilah-ramzi-28

 

Fotografije: partnouveau.com

 

Share