Tartan

U NAJVEĆEM BROJU SLUČAJEVA KADA KAŽEMO TARTAN ROMANTIZOVANE PREDSTAVE NERASKIDIVO POVEZANE SA ŠKOTSKIM NACIONALNIM IDENTITETOM BUDU NAM PRVA ASOCIJACIJA NA OVAJ PRINT. MEĐUTIM, NJEGOVO TAČNO POREKLO NIJE POZNATO. IAKO JE JOŠ U TREĆEM VEKU U OBLASTI PO IMENU FALKIRK POSTOJAO PRINT NALIK TARTANU, TARTAN KAKVOG DANAS ZNAMO SE U ŠKOTSKOJ NIJE IZRAĐIVAO SVE DO ŠESNAESTOG VEKA. NAJVEĆI BROJ ETIMOLOGA SE SLAŽE DA JE SAMA REČ TARTAN FRANCUSKOG POREKLA (OD REČI TIRETAINE) I DA JE U UPOTREBU UŠLA U RANOM ŠESNAESTOM VEKU. UPRKOS POPULARNOM UVERENJU I NAŠIM ASOCIJACIJAMA TARTAN PRINT NIJE IMAO NIKAKVE ISTORIJSKE VEZE SA SPECIFIČNIM ŠKOTSKIM PORODICAMA I KLANOVIMA SVE DO POČETKA DEVETNAESTOG VEKA, KADA SU MNOGI ISTORIČARI, PISCI, KROJAČI I PROIZVOĐAČI VUNE AKTIVNO PROMOVISALI OVU IDEJU I RADILI NA POPULARNOSTI PRINTA

Fun Facts:

1. Alan Bin, američki astronaut škotskog porekla, nosio je sa sobom malo parče MacBean (MekBin) tartana tokom svoje Apolo 12 misije 1969. godine. Uprkos brojnim glasinama, Alan ipak nije ostavio boje svog klana da lutaju svemirom zauvek, već je parče materijala vratio na Zemlju i donirao ga MekBin klanu i St. Bean kapeli u Pertširu.

Tartan
2. Iako kraljica Viktorija možda ne važi za trendseterku, upravo je ona delimično zaslužna za popularnost ovog printa. Kao veliki ljubitelj škotske kulture pojavila se na takozvanoj Velikoj Izložbi 1851. godine od glave do pete odevena u tartan i tradicionalnu nošnju škotske regije Hajlends. Prodaja i popularnost ovog printa su nakon toga dostigli nezapamćene razmere, a tartan je postao najčešći izbor printa školskih uniformi i to ne samo u Velikoj Britaniji, već i u Japanu, Americi i na Filipinima.

Tartan3

3. Kada smo već kod Japana, jedna od zanimljivosti je svakako i ta da Japanci važe za najveće ljubitelje škotske mode. Ova zemlja je najveći uvoznik popularnog Harris tvida, a japanski dizajner Jun Takahaši je tokom jedne od svojih modnih revija oslikao modele od glave do pete u ovaj print. To koliko je tartan popularan u Japanu dovoljno govori i činjenica da čak i njihov, možemo slobodno reći jedan od nacionalnih simbola, Hello Kitty, ima svoj tartan dizajn.

Tartan2

4. Tartan i kiltovi su bili zakonom zabranjeni 1746. godine u pokušaju kontrolisanja Hajlends klanova koji su podržali ustanak Jakobinaca. Osumnjičeni za podržavanje neprijatelja morali bi da polože zakletvu, izričito obećavajući da: „Više nikada neću nositi tartan, karirani print niti bilo koji drugi tradicionalni segment Hajlends nošnje, u suprotnom neka budem proklet, neka više nikada ne vidim svoju ženu i decu, oca i majku, neka budem ubijen u bici kao kukavica, bez hrišćanske sahrane u tuđoj zemlji, daleko od grobova mojih predaka.

Tartan4

5. Crno beli print na policijskim uniformama i vozilima se može videti širom sveta, ali da li ste znali da je taj print zapravo vrsta tartana? Nazvan Sillitoe tartan, po šefu policije u Glazgovu, Persiju Silitou, tartan je prvi put upotrebljen kao policijsko obeležje 1932. godine koje se proširilo i na delove Australije, Španije, Amerike, Hong Konga i tako dalje.

Tartan5

6. Dizajner najskupljeg tartana na svetu je trikotažna firma Holland & Sherry, a sastavljen je od najfinijeg mongolskog kašmira koji se prodaje za neverovatnih pet stotina funti po metru, dok za kilt treba da izdvojite tričavih pet hiljada (imajte na umu da se cene kiltova kreću od stotinu pedeset pa do pet stotina funti za kvalitetniji dizajn i izradu, dok se i za pedeset funti može naći sasvim solidna verzija).

Tartan6

7. Uprkos mnogim popularnim uverenjima, tartan nije bio povezivan sa specifičnim škotskim klanovima i porodicama sve do devetnaestog veka. Ljudi su birali svoj tartan uzorak isključivo prema preferencijama ka određenim bojama, kao što to najčešće čine i danas.

Tartan7

8. Aleksandar Mekvin je bio veliki ljubitelj tartana. Voleo je da se poigrava različitim teksturama i materijalima zbog njihovih asocijacija na različita kulturna obeležja i nacionalne identitete. Za Mekvina tartan nije bio samo jasna asocijacija na Škotsku, već i na njegovo škotsko poreklo i turbulentnu političku istoriju. Tokom svoje karijere ovaj print je zauzeo važno mesto u dve njegove kolekcije gde je koristio kombinaciju crne, crvene i žute uz elemente kože koji su doprinosili dramatičnom kontrastu. Kolekcija iz 1995. godine pod imenom Highland Rape izazvala je brojne kontroverze, pa čak i optužbe da je dizajner promovisao nasilje nad ženama, ali Mekvinov cilj je bio svojevrsni podsetnik na devetnaestovekovni ustanak i turbulentna vremena ove škotske pokrajine.

Tartan 8

9. Tokom devetnaestog veka tartan je postao izuzetno popularan u Americi u verziji u kojoj ga i mi danas znamo. Kombinacija ovog printa u crveno crnoj boji, naročito kada su košulje u pitanju, postala je simbol određenih profesija poput drvoseča, a danas nam je asocijacija i na takozvane lumberjack hipstere koji su tartan učinili modnim hitom poslednjih nekoliko godina.

Tartan 10

10. Era devedesetih, grandža i prepoznatljivog vizuelnog stila koji ju je pratio načinila je tartan najpoznatijim printom te dekade. Članovi bendova poput Nirvane i Pearl Jam-a doprineli su tome najviše, a kolekcija Marka Džejkobsa iz 1993. godine predstavila je ne samo njegovu naklonost prema ovom printu već i svojevrsni razvojni put njegove dalje karijere u kojoj je tartan zauzimao veoma značajno mesto. Danas, tartan ostaje popularan ne samo zahvaljujući svojim jakim istorijskim asocijacijama i promociji od strane mnogih modnih dizajnera, već prvenstveno zahvaljujući sposobnosti da istovremeno bude kežual i elegantan print, nošen kako od strane pripadnika subkultura tako i mejnstrim kulture.

Tartan 11

Share