Room tour fenomen

Ovakvi snimci imaju milionske preglede, a kako je You Tube postao i više nego unosan posao njihovo snimanje se i te kako isplati. Šta su zapravo room tour snimci i kako se još jedan online trend  munjevito proširio Internetom?

Jedna je stvar listati magazin o enterijeru i gledati ideje za uređenje doma koje su vešti dizajneri stilizovali u te svrhe, a sasvim druga zaviriti u sobu ili kupatilo, stan pa u kojoj neko živi. Još jedan internet trend koji su proširili You Tuberi su „room tour“ snimci u kojima vam pokazuju svoje sobe i kuće, dozvoljavaju da zavirite u garderobere, police, čak i ispod slavine – u prevodu u svaki delić njihovog doma. Nešto poput MTVijevog rijalitija Cribs.

roomtour

Ovaj veoma rašireni viralni trend započeli su majkap i modni gurui tj. devojke koje daju modne savete i snimaju tutorijale za šminkanje. U želji da se malo približe svojim gledaocima pokazivale su im devojačke spavaće sobe kako su to prostorije gde uglavnom snimaju. U početku su to bili samo odeljci soba, ali sa sve većom popularnošću ovih videa krug se brzo proširio na celu sobu, čak i kupatilo i garderober, a na kraju i čitav stan.

roomtour3

Popularnost videa ovog tipa ne čudi s obzirom na broj pregleda koji imaju npr. snimci „what is in my bag“ iliti šta se nalazi u mojoj torbi. Priznajte, koliko ste puta poželeli da vidite šta neko drži u svom noćnom stočiću ili torbi. Radoznalost je normalna stvar, ali da li je normalno širokim masama pokazivati baš svaki ugao kuće pitanje je za psihologe i sociologe? Treba pomenuti da većina room tour videa počinje kratkim uvodom gde se autori ograđuju od loših namera i hvaljenja svojim domom ili stvarima koje poseduju, neki se koriste i  naslovima tipa „ideje za uređenje sobe“, „kako da sredite radni kutak , organizujete kolekciju šminke ili sredite garderober“, ali sve se na kraju svodi na jedno – petnaestominutna tura po određenoj prostoriji uz pokazivanje stvari i komada nameštaja. Neretki su i sponzorisani snimci pod okriljem velikih tržnih centara poput američkog Targeta ili Walmarta.

roomtour2

Neminovno je da ove ture izazivaju čežnju i zavist kod gledaoca. Svi se dive savršeno uređenim sobama, modernim komadima nameštaja. Impresivna kolekcija šminke savršeno organizovana na belom toaletnom stočiću ili neverovatna kolekcija video igara u „gaming“ sobi momaka koji snimaju game play video snimke, neku vrstu recenzije i test igre novih i popularnih video igara, izaziva uzdahe i gomilu kako pozitivnih tako i negativnih komentara.

roomtour4 roomtour11

Zanimljivo je da se i pored velikog broja zajedljivih komentara u kojima se često nalaze i otvorene uvrede na račun nepotrebno rasipanog novca  broj room tour snimaka ne smanjuje, već se napuštaju četiri zida sobe i prelazi se na turu celog stana, a broj pregleda svakodnevno raste. Pojedine snimke ovog tipa videlo je čak 4 miliona ljudi.

roomtour14

Naravno da trend nije zaobišao ni Srbiju, pa se sve više naših i You Tubera iz susednih zemalja, odlučuje da prikaže svoj spavaći i radni kutak. Iako u svetu devojke prednjače po room tour snimcima, kada u pretraživač ukucate pomalo rogobatan naziv „moja soba room tour“ kao rezultat izlazi pregršt snimaka u kojima vas uglavnom momci vode kroz svoje sobe.  Razlog tome je što su u Srbiji najpopularniji kanali sa tutorijalima i recenzijama za video igre, kao i saveti oko upotrebe nekog softvera ili instalacije. Nemojte se iznenaditi ni broju parodija na pomenute snimke.

roomtour9

Osim You Tubea i brojni sajtovi, uglavnom vezani za modu i životni stil, imaju stalne postove pod naslovima „at home with“ ili „home tour“  u kojima poznate ličnosti, blogeri i novinari, umetnici i ljudi iz sveta biznisa, industrije i zanata otvaraju vrata radoznalim licima koja žele da slikaju njihove savršeno uređene stanove i kuće, zavidnu kolekciju knjiga ili cipela i skupe dizajnerske komade nameštaja.

roomtour13

Za kraj nam ostaje jedino da se zapitamo dokle sežu granice privatnosti? Da li su one polako počele da se gube pod uticajem društvenih mreža? Da li su stare porodične albume pretekli albumi na Facebooku ili Instagramu, i zašto intimni porodični video snimci sada masovno izlaze na You Tube? Zašto sobe, koje predstavljaju naša skrovišta, mesta gde spavamo, sami razmišljamo u mraku, pevamo ili plačemo sada postaju dostupne svima? Da li bismo pustili potpunog stranca u svoju kuću i pokazivali mu svoj dom i u svakodnevnom životu? Mnogo pitanja koja zahtevaju dugačke odgovore.

roomtour5

Share