Promocija knjige karikatura Predraga Koraksića Coraxa

Knjiga karikatura Predraga Koraksića KoraksaTrajno prošlo vreme: hronologija/1990 – 2001“, u izdanju Alexandria Press iz Beograda, sa objašnjenjima i napomenama istoričara, na srpskom i engleskom jeziku, predstavlja svojevrsni vodič kroz prošlost koja još uvek traje i čije posledice i direktne implikacije (kako na nivou fenomena koje Koraks obrađuje svojim karikaturama, tako i na nivou direktnih aktera u dnevnopolitičkom sprovođenju tih fenomena) i danas proživljavamo.

Promocija-knjige-karikatura-Predraga-Koraksica-Coraxa2

Knjigu je priredila istoričarka dr Branka Prpa, a uvodne tekstove su napisali Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo.

Legendarni karikaturista Predrag Koraksić Koraks, svojim duhovitim i ubojitim ctežima, bolje od svakog komentara i analize, opisao je zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih decenija. Koraksova dnevna hronika te, po mnogo čemu, najgore decenije u recentnoj istoriji našeg prostora ima efekat i otrežnjenja i moguće terapije.

U KC Gradu, 17. decembra predstavićemo ovu knjigu, a isto veče će biti i postavljena izložba Koraksovih najnovijih karikatura. Na predstavljanju govore sam Predrag Koraksić Koraks i Vladimir Pištalo, izložbu otvara Zoran Kesić, a moderator večeri je Bojan Marjanović.

 Rekli su o Koraksu:

“Čudesne i naizgled tako daleke zime ’96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu… Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas.Rado bih izjavio da su te zimske čarolije u mnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Koraksovom grafičkom iskazu”
Dušan Makavejev

Promocija-knjige-karikatura-Predraga-Koraksica-Coraxa-3

“Ne znam nijednog karikatursitu koji sad radi bilo gde u svetu koji je neprestano tako inventivan i tako konzistentno dobar “
Čarls Simić

“…silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovim crtežima koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora, nema tu grohota iz cirkuske arene…”
Bora Ćosić

“Jedna od božjih zapovesti, u slobodnom prevodu, glasi: Ne budi lažni svedok! Koraks je ispunio tu zapovest. Bez oaza čistote kakvo je Koraksovo delo, naše brutalno vreme izgledalo bi gore.”
Vladimir Pištalo

Promocija-knjige-karikatura-Predraga-Koraksica-Coraxa

“Predrag Koraksić je najgori karikaturista na svetu. Kada gledam njegove crteže, dođe mi da više ne budem levičar”.
Mirjana Marković

Share