Praznični izlozi

Novogodišnji praznici nam se približavaju i euforija postaje gotovo opipljiva. Kupovina poklona polako uzima maha, a trgovci se trude da nas privuku na sve načine. Širom sveta, poznate robne kuće čine sve kako bismo odabrali baš njih za kupovinu. Svake godine ulažu mnogo truda i mašte da bi svoje izloge što bolje ukrasili i time obezbedili mesto među najboljima. To za njih više ne predstavlja zabavu već pravo takmičenje i borbu za svaku pojedinačnu mušteriju.

Jedna od najpoznatijih luksuznih robnih kuća u Londonu, Herods (Harrods) ove godine se opredelila za magičnu temu, Harrods Express. Inspirisani klasičnim britanskim vozom na paru, svaki izlog podseća na  kupe, u kojima su smešteni glamurozni modeli. Najviše pažnje privukla je haljina od Swarovski kristala, sa potpisom  Ralf i Ruso (Ralph & Russo), čija vrednost iznosi £80,000. U ostvarenju ove zamisli učestvovalo je preko 50 ljudi koji su je napravili za ukupno 3 nedelje.

praznicni-izlozi-4

Čuvena Galerija Lafajet (Galeries Lafayette) u Parizu, pripremila nam je pravu bajku. Inspirisani dugo očekivanim filmom, “Lepotica i zver“, ukrasili su pet interaktivnih  izloga po scenama iz filma. Otvaranju su prisustvovali Léa Seydoux i André Dussollier glavni akteri ovog filma. Ostalih 12 izloga pričaju priču o lutki Lily i medvedu Martinu koji su dobili misterioznu  pozivnicu. Njihova odeća i priča nastali su kolaboracijom Litl Mark Dzejkobsa (Little Marc Jacobs), Moulin Roty-a i Bear Story-a.

praznicni-izlozi-3

Danska robna kuća Bijenkorf pripremila je sjajne izloge. Njihova tema, “Stvoriti noć“ (“Bring on the night“), prolaznike je uvela u svet fantazije i zabave sa pećinama, šumama i oblacima.

praznicni-izlozi-1

Njujorški Bergdorf Gudman (Bergdorf Goodma),  je svaki izlog predstavio tako da simbolizuje neki praznik, a tema nosi naziv “Praznici na ledu“ (“Holiday on Ice“). U izlogu inspirisanim praznikom koji proslavlja drveće (The Arbor day)  nalazi se ženska  lutka obučena  u kreaciju Aleksander Mkvina (Alexander McQueen) ukrašena kristalnim listovima i cvetovima.  Za Dan Državnosti izabrali su kreacije Rodartea (Rodarte) i Tom Brauna (Thom Browne New York). Za Prvi April izlog je na maštovit način obrnut naopačke , tako da nasamari prolaznike, a ženski model nosi kreaciju Oskara de la Rente (Oscar de la Renta). Pastelne roze nijanse krase izlog inspirisan Danom zaljubljenih, a pored nakita i ruža, u izlogu se može videti ženska lutka u kreaciji Đijambetista Valija (Giambattista Valli). Poslednji izlog, inspirisan Noći vestica, krasi ženska lutka obučena u onix ljubičastu haljinu u potpisu Nim Kana (Naeem Khan), a sama pozadina je zadivljuljuća i čine je ukleta kuća od crnog leda i paukova mreža od Swarowski kristala.

praznicni-izlozi-2

Tema Blumingdejls (Bloomingdales) prazničnih izloga je vrlo šarolika i svaki izlog predstavlja neku državu sa njenim karakterističnim obeležjima.

Saks Peta avenija (Saks Fifth Avenue)  nam je pripremio  pravi snežni spektakl. Po prvi put izlozi su animirani i pričaju priču o legendarnom Jetiju. Njihova verzija je  modernija i komercijalno nastrojena, a   počinje  pravljenjem  snega  u  Sibiru  pa sve do njegovog puta ka slavi koju je stekao postavši glavni umetnik zadužen za pravljenje snežnih pahulja u Njujorku. Samu zgradu krasi novogodišnja projekcija u 3D formatu.

praznicni-izlozi-5

Share