Pravilne navike u ishrani – da li zaista znamo šta je zdravo?

Dijeta koja provereno funkcioniše, novi trendovi u ishrani, obroci koji su bazirani isključivo na šejkovima, smutijima, bez mesa ili bez mlečnih proizvoda – čini se da je savremeni čovek opsednut hranom i zdravim navikama u ishrani. No, da li je svaki režim ishrane koji se naziva zdravim zaista zdrav?

Koliko puta ste pročitali na Internetu ili u nekom časopisu detalje o najnovijoj dijeti kojoj su se podvrgli mnogi iz sveta poznatih? Bezglutenska ishrana ili na primer isključivo proteinski obroci bez mrve ugljenih hidrata, različite varijacije strogih režima ishrane sa receptima, danas su dostupni svima. Međutim, da li smo dovoljno upoznati sa pozitivnim stranama i mogućim nuspojavama neke dijete pre nego što joj se prodvrgnemo?

Zbog trenda „biti instagramski savršenog izgleda“, mnogi će zbunjeno zalutati tom stazom: ako je uspelo nekom kog cenim onda mora i meni, zar ne?

Istina je zapravo u tome da većina popularnih dijeta koje daju „superbrze“ rezultate, nažalost, ima veliki negativni uticaj po naše zdravlje. Šta je onda to što je zaista zdravo i što treba da se nađe u našem tanjiru?

Zdravlje na usta ulazi – ali odakle početi?

Zdravlje je ušlo i u poslovice, pa zašto ga nema u našem tanjiru? Kada odlučite da promenite navike u ishrani, to može delovati kao laka odluka, ali nije retkost da se ona teško sprovodi u delo. Zbog čega nam je toliko teško da usvojimo zdrave navike?

Doživljavamo zdravu ishranu kao kaznu zbog bolesti

Često se događa da se zdravom načinu ishrane okrenemo tek nakon što je naše zdravlje već narušeno. Suprotno verovanju da su pravilna ishrana i dijete u dogovoru sa nutricionistom potrebne samo gojaznim ljudima, zdrave navike u ishrani bi trebalo da usvoje svi.

Jedan od signala da nešto nije u redu u našem telu može biti i prekomerni gubitak težine, ali i gubitak apetita, mučnina, gorušica, bolovi u želucu i stomaku. Gastroenterološkim pregledom mogu se utvrditi mnoge nepravilnosti u našem probavnom sistemu. Pošto se dijagnostikuju konkretna oboljenja, sledi terapija koju prati poseban režim ishrane.

„Moram da se hranim zdravo zbog sindroma nervoznih creva/čira na želucu, ulceroznog kolitisa.“

Ovo „moram“ je definitivno otežavajuća okolnost u nastojanjima da se hranite zdravo. Ukusna piletina i brokoli u vašem tanjiru neće vam prijati – jer doživljavate taj obrok kao kaznu.

Verujemo kako je promena privremena

Kada motiv za promenu načina ishrane tražite u lepom izgledu, a ne u zdravlju, najveći problem kod većine ljudi pronaći ćete u tome što veruju da je ta promena privremena.

„Ova dijeta je odlična. Držaću je dok ne skinem tih 10 kilograma.“ ili „Pretvoriću se u šargarepu i kupus koliko sam ih pojela u proteklih nedelju dana, ali moram da izdržim. Još malo i konačno imam 55 kilograma!“

Da li već naslućujete razloge za neuspeh?

Zdrave navike u ishrani ne trebaju i nikako ne mogu biti privremene – dok ne smršate, ne zategnete telo ili odete na more. Hraniti se zdravo, to je doživotni dogovor sa sopstvenim telom iza kog stoji motivacija da se bude zdrav.

Može se reći da je prvi korak u usvajanju dobrih navika upravo u određenju pravog i dovoljno postojanog motiva. Dakle, ne treba čekati da se pojave neki ozbiljni problemi u probavi da biste se okrenuli zdravom načinu života i ishrani. Naprotiv, mnoge bolesti možete preduprediti i zaustaviti ukoliko se hranite zdravo.

Zdrave navike u ishrani – kako razlikovati istinu od trenda?

Za sve one koje zbunjuju nove dijete koje provereno rade – kod drugih, a nemaju efekta kod njih, važno je znati: nije sve što se reklamira kao zdravo zaista zdravo. Svedoci smo, a ponekad i pratioci brojnih trendova u ishrani. Zbog toga je pitanje kako razlikovati istinu od trenda i ne biti u zabludi kada su u pitanju zdrave navike.

Jedna od najvećih zabluda je ona da je blendirana i ispasirana hrana – zdrava. Tačno je da postoje zdravi šejkovi, ali ne i da je isključivo ovakav način ishrana zdrav. Zbog ove i sličnih tvrdnji, kao i brojnih dijeta koje je teško izdržati, pravilna ishrana deluje kao izuzetno komplikovana stvar. Međutim, prava istina je da nema ničeg jednostavnijeg od toga da se hranite zdravo. Suština je u raznovrsnosti i ukusu – što je hrana ukusnija i raznovrsnija, vaše nepce stimulisanije, veće su šanse da se pridržavate zdravih navika.

Nekoliko korisnih (i zdravih) saveta

Dakle, u moru komplikovanih, zahtevnih režima ishrane, držite se jednostavnog recepta kakva hrana treba da bude: raznovrsna i ukusna.

Jedite voće i povrće umesto prerađene hrane

Koliko puta ste pročitali ovaj savet ili čuli od lekara? Birajte cele i sirove namirnice umesto prerađenih. Zamenite zamrznutu picu svežim sezonskim voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Oni su prepuni hranljivih materija poput proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala za razliku od prerađene hrane koja sadrži prazne kalorije.

Recite zbogom gaziranim i zaslađenim pićima

Da, zvuči kao nemoguća misija i stroga preporuka iz nekog zdravstvenog časopisa, ali je istina. Osim što ćete se osloboditi nepotrebnih kalorija, smanjićete rizik od dijabetesa, oboljenja jetre i preranog starenja. Umesto veštačkih sokova punih šećera popijte radije neki ceđeni i nezaslađeni napitak ili vodu.

Postignite autofagiju

Reciklaža otpada dobro zvuči, posebno ukoliko to znači oslobađanje toksina i neželjenih i nepotrebnih materija iz organizma. Ukoliko kombinujete zdravu hranu i post bićete na dobrom putu da očistite svoje telo u potpunosti. Detoksikacija se postiže autofagijom, odnosno našim unutarćelijskim sistemom za reciklažu. Reč je zapravo o metaboličkom procesu koji se odvija u našim ćelijama kada gladujemo. Pritom, važno je napomenuti, ovde nije reč o izgladnjivanju već o uzdržavanju od hrane od 12 do 16 sati – što se može postići jednostavnim preskakanjem večere.

Proces koji se odvija u ćelijama objašnjava i sam naziv autofagija, prema autos (sam) i phagein (jesti), sve oštećene i bolesne ćelije rešavaju se svog otpada tako što ga „pojedu“. Kada ne unosimo hranu u organizam, on energiju pronalazi tako što „jede sam sebe“, a potom toksine izbacuje van. Na ovaj način predupredićete mnoge bolesti i regenerisati svoje telo.

Pritom, ostajete dosledni pravilu o raznovrsnoj i ukusnoj hrani, jer se u periodu kada možete jesti ne morate odricati nijedne vrste namirnica.

Share