POČNITE GDE GOD BILI, SAMO POČNITE DA RADITE ONO ŠTO VOLITE

Svoje oduševljenje mladom dizajnerkom iz Niša, Jelenom Dimitrijević, ekipa Plezira je morala da podeli sa vama, jer je njen neobičan i posebno vedar stil, nešto što će zasigurno oplemeniti početak leta! Pored ručno oslikanih i unikatnih marama i ešarpi, po kojima je postala prepoznatljiva, Jelena stvara originalne i udobne komade odeće koji ističu lepotu ženskog tela. Nedavno se oprobala i u dizajnu haljina za venčanje, i na opštu radost mnogih budućih mladi, nastaviće i time da se bavi! U nastavku pročitajte šta nam je o sebi i svom radu otkrila ova divna devojčica

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE

DRAGA JELENA, MOŽEŠ LI NAM OTKRITI NEŠTO O SVOJIM POČECIMA I LJUBAVI PREMA PROFESIJI KOJOM SE BAVIŠ?
Iskreno, ne sećam se kada je sve počelo. Još kao mala sam crtala. Svaku haljinu je pratio celokupni stajling – od cipela, prstenčića, narukvica, torbi, kruna na glavi, pa do laka na noktima. Sve devojčice tada su crtale, a ja očigledno nisam prestala. Naravno, uz pomoć majke, šile smo kostime za lutkice, haljine, kupaće kostime, ona je šila, jer sam ja baš bila mala da bih to radila. Sećam se da sam se baš posvetila modelima u osnovnoj školi crtajući haljine za maturu. U suštini, ta ljubav prema ovome što sada radim, nastala je spontano. Po prirodi sam vrlo tvrdoglava, tako da uglavnom kada zamislim nešto, to mora da bude tako na kraju. Verovatno je to dosta uticalo da ne odustanem. Imala sam, a i dalje imam neki svoj cilj i idem ka tome. Uz veliku podršku porodice uspela sam da otvorim atelje posle fakulteta i da na taj način razvijam sebe i svoj rad.

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE3

KAKO SAM U POSLEDNJE VREME IMALA PRILIKU DA RAZGOVARAM SA DOSTA MLADIH LJUDI KOJI SU REŠILI DA SE VRATE I OPROBAJU SREĆU U SVOM RODNOM GRADU, DOK NEKI IZ NJEGA NIKADA NISU NI POMISLILI DA ODU, KOJI JE SLUČAJ BIO KOD TEBE? DA LI JE NIŠ TVOJ PRIRODNI IZBOR ILI TRENUTNO STANJE?
Niš nije moj prirodni izbor, kod mene je uvek neki splet okolnosti kome volim i potrudim se da se prilagodim. Smatram da je bitno početi, nije bitno gde, bitno je da želite da krenete sa onim što volite da radite i sve će teći svojim tokom. Smatram da je Niš moje trenutno stanje, ali ne znači da svoj posao neću razviti u još nekoliko gradova ili čak država. Kao što rekoh, imam svoj cilj i trudim se da idem ka tome. Živimo u eri interneta, pa nam je mnogo lakše da rad plasiramo gde god želimo.

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE4

BUDUĆI DA SE BAVIŠ SLOŽENOM I VERUJEM VREMENSKI DUGOTRAJNOM VRSTOM DIZAJNA I STVARANJA, KOLIKO JE BILO TEŠKO NAUČITI SVE ŠTO SADA ZNAŠ I PRIMENJUJEŠ, I KOLIKO TE INTERESUJE PRENOŠENJE TOG ISTOG ZNANJA ILI DALJE USAVRŠAVANJE U TOM DOMENU?
Vremenom sam se uhodala, pa i ne osećam da je za nešto potrebno puno vremena, pogotovu zato što zaista uživam radeći bilo koji komad. Nije bilo teško učiti sve ovo što sada znam, volim kada naučim nešto novo, dosta mi pomogne u radu ili uvidim gde grešim prilikom rada. Prostora za usavršavanje nikada dosta, svakog dana naučim nešto, da li od kolega ili profesora s kojima sam u kontaktu. Planiram da se posvetim u nekom trenutku scenskom kostimu i da naučim još više o tome.

Što se tiče prenošenja znanja koje imam, to zaista obožavam. Najviše volim da radim sa decom predškolskog uzrasta i osnovcima. Putem radionica i projekata dosta nauče o tekstilu i modnom dizajnu, ali i ja od njih o svemu i svačemu.

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE5

TVOJI KOMADI ODIŠU JEDINSTVENIM STILOM, MOŽE SE REĆI VEČNO MLADALAČKIM, NEOPTEREĆUJUĆIM SA MALIM PRIZVUKOM DETALJA IZ KULTA PLEMENA. ŠTA TE ILI KO TE INSPIRIŠE KADA RADIŠ I STVARAŠ?
Kako sam, za sada, radila ženske komade garderobe, inspiraciju sam tražila, a i dalje je tražim u ženskom telu i u samoj ženi. Svaka žena je različita. Kada pripremam kolekciju, zamišljam koji tip žene bi to mogao da ponese. Imala sam kolekcije i sa geometrijskim, oštrim formama, ali i one blage i lepršave. Nekako mom senzibilitetu najviše odgovaraju baš te oštre forme, jer najbolje, sve ono što žena ne želi da bude primetno, sakrijem baš tako. Inače volim da tražim inspiraciju svuda oko sebe. Najviše je tražim u filmovima: Kosa, Briljantin, Doručak kod Tifanija, Alisa u zemlji čuda…

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE6

DA VOLIŠ DA IZLAZIŠ IZ OKVIRATRADICIONALNOG, POKAZALA SI I NEDAVNOM KOLEKCIJOM HALJINA ZA VENČANJA. KAKO JE DOŠLO DO SARADNJE SA SALONOM VENČANICA I DA LI ĆE U SKORIJE VREME BITI JOŠ NOVIH ZANIMLJIVIH SARADNJI I KOLEKCIJA?
Mislila sam da mi je možda previše rano da uđem u priču sa haljinama za venčanje. Da se nisu javile devojke koje su tražile da učestvujem u njihovom danu, verovatno još ne bih, ali eto… uradila sam to! Nakon nekoliko kolekcija, devojke iz Bridal Concept Store-a su me pozvale, jer im se dopalo kako sam to uradila i jer vole moj rad. Sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv da uradim nekoliko haljina za venčanja koje će biti dostupne svim mladama u njihovom salonu. Od tada zaista divno sarađujemo i iz meseca u mesec učestvujemo zajedno u specijalnom danu neke mlade. Kolekcija će biti novih naravno, a pošto obožavam da sarađujem sa kreativnim ljudima, znam da će biti i novih saradnji.

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE7

DA LI SI NEKADA RAZMIŠLJALA O ODLASKU I PLASMANU SVOG RADA NEGDE U INOSTRANSTVU?
O odlasku nisam razmišljala, volim što živim u Srbiji i što radim ovde baš ono što volim. Možda nekada, ne znam. Smatram da prvo moram svoj rad plasirati ovde, oko sebe i u svojoj zemlji, a zatim u inostranstvu. Danas je dosta lakše, zahvaljujući društvenim mrežama, da neko iz inostranstva vidi tvoj rad. Malo je teže kada radiš po narudžbini sa merama koje dobiješ, ali uvek dam sve od sebe i do sada nije bilo problema. Što se samog plasmana tiče, to imam u planu, ali polako.

ŠTA JE PO TVOM MIŠLJENJU NAJBOLJA REKLAMA ZA MLADOG DIZAJNERA?
Nema bolje reklame od zadovoljne žene koja sa ponosom i osmehom nosi komad garderobe sa tvojim potpisom. Pored toga, najbolja reklama je i sam rad, ali naravno tu su i učešća na revijama, saradnja sa kolegama, učešće na izložbama…

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE8

STREET STYLE ILI MODA SA PISTA? PRAKTIČNA NOSIVOST ILI TEATRALNA REVIJALNOST?
Street style i moda sa piste trenutno su u većini slučajeva teatralna revijalnost. Praktična nosivost puna kreativnosti je nešto što nas ponekad prijatno iznenadi od strane dizajnera.

ŠTA JE ONO U ČEMU SE TI PRIVATNO NAJBOLJE OSEĆAŠ?
Privatno se najbolje osećam kada na sebi imam bilo koji komad koji je ručno urađen, tako znam da nosim umetničko delo.

POCNITE-GDE-GOD-BILI,-SAMO-POCNITE-DA-RADITE-ONO-STO-VOLITE9

ZA KRAJ, KOJU PORUKU BI VOLELA DA PRENOSI TVOJ RAD?
Da je žena koja ga nosi sigurna u sebe, zadovoljna svojim telom, da je jedinstvena, da ima svoj stil, da je šik i elegantna.

Fotografije: Ana Krstić i Marko Pekić

Share