PLANTAGENET

UČENICI KOJI NE ČEKAJU SVOJE ŠANSE VEĆ IH STVARAJU!

 

Učeničke kompanije osnovane u okvirima srednje škole Sveti Ahilije u Arilju, već dugi niz godina ne izostaju da pokažu izuzetno visoke rezultate na nacionalnom, ali i evropskom nivou. Tako su svoje drugare i prethodnike iz kompanije Junior Vision, koji su svoju ideju pre četiri godine uspešno plasirali na daljem takmičenju za najbolju učeničku kampanju u Evropi, nedavno verno opravdali članovi ekipe učeničke kompanije Plantagenet, koja će za neki dan u Švajcarskoj predstaviti ekološke komplete za organsko uzgajanje začinskog bilja i čajeva u kućnim uslovima, koje su osmislili.

PLANTAGENET3

Učenici Marija Milivojević, Miroslav Pavlović, Lazar Stojić, Jelena Milivojević i Milica Stjepanović, koje predvodi njihov profesor i mentor Nada Stevanović pod okriljem srednje škole, već su na dobrom putu da se njihovi proizvodi prodaju i konzumiraju na svetskom nivou. Svoje impresije o celom projektu prvo je sa nama podelio direktor srednje škole Sveti Ahilije, Ranko Davidović.

MOŽETE LI NAM MALO BLIŽE PREDSTAVITI RAD UČENIKA U OKVIRU KOMPANIJE PLANTAGENET? KAKO IZGLEDAJU PROIZVODI KOJE ONI PLASIRAJU?

Učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom ekoloških kompleta za organsko uzgajanje začinskog bilja i čajeva u kućnim uslovima. Svaki komplet koji je u formi kutije sadrži i supstrat, kesicu sa semenom odgovarajuće biljke, organsko đubrivo, biorazgradivu saksiju izgađenu od kokosovih vlakana, glinene kuglice, ali i uputstvo za upotrebu i višenamenski štapić. Učeničke kompanije osnovane u okvirima srednje škole Sveti Ahilije u Arilju, već dugi niz godina ne izostaju da pokažu izuzetno visoke rezultate na nacionalnom, ali i evropskom nivou. Tako su svoje drugare i prethodnike iz kompanije Junior Vision, koji su svoju ideju pre četiri godine uspešno plasirali na daljem takmičenju za najbolju učeničku kampanju u Evropi, nedavno verno opravdali članovi ekipe učeničke kompanije Plantagenet, koja će za neki dan u Švajcarskoj predstaviti ekološke komplete za organsko uzgajanje začinskog bilja i čajeva u kućnim uslovima, koje su osmislili.

KOJOJ CILJNOJ GRUPI U OKVIRU TRŽIŠTA SU OVI PROIZVODI NAMENJENI?

Delatnost učeničke kompanije Plantagenet zahteva veoma razuđeno tržište i razvijenu svest građana o značaju organske proizvodnje. Ciljna grupa su osobe svih uzrasta. Odnedavno je kompanija u svoj program uvrstila i dečje pakete koji su istovremeno edukativnog i zabavnog karaktera, jer omogućavaju učenje kroz igru. Sa veoma atraktivnim dizajnom, proizvod je veoma zanimljiv deci i što je najbitnije, oni se uče načinu na koji priroda funkcioniše i razvijaju svest o zdravim sastojcima koje unose u svoj organizam već od malih nogu.

KAKO ZA SADA NAPREDUJE ČITAVA PRIČA I KOJI SU DALJI PODVIZI KOJIMA TEŽE U BUDUĆNOSTI?

Kompanija iz dana u dan sve više napreduje, što se pre svega ogleda u dobrom poslovanju i proširenju asortimana. Vizija kompanije jeste da se razvije u stabilno preduzeće kako bi brendirala svoj proizvod, proširila tržište i odgovorila svim zahtevima poslovanja i savremenog života. Neposrednim kontaktima, ali i onima putem medija i profila na društvenim mrežama, kompanija obaveštava sve zainteresovane o novostima i proizvodima.

Dalji cilj učeničke kompanije Plantagenet je da se razvije u privredno društvo koje može da odgovori svim zahtevima tržišta, a to podrazumeva brendiranje proizvoda i registrovanje kompanije kao pravnog lica. Upravo u tom pravcu su i tekli razgovori koje su članovi učeničke kompanije vodili sa predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Arilje. Kompanija uživa veliku podršku škole, lokalne samouprave i privrednih subjekata opštine Arilje, koji su u mnogome pomogli postizanje uspeha. Razgovor smo nastavili sa profesorom i mentorom ekipe Plantagenet, Nadom Stevanović.

VEĆ DUGI NIZ GODINA PREDVODITE UČENIČKE KOMPANIJE U OKVIRU SREDNJE ŠKOLE SVETI AHILIJE, A DOBAR REZULTAT, BEZMALO, NE IZOSTAJE! OTKRIJTE NAM, KOJI JE TO POSEBAN RECEPT ZA USPEH KOJI STE OSMISLILI ZAJEDNO SA VAŠOM DECOM? KAKVA JE EKIPA PLANTAGENETA?

Posebnog recepta nema! Biti mentor učeničkih kompanija, u mom slučaju već više godina, nije ni malo lak zadatak, međutim jako je uzbudljiv. Naime, ono što hoću da kažem je da rad sa ovim mladim, izuzetno kreativnim ljudima, nešto što svakoga od nas ispunjava. Tokom rada ima i onih situacija koje nisu jednostavne, koje se čine neprebrodivim, ali sve se može rešiti saradnjom i dogovorom. Iz mog ugla posmatrano, cilj učeničkih kompanija, jeste da učenici tokom svog rada nauče osnovne norme u vezi sa preduzetništvom, da shvate značaj timskog rada, saradnje sa poslovnim partnerima, da savladaju tajne tržišta i marketinga. S tim u vezi, kada krenemo sa organizacijom, učenicima naglasim da je neophodno da pre svega ostvare saradnju sa organima škole, sa lokalnom samoupravom, sa socijalnim partnerima, sa istaknutim privrednicima u okviru opštine, zato što je to, negde, njihovo potencijalno tržište. Kada ovo shvate smatram da su na pravom putu ka uspehu. Plantagenet je, verujte, tim koji je u potpunosti savladao mnoge tajne poslovanja. Oni su ekipa koja svoju šansu ne traži, oni je stvaraju.

PLANTAGENET

SVIMA JE POZNATO DA VEĆINU DECE SREDNJOŠKOLSKOG UZRASTA NEŠTO POSEBNO I NE INTERESUJU AKTIVNOSTI IZVAN NASTAVE, MADA UVEK IMA IZUZETAKA. NA KOJI NAČIN MOTIVIŠETE I OHRABRUJETE DECU NA RAD I KAKO PRVENSTVENO PREPOZNATE NJIHOV POTENCIJAL I PROBUDITE ŽELJU DA UZMU UČEŠĆE NA OVAKO VELIKIM PROJEKTIMA?

Smatram da je kod nas u školi i opštini dosta dobro podržan rad učeničkih kompanija, a to je vrlo često uslov za nastavak rada. Zatim, uspesi svih dosadašnjih kompanija se stalno promovišu, pa je i to jedan od motiva za aktiviranje novih učenika. Cilj ovog udruženja je da kroz rad, zabavu i druženje, učenici steknu osnovna znanja i iskustva o poslovanju, nauče kako funkcioniše poslovni svet, savladaju pravila timskog rada, razviju zdravu konkurenciju, osete zaradu, putuju… Sve su ovo, po mom mišljenju, elementi koji zavređuju njihovu pažnju i koji ih motivišu da se prijave.

USKORO VAS OČEKUJE VELIKO PREDSTAVLJANJE U DALJOJ ETAPI TAKMIČENJA U ŠVAJCARSKOJ. KAKO SE PRIPREMATE?

Kao nacionalni pobednici predstavljaćemo Srbiju na evropskom takmičenju od 25. do 28. jula u Lucernu u Švajcarskoj. Počeli smo sa intenzivnim pripremama proizvoda, poslovnih izveštaja, prezentacije, nastupa. Nedavno smo boravili u Beogradu nekoliko dana, gde smo u okviru priprema za takmičenje imali niz sastanaka i poseta, između ostalog i sa ministrom privrede gospodinom Sertićem i sa predsednikom Privredne komore RS gospodinom Markom Čadežom.

***Za kraj, svoje utiske i dalje planove su nam preneli i članovi same ekipe Plantageneta: Marija, Miroslav, Lazar, Milica i Jelena.

ĆAO SVIMA! ISPRIČAJTE NAM, KAKO SE OKUPILA EKIPA PLANTAGENETA?

Miroslav: S obzirom na to da program učeničkih kompanija u našoj školi postoji duži niz godina, nekoliko nas iz sadašnje ekipe je učestvovalo i prošle školske godine. Kako se trudom i marljivim radom uvek mogu postići rezultati, mi četvrtaci, dobili smo priliku da zajedno sa drugarima iz trećeg razreda (u kompaniju se ulazi uglavnom u trećem razredu), i dalje ulažemo rad, trud i vreme zarad postizanja što boljih rezultata. Učenička kompanija traje jednu školsku godinu. Prošle godine su bili drugi proizvodi, koji su bili zapaženi na takmičenjima. Ove godine smo se
dogovorili da osnujemo drugu kompaniju, sa novim proizvodom i pokušamo da rezultati budu još bolji. Ovo su sami počeci Plantageneta.

PLANTAGENET2

ODAKLE IDEJA DA SE POSVETITE PROIZVODNJI EKOLOŠKIH KOMPLETA ZA UZGAJANJE ZAČINSKOG BILJA I ČAJEVA U KUĆNIM USLOVIMA?

Marija: Znamo da se u svetu trenutno posvećuje velika pažnja ekologiji i organskoj proizvodnji. Hteli smo da naš set bude spoj lepog i korisnog, tako da je odlična stvar za sve koji nemaju baštu, a pritom žele da u svojoj ishrani koriste baš ono što su sami odgajili, kao na primer nanu, kamilicu, bosiljak, origano…

USPELI STE DA ZASLUŽENO OSVOJITE PRVO MESTO U OKVIRU NACIONALNOG TAKMIČENJA NAJBOLJIH UČENIČKIH KOMPANIJA. SADA SLEDI VAŠE PREDSTAVLJANJE U OKVIRU SLEDEĆE, EVROPSKE ETAPE, U ŠVAJCARSKOJ. KAKO SE PRIPREMATE, IMA LI IPAK MALO TREME?

Lazar: Svako takmičenje do sada je bilo novi izazov za nas. Postizali smo odlične rezultate i dobijali sve veću energiju za svako naredno. Polako krećemo sa pripremama za takmičenje u Švajcarskoj. U pripreme se ubraja sve od
izrade kompanijskog izveštaja, prezentacije, preko pravljenja proizvoda. Sigurni smo u sebe i u tim i sa velikom dozom samopouzdanja krećemo tamo. Međutim, sama pomisao da predstavljamo celu zemlju, stvara jednu dozu pozitivne treme kako bi svoje prisustvo opravdali i pokazali u najboljem svetlu.

KAKO FUNKCIONIŠETE KAO TIM, NA KOJI NAČIN STE PODELILI ULOGE I KO VAM JE JOŠ POMAGAO DOK JE IDEJA RASLA I RAZVIJALA SE?

Jelena: Nadamo se da iz rezultata, za koje ste i sami čuli, stvarate sliku o tome kako funkcionišemo kao tim. Sarađujemo odlično. Uloge su podeljene po sektorima koji su potrebni kompaniji, međutim, volimo da kažemo da svi sve radimo. Dopunjujemo jedni druge i kada sve to sklopimo, rezultati ne manjkaju.

Milica: Da, kao tim funcionišemo odlično, to stoji, ali verujem da sam timski duh ne bi bio kakav jeste da sa nama nije naš mentor. Profesorka elektrotehničkih predmeta i informatike u našoj školi, Nada Stevanović, našla je sa nama zajednički jezik i ovim putem joj se još jednom zahvaljujemo. Ona je stub našeg odnosa, ona je sa nama od razvijanja ideje, preko stvaranja proizvoda, pa do obrazovanja timskog duha. Na svakom početku potreban je neko sa iskustvom, a nama je to bila ona, jer je nesebično odvajala svoje vreme između i posle časova, kako bi sav naš trud ugledao svetlost dana.

BEZ OBZIRA NA VAŠ DALJI PLASMAN, VERUJEMO DA ĆE VAŠI PROIZVODI I DALJE BITI VRLO AKTUELNI! KAKO VI ZAMIŠLJATE DA ĆE PRIČA DALJE DA SE RAZVIJA? GDE ĆETE DALJE PLASIRATI SVOJE PROIZVODE?

Miroslav: Kao što smo već naveli, program učeničkih kompanija traje jednu školsku godinu, ali to ne znači da naš tim neće moći da nastavi sa radom i nakon toga. Imali smo obećavajuće razgovore sa predstavnicima svetskih kompanija, što je u nama još više probudilo preduzetnički duh. Naš proizvod je svojim sklopom sveobuhvatan i može
se naći od fitofarmaceutskih kuća, pa do prehrambenih marketa. Cilj nam je da baš naš Plantagenet proizvod zauzme mesto na policama uspešnih kompanija.

BUDUĆI DA STE SVI UČENICI SREDNJE ŠKOLE I DA VAS USKORO OČEKUJE ODABIR FAKULTETA I BUDUĆIH PROFESIJA, HOĆE LI PLANTAGENET PRIČA SADA UTICATI NA TAJ VAŠ IZBOR?

Lazar: Veći deo tima je baš ove godine upisao fakultete. Neki imaju malo veću korelaciju sa celom Plantagenet pričom, dok je kod nekih to malo manje, ali ljubav prema tim profesijama je nadvladala. No, jedno je sigurno, znanje koje smo stekli u kompaniji i o preduzetništvu će nam svakako koristiti čim dođe vreme da zaplovimo ka stvaranju karijera.

ZA KRAJ, RECITE NAM ŠTA MISLITE, NA KOJI NAČIN BI LJUDIMA KOD NAS MOGLA DA SE PROBUDI EKOLOŠKA SVEST? KOLIKO JE ONA KOD VAS BILA PRISUTNA PRE CELE OVE PRIČE I KAKO SE VI LIČNO ANGAŽUJETE PO OVOM PITANJU? ŠTA BISTE PORUČILI, AKO NIKOME DRUGOM, ONDA SVOJIM DRUGARIMA I VRŠNJACIMA, ŠTA JE TO ŠTO MOŽEMO UČINITI U OČUVANJU PRIRODE I PLANETE, DA NAM SVIMA BUDE MALO BOLJE I LEPŠE?

Marija: Angažovanje po pitanju stvaranja ekološke svesti je i stvorilo ideju za pravljenje baš ovih setova, ekoloških. Danas se ovo sve više potencira i u školi, na časovima biologije posebno. Verujemo da su neke generacije pre nas to propustile, pa im ekološka svest i nije na zavidnom nivou. Svi moramo poći od sebe i kod nas podići svest na što viši nivo kako bi ostatak društva imao na koga i na šta da se ugleda, jer takvi smo, zar ne? Za kraj možemo da kažemo: Plantagenet tim se trudi, pre svega svojim proizvodom, potrudite se i vi!

Share