Paquin modna imperija

Često poznatija kao samo Paquin, njeno puno ime bilo je Jeanne Marie Charlotte Beckers i bila je prva žena koja je, čak i pre Coco Chanel, zadobila svetsku slavu i priznanje u modnoj industriji.

Paquin-modna-imperija-5

Rođena je 1869. godine na periferiji Pariza i kao mlada devojka radila je u lokalnom krojačkom salonu. Njen put ka svetskoj slavi započeo je 1891. godine kada se udala za svog prvog muža Isidore-a, imućnog biznismena po čijem je prezimenu i postala poznata. On je, mesec dana pre njihovog venčanja, otvorio modnu kuću Paquin, na čelu sa Jeanne kao glavnom dizajnerkom, a na sebe je preuzeo upravljanje finansijama. Ubrzo su prvi rezultati bili vidljivi. Posao nije samo postao izuzetno uspešan, o čemu svedoči i činjenica da su bili u mogućnosti da zaposle preko dve hiljade ljudi, već je Paquin stilski uticaj bio bez konkurencije tokom ranog dvadesetog veka. Odlikovao ih je smisao za markting i inovativni, raskošni i elegantni dizajn koji je privukao žene širom sveta spremne na novi, sveži pogled na modu. Iz tog razloga su se među njihovom klijentelom našle mnoge poznate glumice i kurtizane tog doba, pripadnice engleskog plemstva, žene poznatih američkih tajkuna, poput Rockefeller-a i mnoge druge.

Paquin-modna-imperija-3

Sasvim iznenada, 1907. godine, Isidore je umro i ostavio Jeanne da se sama brine o modnoj kući Paquin. Četiri godine kasnije Jeanne je dobila nove poslovne partnere, da bi 1920. godine otišla u penziju. Njeno modno carstvo je bilo i dalje otvoreno i pod nizom dizajnera koji su nakon njenog povlačenja dolazili, a čak je došlo i do udruživanja sa prvom kućom visoke mode Worth, o kojoj ste imali prilike da čitate u jednom od prethodnih brojeva. Međutim, 1956. godine Paquin modna kuća je definitivno zatvorila svoja vrata.

Paquin-modna-imperija-4

Za vreme svog rada, u ponudi su imali sve od odela za svakodnevne prilike, svečanu odeću pa i sportsku koja se prodavala u posebnoj filijali otvorenoj u Londonu. Paquin odeća je bila poznata po nadasve maštovitom dizajnu, vrhunskoj izradi i boji materijala, pri čemu je njena omiljena boja bila crna. Jeanne je sve svoje umeće ulagala u vizuelne efekte koji su uključivali poigravanje sa bojama materijala, njegovom teksturom, pa i stilovima iz raznih epoha, praveći pritom sve, od haljina posutih kristalima, pastelnih i nežnih pa do onih inspirisanih orijentalnim stilom.

Paquin-modna-imperija-2

Poznati Paquin dvojac uveo je nekoliko modnih praksi koje su usvojili mnogi dizajneri širom sveta. Definitivno najpoznatija od njih jeste otvaranje stranih filijala. Prvu od njih otvorili su 1906. godine u Londonu, da bi usledile one u Buenos Ajresu, Njujorku i poslednja u Madridu. Osim toga, Jeanne je bila žena ispred svog vremena, izuzetno kreativna, hrabra i šokantna za vreme u kom je radila. Bila je prva koja je razvila prijateljske odnose sa svojim klijentima i trudila se da ih što bolje upozna da bi mogla prema njihovim potrebama i ličnosti da napravi određenu kreaciju. Od samog početka uzdala se u snagu glamura za promovisanje svoje odeće, pa je rado oblačila poznate glumice prilikom svakog njihovog važnijeg pojavljivanja. Verovatno najšokantnija stvar za rani dvadeseti vek, bila je njena turneja po Americi na koju je poslala manekenke sa pink perikama na glavi da u njenim kreacijama šetaju Njujorkom, Filadelfijom, Bostonom, Pitsburgom i Čikagom. Ipak, Jeanne ja oduvek samoj sebi bila najbolji promoter. Važila je za neverovatnu lepoticu, uvek elegantnu i odmerenu, obučenu od glave do pete u stvari koje su bile njenih ruku delo. Zapravo, ona je bila prva žena koja je postala modna ikona, raščišćavajući time put za Coco Chanel.

Paquin-modna-imperija

Fotografije: drawingforkids.org; google.com

Share