Papirne lutke

Danas kada se u svetu uveliko vodi polemika oko predstave ženskog tela koju šalje poznata Barbie lutka koja pritom dolazi sa velikim brojem odevnih komada, cipela i raznih dodataka, među starijim generacijama budi se nostalgija za papirnim lutkama koje nisu izazivale opšte negodovanje majki već upravo suprotno, bile zabava i za stare i za mlade, žene, čak i muškarce.

papirne-lutke19

Dvodimenzionalne lutkice odštampane na papiru i namenjene za sečenje imaju svoje korene još u antičko doba, pre svega u kulturi starog Istoka. U mnogim obredima drevne Kine, koja je iznedrila i čuvenu origami tehniku, od tadašnjeg papira pravljeni su kimono kostimi koji su pustani da kao lađe plutaju po vodi. Na Baliju, indonežanskom ostrvu duge tradicije, pravljene su lutke od papira, a neretko i od kože, koje su korišćene u raznim ceremonijama. Kada je reč o Evropi, u Francuskoj su pravljene tzv. pantins poznate kao plešuće ili skakućuće lutke korišćene da zabavljaju aristokratiju. U Engleskoj XIX veka pojavile su se prve papirne lutke koje liče na one za koje znamo danas, sa nekoliko komada garderobe koji se seku i kače na lutku.

papirne-lutke28

„Engleska lutka“, kako je bio naziv prve papirnate lutkice, dolazila je sa nekoliko odevnih predmeta u vidu korseta i slojevitih podsuknji, a trend „papirne“ zabave proširio se i na ostatak Evrope, najpre Nemačku. Smatra se da su prvobitne lutke pravljene za decu i da je najveći proizvođač u Velikoj Britaniji bila kompanija S&J Fuller sa svojom ručno oslikanom lutkicom Little Fanny.

papirne-lutke25

1828. izdavačka kuća McLoughlin Brothers je postala najpoznatiji proizvođač papirnih lutki u Americi a potom i svetu. Bili su poznati i po brojnim društvenim igrama i ilustrovanim knjigama za decu. Papirne lutke su svojom pojavom postale prava senzacija, zabava za sve generacije i polove, a setovi u zasebnim kutijama bili su skupi i prava retkost i mogli su da ih priušte samo bogatiji.

papirne-lutke18

Lutke su dolazile i u formi slavnih ličnosti, uglavnom operskih diva ili balerina, a prva  poznata dama koja je dobila svoju papirnu verziju bila je balerina Marie Taglioni. Ubrzo su svoje verzije dobili i članovi nemačke i engleske kraljevske porodice a lutke su  sve više štampane u punom koloritu i bile su dostupne svima.

papirne-lutke5jpg

Godey’s Lady’s Book je bio među prvim časopisima koji su počeli sa štampanjem papirnih lutki. Lutke su bile crno-bele što je ostavljalo mogućnost bojenja. Ovaj časopis nije nastavio sa štampanjem lutki ali je dao ideju svim potonjim ženskim magazinima koji su se bacili na papirnu modu. Jeftine lutke su omogućavale bezgraničnu zabavu a obožavali su ih svi uzrasti.

papirne-lutke13

Početak 20. veka je doneo nove modne trendove, nove ličnosti i bolje tehnike bojenja i štampanja. Papirne lutke su bile savršene za prikazivanje novih kolekcija u modnim časopisima, pre svega francuskim. Lutke su obično nosile neko ime, a nekolicina je dolazila i sa propratnom pričom, potom kućnim ljubimcima ili nameštajem. Glumice su često izlazile u formi lutki sa pratećim kostimima iz pozorišnih predstava a kasnije i filmova.

papirne-lutke29

Od tridesetih počinju masovnije da se štampaju poznate dive kao što je Brenda Starr, a sredinom prošlog stoleća i čuvena Elizabeth Taylor u pratnji raskošnih  večernjih toaleta ali i „svakodnevne“ garderobe. Od tridesetih do pedesetih, u doba zaraćenog sveta, papirne lutke su doživele svoj vrhunac slave. Iako su bile štampane na papiru nešto lošijeg kvaliteta, zbog nestašica u to doba,  ipak su predstavljale najbolju i najjeftiniju zabavu za decu.

papirne-lutke12

Kasnije im popularnost opada ali svoje papirne parnjake nastavile su da dobijaju poznate ličnosti i rok zvezde imeđu ostalih i  Jenis Joplin, Jimmy Hendrix, Elvis Prisley i dr.

papirne-lutke16

Veliku popularnost u Srbiji papirne lutke su stekle sedamdesetih, kada je u Politikinom zabavniku objavljena rubrika „Obuci Cicu“, punačku bebu sa tri žućkasta pramena. Osim Cice, sestre Vladana Likar Smiljanić i Biljana Likar Popović, kao glavne ilustratorke, su za Zabavnik  oblačile i Denisa, Hogara i Helgu, Saru Kej, Baku Staku, a posebna izdanja su nosila naziv „Oblačenje kroz vekove“.

papirne-lutke23

papirne-lutke24

Papirne lutke su u Politikinom zabavniku kontinuirano  izlazile sve do devedesetih godina, a kasnije su ih štampali školski listovi na pretplatu kao što je npr. Vitez, a današnji dečiji časopisi povremeno štampaju papirne lutke Diznijevih princeza i drugih junaka iz bajki i crtanih filmova. U papirnom obliku se našla čak i Barbie koja važi za simbol plastične lepote.


papirne-lutke15

papirne-lutk34

Nekada jeftina zabava, a danas predmet sa aukcija. Širom sveta kolekcionari dopunjuju svoje kolekcije novim, retkim primercima iz neke istorijske epohe razmenom sa drugim kolekcionarima ili kupovinom na online i pravim aukcijama.

papirne-lutke21

Ebay nudi raznolike lutke, a  cene variraju, novija izdanja koštaju i po tri-četiri dolara, dok premotavanjem vremena unazad cena ide naviše. Kolekcionari preferiraju nedirnute lutke, dok one koje su isečene vrede čak upola manje.

papirne-lutke9

Na sajtu Kovels, koji pruža informacije vezane za aukcije, kolekcionarstvo, retke predmete i antikvitete, mogu se naći lutke koje datiraju sa sredine XIX veka. Papirne lutke se u svetu mogu kupiti i direktno od umetnika koji ih slikaju, a često kompanije koje se bave izradom čestitki i pozivnica izbace i poneku seriju papirnih lutki koja posebno obraduje sve oni koji su se nekada slatko igrali njima.

papirne-lutke27

Era interneta je sa sobom donela tzv. dress up games, online igrice oblačenja koje rade po principu papirnih lutki koje su se nekada sekle iz časopisa. Digitalni modeli nose komade poznatih dizajnera, moguće je menjati im frizuru i dodavati aksesoare, a u velikom broju ovih igrica moguće je naći i one sa odećom iz prošlih epoha.

papirne-lutke26

Dovoljno je da kao ključnu reč koristite vremenski period, stil ili neki modni trend pa da pronađete „Cicu“ po svojoj meri. Poznate ličnosti, heroji iz filmova, strip junaci, pin up devojke… Izbor je prevelik. Ako pripadate generaciji koju nostalgija vuče za starom dobrom papirnom lutkom porazmislite o štampanju neke od besplatnih lutki koje se mogu pronaći na internetu. Izbor je iznenađujuće veliki, a pored muzičkih zvezda poput Lady Gage ili Rihanne, možete pronaći i uvek savršeno stilizovanu Kate Midleton ali i sasvim “anonimne” lutkice spremne za štampu i seckanje.

papirne-lutke11

papirne-lutke20

papirne-lutke6

papirne-lutke

Share