Pametne kuće – šta su i kada možemo da ih očekujemo kod nas?

Kada niste kod kuće, i nagoveštavaj sumnje da li je sve u redu može da vas nervira i ometa u aktivnostima, bilo da ste izašli na kafu, šetnju ili kupovinu. Da li sam isključio aparat za kafu? Da li sam postavio sigurnosni alarm? Da li deca rade domaći zadatak ili gledaju televiziju?

Pomoću pametnog doma možete sve te brige otkloniti kratkim pogledom u aplikaciju svog pametnog telefona ili tableta. Potrebno je da povežete uređaje u vašem domu kako bi oni mogli da komuniciraju međusobno, ali i sa vama.

O čemu se ovde radi?

Pametni dom nisu samo različiti pametni uređaji, već oni koji zajedno rade na stvaranju mreže kojom se može daljinski upravljati. Sve uređaje kontroliše glavni kontroler kućne automatizacije, često nazvan pametni kućni čvor. Hub pametne kuće je hardverski uređaj koji deluje kao centralna tačka sistema pametne kuće i može da oseti, obradi podatke i bežično komunicira. Kombinuje sve različite aplikacije u jednu aplikaciju za pametne kuće koju vlasnici kuća mogu daljinski kontrolisati. Primeri čvorišta pametnih kuća uključuju Amazon Echo, Google Home, Insteon Hub Pro, Samsung SmartThings i Vink Hub, između ostalih.

Svaki uređaj u vašem domu koji koristi električnu energiju može se staviti na vašu kućnu mrežu i po vašoj naredbi. Bilo da tu komandu date glasom, daljinskim upravljačem, putem tableta ili pametnog telefona, oni reaguju. Većina aplikacija odnosi se na osvetljenje, kućnu sigurnost, kućni bioskop i zabavu i regulaciju termostata.

Ono što je nekada bila hirovita industrija koja je izbacila brze proizvode konačno sazreva u potpuno razvijeni trend potrošača. Umesto start-up kompanija, poznatije tehnološke organizacije lansiraju nove proizvode za pametne kuće. Prodaja sistema za automatizaciju je toliko porasla da danas već postoji značajan broj korisnika, a ono što raduje je da se i kod nas očekuje da će pametne kuće i takvi proizvodi zavladati našim tržištem. Veliki deo toga je posledica uspeha rada pametnih telefona i tablet računara. Ovi lako prenosni računari su svuda, a njihova stalna internet veza znači da mogu da budu konfigurisani za kontrolu bezbroj drugih mrežnih uređaja. Sve se vrti oko Interneta i njegovih komponenti.

Pametne kuće i budućnost

Do sada su inovacije pametnih kuća samo pojačale postojeće nejednakosti unutar kuće i pojačale dominantnu dinamiku vlasništva nad imovinom i prisilne ekonomske odnose. Tri su glavna pitanja – način na koji povezani uređaji oblikuju domaće prostore kao mesta rada i socijalne interakcije, prikupljanje domaćih podataka za kategorizaciju građana i odnos pametnog stanovanja prema finansijama. Stoga je neophodan kritičniji pristup tim tehnološkim rešenjima u mestima u kojima živimo.

Da bi sistemi automatizacije kod kuće bili zaista efikasni, uređaji moraju biti interoperabilni bez obzira na to ko ih je proizveo, koristeći isti protokol ili, barem, komplementarne. Kako je ovo tržište koje se tek razvija, i dalje ne postoji zlatni standard za kućnu automatizaciju. Međutim, standardne alijanse se vrše konstantno s proizvođačima i protokolima, kako bi se osigurala interoperabilnost i besprekorno korisničko iskustvo.

Jedna od najvažnijih prednosti kućne automatizacije je pružanje duševnog mira vlasnicima kuća, omogućavajući im daljinsko nadgledanje svojih domova, suprotstavljajući se opasnostima poput aparata za kafu koji je ostavljen uključen ili su ulazna vrata ostavljena otključana. Baš zbog ovih prednosti, pametne kuće su nešto što ćemo sigurno viđati u budućnosti.

Share