Ostrvo Kapri – savrsen balans rustičnog i modernog

Ostrvo locirano na italijanskom delu Mediterana, opevano je u Homerovoj Odiseji kao mesto gde prelepe sirene privlače umorne moreplovce. Kapri se može pohvaliti jedinstvenom lepotom kako zbog neobičnog reljefa, strmih litica i pejzaža koji oduzimaju dah, tako i zbog kulture, arhitekture i gastronomije. Upoznajte se sa ostrvom koje odiše antičkim šarmom, mirisom limunovog drveta i aromom vina.

kapri2

Kapri je smešten na južnoj strani Napuljskog zaliva u Tirenskom moru, pripada oblasti Campania. Sastoji se iz dva dela, Kaprija i Anakaprija, dva pogranična kraja u večitom međusobnom rivalitetu. Ostrvo je veoma staro, bilo je kolonizovano od strane Grka, a kasnije naseljeno Rimljanima, o čemu svedoče i ruševine starorimskih palata.

kapri9

I dalje nije sigurno da li ime Kapri potiče od latinske reči carpeae što znači jarac, ili starogrčke kapros što znači vepar, ali jedno je sigurno, a to je da predstavlja pravi dragulj italijanskog Mediterana. Kapri je popularna destinacija, kako kod stranaca tako i kod Italijana, koji traže osamu i odmor na ovom ostrvu. Nekada je bilo popularno i kod rimskih vladara. Tiberije je čak deset godina svoje tiranske vladavine proveo na Kapriju, gde je sagradio brojne vile, ali i prvi Arheološki muzej na svetu u kome su bili izloženi predmeti i fosili pronađeni tokom iskopavanja pri gradnji vila.  Popularnosti doprinosi i blizina Napulja i čuvenih ruševina antičkog grada Pompeje koja je uništena u erupiciji vulkana, koji i sam po sebi privlači dosta turista. Na ostrvu su organizovane i ture koje vode do ovih mesta.

kapri6

Za one koji se ipak odluče da svoj odmor provedu na ostrvu idilični pejzaži, tirkizna voda, šetnje sa panoramskim razgledanjem i organizovane degustacije vina su samo neke od mnogobrojnih turističkih aktivnosti koje hoteli, privatne vile i banje nude posetiocima Kaprija. Aktivnosti koje se takođe ne propuštaju su vožnja motornim čamcem ili skuterom, šetnja i penjanje po strmim obalskim stranama i kozijim stazama, kao i plivanje u vodi Tirenskog mora.  Kada se umorite od sportskih aktivnosti, prijaće vam lagana šetnja u gradu koji slobodno može da prođe kao muzej jer ostrvo predstavlja fuziju kuture, istorije i prirode.

kapri15

Marina Grande je marina gde su usidreni raznobojni čamci, brodovi i jahte  i mesto na koje stižu ili sa kog odlaze brojni turisti, ali i ribari.  Nažalost, ovaj stari deo Kaprija je izgubio na svom pređašnjem kulturnom značaju čemu je doprinela velika gužva ali i porast nivoa mora.

Pošto pristignu, turisti obično hrle na glavni deo Kaprija koji čini trg iliti Piazzeta, kao i u većini italijanskih mesta. Nekada je  predstavljao riblju pijacu, a danas je središte socijalnog života sa kafićima, restoranima i prodavnicama, ali i arhitekturom. Ni ovom trgu ne nedostaju tipčne italijanske građevine kao što su kule i zvonici, sat, palate i katedrala, u ovom slučaju svetog Stefana. Svi oni željni odmora i dobre arhitekture svoje potrebe zadovoljavaju ovde, na mestu za koje lokalci kažu da je namenjeno za „da vidiš i da budeš viđen“.

KapriLA_Piazzetta

U blizini trga se nalazi Via Vittorio Emanuele III ulica koja je postala sinonim za kupovinu. Opremite se garderobom poznatih brendova i nekim od autentičnih suvenira sa Kaprija.

Na samo petnaest minuta od glavnog trga nalazi se druga marina poznatija kao Marina Piccola, odakle se pruža divan pogled na Scoglio dele Sirene ili sirenin kamen, kameno zdanje opevano u Odiseji kao mesto gde su se pojavljivale sirene. Za razliku od Marine Grande, Marina Piccola je savršeno mesto za sunčanje i uživanje u gastronomskim specijalitetima u restoranima smeštenim kraj vode.

kapri7

Grotta Azzura je mala pećina smeštena između stena u koju dopire voda čijoj predivnoj plavoj boji doprinosi prelamanje svetlosti koja dolazi sa prednjeg otvora i ispod površine vode. Rimski vladari su je koristili kao kupatilo, a mnogo godina kasnije ribari, zbog verovanja da je ukleta, nisu ulazili u nju. Danas je popularna turistička atrakcija i mesto na listi „obavezno posetiti“.

kapri10 kapri5

Visoke stene Stella, Faraglione di Mezzo i Scopolo su poznate pod jednim imenom kao Faraglioni i definitivno predstavljaju jedno od glavnih obeležja Kaprija. Posetioci uživaju u pogledu na njih iz više uglova, iz čamca, restorana, iz Avgustove bašte tj. predivnog parka sa cvetnim lejama i drvećem, ili prilikom organizovanih šetnji duž Pizzolunga odnosno staze namenjene panoramskom razgledanju. Još jedna nezaobilazna panorama pored Pizzolunga je i Belvedere Tragara, odakle se pruža pogled na mnogobrojne rimske vile.

kapri kapri16

Osim toga, ostrvo ima veliki broj ugostiteljskih objekata, hotela, banja i vila čime opravdava status jednog od najposećenijih italijanskih letovališta. Jedan od zanimljivih hotela koji se ističe po unikatnosti je zasigurno Capri Wine hotel u čijem se sastavu nalazi vinograd i Vine bar, pa su gosti u mogućnosti da se priključe degustaciji i uživaju u više vrsta vrsnog italijanskog vina. Svaka soba ima divan pogled na more, okolo se širi miris ostrvskog cveća, grožđa i limuna iz bašte, a okruženost hotela drvećem i vinograd pružaju osećaj izolovanosti, iako je glavni trg odmah iza ugla. Cena za noć se kreće oko 215 evra, a u cenu je uključen i doručak. Svuda po ostrvu su raspoređeni restorani sa vrsnim specijalitetima. Kapri je kolevka čuvene Caprese salate koja se pravi od svežeg bosiljka, paradajza i mocarele, prelivenih maslinovim uljem. Inače, Kapri spada u najbolje italijanske proizvođače maslinovog ulja i uzgajivače paradajza i masline. U ponudi su i specijaliteti kao što su pohovani cvetovi tikvica, a kako je ribolov tradicionalno zastupljen, meni je obogaćen jelima sa morskim plodovima. Za sve sladokusce tu su i čuvena Caprese čokoladna torta kao i neizostavni italijanski gelato koji je najbolji u gelateriji Buonocore koja pravi domaće kornete.

kapri8

kapri11

Kapri je jedinstveno ostrvo jer i pored velikog broja turista uspeva da zadrži veo mističnosti i sačuva bogatu kulturnu baštinu koja se pre svega ogleda u antičkoj arhitekturi i bogatoj mitologiji. Na ostrvu se svake godine održava nekoliko festivala kao što su Capri’s Film Festival, Settembrata tj. festival rustike posvećen berbi grožđa ili internacionalni festival folklora. Lepoti Kaprija nisu odeleli ni ljubitelji mode koji su skoro imali prilike da gledaju Dolce&Gabbana reviju visoke mode organizovanu na ovom bajkovitom ostrvu. Defile balskih haljina se savršeno uklopio u romantičan abijent italijanskog ostrva koje se ubraja u top destinacije za odmor.

kapri17

Share