Otvara se 6. Beogradski mesec fotografije

U Kući legata 30. marta 2023. u 19h otvara se šesti Beogradski mesec fotografije.

Na izložbi u Kući legata, u okviru Beogradskog meseca fotografije biće predstavljeno pet samostalnih projekata
domaćih i internacionalnih fotografa (Jasna Vukos, Zuzana Pustaiova, Rožer Grasas, Evgenij Zaets, Alba Sera), kao i izložba dobitnika nagrada konkursa ,,Novi Talenti 2023”, tri internacionalna autora Franciske Legat, Kean Laia, Tianjun Lia i domaćeg Stefana Pavića.

JASNA VUKOS ,,Atopos”

Atopos je višegodišnji fotografski projekat koji se sastoji od niza autoportreta nastalih u hotelima. Rad predstavlja lično preispitivanje koncepta identiteta (kroz autoportret) i nemesta (kroz prostore hotela), i njihove međusobne veze. Jasnin rad je izabran za vizualno rešenje  ovogodišnjeg Beogradskog meseca fotografije 2023.

ALBA SERA ,,Manual de gestos rusos”

Manual de gestos rusos predstavlja seriju fotografija koja preispituje samu sebe, postavljajući pitanje kako se slike menjaju tokom vremena. Sakupljajući dve godine fotografija u različitim zemljama koje je posećivala kao i snimke privatnog života autorka stvara novie narative u kome se brišu granice između ličnog i onoga što to nije.

Projekat je podržala Abasada kraljevine Španije u Srbiji.

ROŽER GRASAS ,,Atnea”

Atnea je putovanje, fizičko i simbolično, kroz Evropu obeleženo depresijom i razočaranjem. To je putovanje od severa ka jugu, od imućne do osiromašene Evrope, od savremene krize vrednosti do izvorne vrednosti ideja.

Izložbu podržala  Delegacija vlade Katalonije  za jugoistočnu Evropu.

EVGENIJ ZAETS ,,Naručeni haos”

Naručeni haos je projekat u kome autor iz Kijeva istražuje  u kojoj meri destrukcija i haos mogu da postanu dopadljivi i prijatni u vizuelnom smislu.

Kustoskinja izložbe je Ana Šćepanović

ZUZANA PUSTAIOVA ,,Jedan dan svaki dan”

Autorka se ovom prilikom bavi stereotipima u današnjem društvu. Jedan dan svaki dan je projekat koji istražuje tanku liniju kada se korisna rutina pretvara u patologiju.

Izložbu je podržala Ambasada republike Slovačke u Srbiji i Konzulata za umetnost Slovačke.

Na Beogradskom mesecu fotografije možete pogledati i deo programa ,,Novi talenti 2023”. U pitanju je konkurs za mlade fotografe i sastavni je deo svakog Beogradskog meseca fotografije. Na izložbi će biti predstavljeni projekti četvoro ovogodišnjih pobednika – Tianjun Li, Franciska Legat, Kean Lai i Stefan Pavić.

  • Projekat Tianjun Lija ,,La Luna iel Hacedor” je umetničko istraživanje ljudskog iskustva suočenog sa ogromnom snagom prirode.
  • U svom projektu ,,Pakleni raj” Franciska Legat sarađujući sa roditeljima I koristeći svoju maštu, ponovo je stvorila eru mađarske iz vremena socijalizma.
  • Kean Lai je zainteresovan da koristi jezik fotografije za istraživanje odnosa između fikcije  i stvarnosti. U svom projektu svakodnevno okruženje pretvara u poetske apstraktne fotografije.
  • Najveći interes Stefana Pavića su ljudi I njihove različitosti, ljudski duh I njihov odnos prema prirodi.

Novi Talenti 2023. su podržani od strane Canon Srbija.

Izložba traje od 30.3. do 13.4.2023. godine, a sve detalje o programu možete pronaći na sajtu organizatora – Beogradskog meseca fotografije.

Share