Očuvanje tradicionalnih zanata projektom Exploring inspirations

19 – 24. Maj, KC Grad, Beograd & Muzej na otvorenom Staro Selo, Sirogojno

Najnoviji projekat na temu dizajna i očuvanja tradicionalnih zanata pod nazivom Exploring inspirations, a podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, startuje u maju. Projekat će imati tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće. Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grad-a.

Na projektu će biti angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima i tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske komade koji će biti proizvedeni upotrebom tradicionalnih tehnika poput štrikanja, veza, filigrana i drugih.

Prva etapa projekta Exploring Inspirations nosi podnaslov Inovativna kreativnost i upućuje na potrebu svakog pojedinca da pronađe svoj put u cilju postizanja željenih ciljeva. Tokom nedelju dana dizajneri će imati sveobuhvatan program koji će biti krunisan produkcijom skica predmeta čiji će prototipovi biti realizovani u narednom periodu i koji će se dalje proizvoditi i činiti svojevrsnu kolekciju dizajniranih predmeta.

U ovoj etapi iz Holandije nam dolaze dizajnerke Sanne Jansen (www.bysannejansen.com/) i Conny Groenewegen (www.connygroenewegen.nl/), čiji se rad i koncept vrlo razlikuju, iako su obe zainteresovane za istraživanje tradicionalnih zanata. Domaće modne dizajnerke koje su uključene u ovaj projekat su Vesna Kracanović (www.vesnakracanovic.com ) i Magdalena Klašnja (www.magdalenaklashnja.com).

19 maja od 17h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad dizajnerke priređuju mini pop-up izložbu na kojoj će svaka od njih održati prezentaciju svog rada i pokazati deo svojih kolekcija. U nastavku programa Lisa Goudsmit (www.lisagoudsmit.com) i Charlotte Corstanje (www.charlottecorstanje.com) održaće predavanja na temu savremenog dizajna i kreativne industrije. Cilj je razmena iskustava aktera kreativnih industrija i poređenje tržišta dizajna odeće naše zemlje sa Holandijom.

O učesnicima:

Conny Groenewegen je pre pokretanja sopstvenog brenda 2006. godine radila za nekoliko poznatih dizajnera kao što su Alexander Van Slobbe, Yoshiki Hishinuma i Droog Design. Diplomirala je na Willem De Kooning Akademiji u Amsterdamu. Pored dizajna za sopstveni brend, predaje modni dizajn na nekoliko (inter)nacionalnih dizajn instituta. Specijalizira praktične i tehničke aspekte dizajna koje kombinuje i prenosi svojim studentima. Njen dizajn predstavlja rezultat tenzije između mehanizacije i ručnog rada, industrijskog i artističkom pristupa. Groenewegen za svoj rad primenjuje termin soft tech, koji se definiše kao tehnologija ljudskom rukom izvedena. Simbioza ručnog i mašinskog rada po meri čoveka ima za cilj da stvori intimniju, prjatniju vezu između mašine i ljudskog tela. Njen rad često uključuje pletenine tako da je odličan kandidat za projekat Exploring Inspirations. Dobitnica je prestižne nagrade Mercedes-Benz Dutch fashion Award za 2011. godinu.

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations

Sanne Jansen pokreće svoj brend by Sanne Jansen 2006. godine. Ima iskustva i u polju grafičkog dizajna. Diplomirala je na Institutu ArtEZ, a masterirala na Zuyd Univerzitetu. Njen brend u osnovi ima jedan veoma praktičan koncept koji je prilagođen savremenom konzumiranju modnog dizajna, ali i stvarnim potrebama savremenog potrošača. Jansen je odavno uočila da je moda postala previše brza za većinu potrošača i da se trendovi smenjuju što čini modu nepraktičnom. Zbog toga ona za svoj brend ne kreira uobičajene dve sezonske kolekcije, već svakog meseca izbacuje jedan ili više outfita. Odeća nosi ime meseca u kom je izbačena (na primer jakna Miss March) što je vrlo praktično i podjednako zanimljivo. Misija brenda je da svojim kupcima ponudi odeću koja ne prati trendove, vanvremensku i odeću visokog kvaliteta koja se nosi dugo i preživljava trendove. Kao kreatorka ovako originalnog koncepta i inovatorka u dizajn strategiji Sanne Jansen je idealni kandidat za ovaj projekat.

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations4

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations2

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations3

Magdalena Klašnja je 2009. godine diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na odseku za savremeni kostim. Živi na relaciji New York – Beograd. Radi dosta za film, televiziju, pozorište, a od pre par godina intenzivno se bavi dizajniranjem obuće u okviru brenda koji nosi njeno ime. I pored velike posvećenosti razvoju svog brenda i učešća na mnogim sajmovima obuće, Magdalena uspeva da se bavi i dizajniranjem odeće, kostima za film kao i modnih aksesoara. Povremeno radi za druge brendove kao što su Eugenia Kim, Daryil K, Dianne von Furstenberg i druge.

ocuvanje starih zanata 2

Vesna Kracanović se bavi modnim dizajnom od 2003. godine.
2006. je diplomirala na Višoj umetničkoj školi za dizajn a 2007. na Šumarskom fakultetu u Beogradu na odseku za prostornu arhitekturu. 2010. godine je zajedno sa kreatorkom Aleksandrom Lalić oformila brend Modle, a rezultati te saradnje predstavljeni su u njihovoj radnji u Design District-u u Beogradu. Vesna Kracanović je vrlo aktivna i svoje kolekcije redovno predstavlja na mnogim sajmovima širom Evrope. Svojim kolekcijama, ekskluzivnim serijama ručno rađenih komada garderobe predstavlja očigledan primer dobrog koncepta, pažljivo izabrane ciljne grupe kojoj se obraća kao i posvećenosti poslu.

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations5

Charlotte Corstanje je modna antropološkinja, bloger i koosnivačica fonda Wad & Design. Masterirala je na Vrije Univezitetu u Amsterdamu 2012. godine, dok je diplomirala na Amsterdam Fashion Institute sa temom Islamska moda u Holandiji. Corstanje je aktivna na polju kuriranja izložbi, pisanja i publikovanja eseja o modi i dizajnu. Pokušava da približi i pokaže da socijalno okruženje uz niz drugih faktora kreira trendove i utiče na našu percepciju. U okviru projekta Exploring Inspirations govoriće o projektu Wad & Design koji okuplja dizajnere u svim disciplinama.

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations6

Lisa Goudsmit je modna novinarka, konsultant i menadžer, aktivno prati modne trendove sa akcentom na savremenom nakitu i obući. 2010. godine je diplomirala na  Amsterdam Fashion Institute-u a magistrilala na Vrije Universiteit-u. Objavila je knjigu o poznatom dizajneru cipela Janu Jansenu, a koga je ovdašnja publika upoznala prilikom gostovanja na drugom izdanju izložbe These shoes are made for walking. Učestvuje u mnogim projektima i radionicama koji se bave promocijom dizajna. U okviru projekta Exploring Inspirations ona će predstaviti aktuelne trendove.

Ocuvanje-tradicionalnih-zanata-projektom-Exploring-inspirations7

Učesnici u projektu će tokom boravka u Srbiji posetiti Etnografski muzej u Beogradu gde će ih Tatjana Mikulić, kustoskinja muzeja, upoznati sa stalnom postavkom, kolekcijom nošnji i drugih odevnih predmeta, kako bi stekli inicijalnu inspiraciju.

U Muzeju primenjenih umetnosti, viša kustoskinja muzeja Draginja Maskareli predsataviće muzejsku kolekciju kao i neke od projekata koji mogu biti inspirativni učesnicima projekta Exploring Inspirations.

Glavno studijsko putovanje, planirano od 21. do 23. maja  podrazumeva boravak u Muzeju Staro selo u Sirogojnu, gde će se dizajneri iz Holandije i Srbije upoznati sa tehnikama ispredanja i bojenja vune, u radionici za obradu vune. Zatim će u zajedničkom radu sa iskusnim pletiljama koje već decenijama na tradicionalan način rade ručno ispredanje i štrikanje vune raditi svaka na svojoj skici odevnog predmeta koji će kasnije  biti proizveden.

Posle prve etape projekta naredne faze koje će se baviti nakitom i obućom planirane su za septembar i oktobar ove godine. Po završetku sve tri etape projekta, te izrade dizajniranih predmeta svih gostujućih dizajnera, prirediće se objedinjena izložba odeće, obuće i nakita u Velikoj galeriji KC Grad-a u decembru 2015. godine.

Pozivamo sve zainteresovane da se upoznaju sa radom gostujućih dizajnerki i poslušaju predavanja koja će prirediti eksperti 19. maja od 17h u Velikoj galeriji KC Grad-a.

Istraživanje inspiracije u srpsko-holandskoj saradnji može da počne!

Share