Nova tribina iz ciklusa PAMETNI, KREATIVNI, UZBUDLJIVI GRADOVI

U okviru ciklusa Pametni – kreativni – uzbudljivi gradovi, u utorak 3. decembra u 18 časova biće održana tribina pod nazivom UZBUDLJIVI GRADOVI – PERSPEKTIVE IZ SRBIJE, na kojoj će biti predstavljeni primeri kreativnih inicijativa iz Niša, Kosjerića, Zaječara i Šapca.

Na tribini učestvuju:

Danijela Radošević, aktivistkinja i menadžerka programa u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju

Veruje da aktivni građani imaju moć da promene naše društvo, a još ako se udruže to mogu učiniti brže i kvalitetnije. Menadžerka je programa izborne reforme u NKD-u. Prethodne tri godine bila je zadužena za menadžement, implementaciju i monitoring projekata koje su pokrivali različite teme i to: izbornu reformu, podršku autentičnim građanskim inicijativama, kulturu, odgovornost izabranih predstavnika, učešće građana u procesima odlučivanja itd. Niš je grad u kom živi sa porodicom i stvara promene.

Janko Belić, član udruženja građana K-town group i jedan od koordinatora Međunarodnog umetničkog kampa u Kosjeriću

Master diplomu iz međunarodne ekonomije stekao na Univerzitetu za međunarodnu ekonomiju i poslovanje u Pekingu. Član je udruženja K-Town Group iz Kosjerića koja koje je nastalo sa ciljem afirisanja kulture i umetnosti u opštini i na regionu, ali i zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda. Jedan od koordinatora projekata „Međunarodni umetnički kamp Kosjerić“ koji svake godine u Kosjeriću okuplja 30-40 umetnika različitih vrsta umetnosti iz raznih delova sveta i Srbije.

Danko Nikolić, osnivač Zaječarske inicijative, jedne od vodećih organizacija civilnog društva koje rade izvan Beograda

Danko Nikolić je jedan od osnivača Zaječarske inicijativa (ZI). Od kada je osnovana, 2001. godine, ZI je izrasla u jednu od vodećih organizacija civilnog društva koje rade izvan Beograda. Danko takođe ima petnastogodišnje profesionalno iskustvo kao freelance konsultant sa ekspertizom u prikupljanju sredstava, prezentacionim veštinama, komunikaciji i javnom zagovaranju. Redovno sarađuje sa Regionalnim programom Nacionalnog demokratskog instituta u Centralno-istočnoj Evropi kao programski konsultant. Danko je veliki fan grupe Depeche Mode. Tokom 2006. godine je prikupio više od 5000 on-line potpisa kako bi ubedio bend da nastupi u Beogradu. Ima strah od letenja i više voli da putuje vozom. Trudi se da svira bas u bendu Huti Ota Tre. Završio je političke nauke i međunarodne odnose na Londonskoj školi za ekonomiju (LSE).

Milena Zindović, arhitektkinja i urbanistkinja, nekadašnja direktorka urbanističkog preduzeća u Šapcu, osnivačica NVO „Pametni grad“

Milena se bavi temama održivog razvoja i rodne ravnopravnosti u urbanističkom i prostornom planiranju i projektovanju. Stručno iskustvo sticala je u Ljubljani i Beogradu, pre nego što je preuzela funkciju direktorke Javnog urbanističkog preduzeća Plan Šabac. Dobitnica je prve nagrade u katergoriji Planova detaljne regulacije Salona urbanizma 2017. godine. Osnovne studije završila je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2007. godine. Svojim najdragocenijim iskustvom smatra magistarske studije na Cornell University, Njujork. Autorka je inicijative Žene u arhitekturi i urednica knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”. Članica je inženjerske komore Srbije kao odgovorni projektant i odgovorni urbanista. Suosnivačica NVO „Pametni grad” i Ženskog arhitektonskog društva.

Moderator: Tatjana Nikolić, UNESCO katedra Univerziteta umetnosti u Beogradu

Tatjana Nikolić je doktorantkinja i istraživačica na Fakultetu dramskih umetnosti, dok na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture i UNESCO Katedri za kulturni menadžment i politiku Univerziteta umetnosti radi kao saradnica u nastavi. Tokom 2018. godine u saradnji Instituta za pozorište, film, radio i televiziju FDU i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka učestvovala je u istraživanju modela lokalnih kulturnih politika u Srbiji kao osnove za povećanje kulturne participacije. Kontinuirano je interesuju pitanja pristupačnosti, demokratičnosti i ravnopravnosti u kulturnom životu i uticaja kulturne produkcije u društvu. Članica tima „Kreativnog mentorstva“ od septembra 2014. godine.

Kolarčeva zadužbina organizuje ovu tribinu u saradnji sa programom Kreativno mentorstvo i Misijom OEBS-a u Srbiji. Prva tribina iz ovog ciklusa održana je 19. novembra pod nazivom PAMETNI GRADOVI – EVROPSKE PERSPEKTIVE, a naredna tribina biće 10. decembra.

Tribina UZBUDLJIVI GRADOVI – PERSPEKTIVE IZ SRBIJE će biti održana u sali “Josif Pančić”. Ulaz je slobodan.

Share