Normcore – modni trend koji to nije

Nova modna sezona je u punom zamahu. Pored velikog broja trendova koji na sve načine pokušavaju da u prvi plan izbace svoje poklonike, NORMCORE čini upravo suprutnu stvar, u nastojanju da se što bolje uklopi u sredinu koja ga okružuje.

normcore-sajt18

Termin je nastao spajanjem reči normalno i hardkor. Kroz nepretenciozan i pre sveka običan izgled odeće, normkor je modni trend koji jednako primenjuju i muškarci i žene. Normkor se definiše kao blagi anti-stil, čiji uticaj je toliki da je već osvojio veliki broj ljubitelja mode, što smo mogli primetiti kod mogih modnih blogera, na socijalnim mrežama i u prestižnim modnim magazinima širom sveta. Pre svega nastao je kao reakcija na prezasićenost modnim trendovima koji se smenjuju kao na traci.

normcore-sajt4

Istorijski gledano prošlo je više od decenije od kada je pisac naučno fantastičnih priča, Vilijam Gibson (William Gybson) predsavio siluetu koja savršeno oslikava ovaj sve prisutniji modni trend. U svojoj noveli „Pattern Recognition“, navodi komade odeće koji njegov protagonista  Kejsi Polard (Cayce Pollard) nosi. Malu mušku crnu majicu  Fruit of the Loom uparenu sa puloverom V-izraza koja čini neizbežan komad odeće širokog kruga ljudi, od dobavljača pa do učenika čuvenih privatnih američkih skola i široke Livaj (Levi’s 501) farmerke. Naravno pažnja se posvećuje i uklanjanju bilo kog traga etikete ili logoa, koji ovaj stil može da izbaci iz ravnoteže.

normcore-sajt10

Upravo ova slika inspirisala je njujoršku agenciju K-Hole, koja se bavi prognoziranjem trendova, da ovaj termin sastavi krajem ove godine.

Po mišljenju stručnjaka, normkoru ne treba sloboda da bi nešto postao, jer njegov cilj nije pokušaj da stekne primat u modnim krugovima već se ovaj trend sastoji od želje da se uklopi i ne izdvaja (iako ga uglavnom modna štampa drugačije predstavlja i shvata). Ljudi su umorni od činjenice da moraju biti drugačiji da bi stekli prestiž unutar krugova u kojima se kreću. Smisao normkora je anoniman dizajn i bez upadljivih detalja. Ljubitelji ovog stila svesno biraju odeću koja ih ne izdvaja iz mase.

normcore-sajt12

Normkor  uključuje svakodnevne komade kežual odeće, poput majica, dukseva, farmerki i chino (kaki) pantalona, sa strogim isključenjem kravata i bluza. Ova odeća uglavnom se prodaje u velikom broju modnih lanaca kao što su Gep (Gap), Džek i Džouns (Jack & Jones), Aberkrombi i Fič (Abercrombie & Fitch), Superdraj ( Superdry), Esprit i ostali. Luksuzniji brendovi poput Marc O’Polo-a, Woolrich-a, Deseguala ( Desigual ), Skoč i Sode ( Scotch & Sode )  proizvode normkore odeću sa svojim prepoznatvljivim luksuznijim pečatom. Ukoliko ste i vi zainteresovani da propratite ovaj trend, osim pomenutih i mnogi highstreet brendovi poput Zare, H&M-a i Manga u svojim basic kolekcijama nude  prikladne komade, koje morate upotpuniti nezaobilaznim Nju Balans (New Balance) patikama.

normcore-sajt14

Ukoliko vam nije jasno kako bi ovaj modni stil trebalo da izgleda, samo se prisetite Džeri Sajnfilda (Jerry Seinfeld) i znaćete o čemu govorim!

normcore-sajt7

Za još inspiracije pogledajte našu galeriju

Fotografije: style.com; vogue.com; GQ.com

Share