Na putu ljubavi

Jedna od tema o kojoj možemo do u nedogled pričati i koja je uvek aktuelna jeste LJUBAV. Ona se zaista nalazi svuda oko nas i u nama. Spavamo, dišemo, živimo, krećemo se, svuda je srećemo. A zapravo prisutna je onoliko koliko želimo i koliko smo spremni da joj dozvolimo da bude sastavni deo našeg života. Možda će neko na ovo reći: „Ko ne želi da bude voljen i da voli?“ Mi mislimo da većina želi, ali činjenica je da je nemaju svi, pa gde nastaje razlika?

Na-putu-ljubavi2

Hrabrost, smelost, motivacija, inspiracija, poznavanje sebe, svojih potreba, svojih želja, ambicija, zatim, dopadljivost, spontanost, ležernost, neopterećenost, sve su to neke osobine ili stanja koja su nam potrebna da bismo živeli u ljubavi i sa ljubavlju. Na prvi pogled jednostavna tema, no kada smo se spremale za pisanje ovog teksta shvatile smo da svi negde znamo čemu težimo, ali nismo svesni gde nastaju blokade i stranputice na putu ljubavi. Nekada ih definišemo kao ljubavni problemi, nelagodnosti ili ljubavni jadi, nekada o njima govorimo spontano, bez zadrške, a nekada i ne govorimo. Nas dve smo odlučile da proćaskamo na ovu temu sa vama. Da ih navedemo, možda pojasnimo, a svakako ukažemo na mogućnost prevazilaženja, uklanjanja i dostizanja života ispunjenog ljubavlju. Krenite sa nama na put ljubavi.

Često izgovorimo da: „ko nije živeo taj nije spoznao ni ljubavne jade“. Nekada živimo i sa ubeđenjem da nema uspeha i ljubavi bez truda, muke i zalaganja. I ti jadi nas ne biraju, ne najave se, jednostavno se dogode. Dese se u momentu kada nismo spremni na njih. Ne biraju ni godišnje doba, ni pol, i društveni status. Ne kriju se, a kada nas sustignu čini nam se da pomoći nema. Da menjamo iz korena svoj život i da nikada više nećemo biti ono što smo bili.

Put ljubavi nas vodi na jednu stranu da budemo radosni, srećni, zadovoljni, nasmejani, poletni. Da nema visine koju nije moguće dostići. Znate i sami kako je lako prepoznamo na ulici, ljubav nije moguće sakriti, ogleda se na licu i u očima. Onim očima što sijaju.

Nastanu najčešće kada se jedna veza prekine. Krivimo se međusobno, nemamo mogućnost niti stanje svesti da objektivno sagledamo greške iz prošlosti. Pitamo se „zašto ja, zašto meni, zar je moralo, nisam verovao/verovala, a nekada i znao sam/znala sam da će na kraju biti tako“. A kako god da je, nismo srećni i nismo zadovoljni. Osećaji krivice, besa, ljutnje, tuge, apatije ili melanholije nas preplave i oblikuju naša buduća ponašanja – „da sledeći put budem pametnija/pametniji“ i više ne dozvolimo ono što je bilo ranije. A zapravo svako uradi onako kako u tom momentu najbolje ume, zna ili oseća. Kada bismo se malo distancirali, bili objektivniji shvatili bismo zašto smo tu gde jesmo i kuda želimo dalje.

Nastanu i kada želimo vezu, partnerski odnos. Težimo tome da budemo voljeni i volimo, a jednostavno stvari se ne dese. Zaljubimo se, a nismo u stanju da ostvarimo relaciju, preplavi nas strah od odbijanja, trema od izjave ljubavi, panika od prvog susreta koji nikakao da se desi, tražimo izgovore, opravdanja. U suštini je osećanje straha od nepoznatog, neuspeha, neizvesnost šta će biti, pa unutrašnja drhtavica i klecanje kolena.

Nastanu kada nismo u ljubavi sami sa sobom. Znate onu rečenicu „ko voli sebe voli i druge“. Hajde da uzmemo ogledalo, šta mislite da li nam je sve na svom mestu: premršavi, predebeli, noge suviše kratke, kosa tanka, oči, nos, usta, šta kažete? Jesmo li idealni ili nam nešto visi sa strane, fali na nekom delu tela? Šta bismo da ispravimo, pa da samozadovoljno prošetamo gradom? A zapravo ništa nije za ispravku. Kada ćemo zavoleti sebe i biti to što jesmo? Upravo sada! Nema razloga da budemo u disfukcionalnim vezama, postajemo žrtve nekog odnosa koji nam ne prija zato što mislimo da bolje ne zaslužujemo. U ekstremnim slučajevima prelazimo i preko uvreda, i preko poniženja i vređanja, nekad čak trpimo i fizičko zlostavljanje, ali iz straha da nas taj neko ne napusti ostajemo u svojim jadikovkama. Nema razloga za to, mi smo, ti i ja, divna bića koja zaslužuju ljubav.

Nastanu i kada nešto počne da škripi i zapinje. Kada dođe do nesporazuma, kada se stvari počnu gurati u stranu sve misleći rešiće se same. Kada odugovlačimo povratak sa posla, kada čekamo da onaj drugi zaspi pa da i mi legnemo, kada ne pitamo jedni druge kako je prošao dan, šta se lepo desilo, kako si. Izgubimo se u vremenu i prostoru i ne vraćamo se više na početno stanje ljubavi i uživanja u odnosima. Zafali neka motivacija, zainteresovanost, javi se krivica, poneka ljubomora, bes, kajanje. Izrodi se niz emocija koje nas vode u rasturanje veze i do tačke da se više ni ne sećamo onih lepih trenutaka. Dođemo u poziciju u kojoj se pitamo šta tu radimo i čemu sve to. To je svršetak priče u kojoj mnogo toga nije valjalo, ali smo se lavovski borili da spasimo šta se spasiti da. To su trenuci obojeni kajanjem i večitom zapitanošću – kako nismo videli, kako nismo osetili, da smo tada rekli, da tog dana nismo počeli neki razgovor možda ne bismo dotakli ni temu razlaza. Mnogo pitanja i jedna tačka na kraju. I jad nastaje zato što jedna strana ne želi više da se vraća u staru priču, a druga bi da pokuša još jednom. I onda odšetamo iz svega toga povređeni, osujećeni, često bez vere da je ljubav moguća. Kažemo i da smo prerasli godine kada se ljubav dešava. A mi mislimo da je svaki trenutak stvoren za ljubav i da svako od nas zaslužuje ljubav.

Na-putu-ljubavi

Nastane kada nema vere, motivacije, inspiracije, spremnosti da menjamo monotonu svakodnevicu, kada nismo zainteresovani za intimne odnose, kada nam je svega preko glave, kada zanemarimo prirodu tela, potrebe. Razlozi su različiti, a posledica je samo jedna – disfunkcionalna veza. Kraj ljubavi bi trebalo da bude i kraj ljubavnih jada jer se završila jedna faza u našem životu u kojoj smo davali ljubav, dobijali, zajedno sa nekim rasli, stvarali, učili i došli do kraja. Ali, ovo je samo teorijski tako lako. Retko dvoje ljudi u istom trenutku shvate da je vreme da se raziđu. Čak i u situacijama kada se sporazumno raziđemo sa nekim jedno od nas dvoje još jedno vreme pokušava da „spase“ vezu. Ima različitih obrazaca ponašanja, a samo jedna posledica – nismo srećni, nismo zadovoljni i ljubavi nema. Nije nužno da bude tako. Potražimo ljubav, podržimo ono što nam je priroda namenila.

Nastane i kada ništa ne naučimo iz prethodnih veza. Ostanemo tako zaglavljeni u jednom obrascu ponašanja i kažemo „uvek mi se dese iste osobe“, „zašto opet ista situacija, svi su oni/one isti/iste“. Tada ne želimo da iskoračamo fazu ljubavnog bolovanja i tako, uđemo u stanje zvano „ništa mi nije, sve je na svom mestu“ i vrtimo se tako godinama, a nekad i čitav život ostanemo zaglavljeni u post ljubavnoj fazi. Menjamo ponekad samo osobe sa istim obrascem ponašanja. Duboko u nama nastavimo da gajimo tugu, da prevrćemo i obrćemo prošle dane. Ne nastavljamo dalje, zadržavamo isti model ponašanja iz veze u vezu. To nije put sazrevanja, niti put ljubavi.

Ako imate utisak da vam je sa svakim partnerom uvek isto kao sa prethodnim, da se svi ponašaju isto, ako uhvatite sebe da ponavljate da su svi isti, da ne razumete kako uvek privučete baš takvog nekog u svoj život, ili kako vam uvek izmaknu neke ljubavi, vreme je da sednete i razmislite. Vreme je da unesete promene. Put ljubavi nas vodi na jednu stranu da budemo radosni, srećni, zadovoljni, nasmejani, poletni. Da nema visine koju nije moguće dostići. Znate i sami kako je lako prepoznamo na ulici, ljubav nije moguće sakriti, ogleda se na licu i u očima. Onim očima što sijaju. Do njih vode različiti putevi, puno stranputica, raskrsnica i prepreka. Da li ćemo zastati, preskočiti koju i prevazići neka iskušenja i savladati lične izazove? Mi i cvetne esencije možemo pomoći u tome. Nije potrebno puno: malo volje, rešenosti i cvetne esencije podrške u prevazilaženju ljubavnih jada. Da dišemo, živimo i uživamo u ljubavi. Dajte sebi šansu koju zaslužujete, da volite i budete voljeni.

I za kraj ove priče, navešćemo vam samo neke od cvetnih esencija koje mi često preporučujemo a koje mogu da vam pomognu kad vas sustignu ljubavni jadi: Spreading Phlox, Holly, Clematis, Magnolija, Rock Rose, Mustard, Yerba Santa, Snapdragon, Red Clover, Penstemon, Tansy, California Wild Rose, Mimulus, Jetrenika, Kruška, Jagoda, Cosmos i mnoge druge.

Share