Motivacijom protiv lenjosti…

Radimo mnogo. Toliko da ne stižemo da se družimo, odemo u opuštenu kupovinu ili da kuvamo omiljena jela, onako polako, natenane. Vratimo se kući s posla i samo se bacimo u krevet ne bismo li napunili baterije. Verujemo reklamama koje nam nude razne prečice ka lakšem i jednostavnijem životu. Onda radimo još više ne bismo li napunili dom svim tim sitnicama. Frižider nam je pun instant hrane, a telefon brojeva uslužne dostave, taksi prevoza, žena koje nam spremaju dom – sve u cilju da dobijemo vreme za sebe. Na kraju se ispostavi da nam sve ove prečice ne donose uvek željeni dobitak. Imamo sve, a i dalje smo umorni i nije nam ni do čega i ni do koga.

Šta nas to tako umara?
Savremena tehnologija podstiče stvaranje navika koje nas vode u lenjost, kažu psiholozi. Šta nas to čini lenjima i kako se izboriti s lenjošću, odnosno kako ponovo stvoriti navike koje nas čine produktivnim i srećnim?

Ishrana
Dostupnost gotove hrane nam s jedne strane olakšava život. No, na duge staze baš ta hrana nam je jedan od najgorih neprijatelja. Gotova hrana je puna šećera, zasićenih masti, soli – a sve ovo dovodi do zdravstvenih komplikacija. Od takve hrane osetimo trenutnu sitost, ali i umor i iscrpljenost. Vreme koje smo uštedeli na pripremu hrane, potrošićemo na odmaranje. Tako smo stekli dve loše navike – hranimo se nezdravo i spavamo jer nemamo energije da se pokrenemo. Umesto toga – prošetajte do zelene pijace i kupite sveže voće i povrće i skuvajte sebi zdrav obrok. Kuvanje ne mora da vam oduzme više od pola sata, šetnja do pijace isto toliko, a korist je višestruka. Možete napraviti i nedeljni plan obroka, pa jednom nedeljno kupiti namirnice koje su vam potrebne i onda se samo posvetite hrani. Danas ima toliko blogova i videa posvećenih kuvanju da svako za sebe može naći jednostavne i primamljive recepte. A zadovoljstvo koje čovek oseti pripremajući hranu za sebe i svoje ukućane – nemerljivo je.

Ostavite automobil u garaži
Žale se taksisti kako sve češće voze kratke rute od 500 do 1000 metara, i to najčešće decu do škole i mlade u večernjem izlasku, od lokala do lokala. Automobil jeste izuzetno korisno pomagalo, ali treba redukovati njegovu upotrebu. Ako do posla imate dobro organizovan javni prevoz, ostavite auto kod kuće. U prevozu možete sresti prijatelje, razmeniti koju reč i sa nepoznatim ljudima, učiniti dobro delo ustupajući mesto nekom kome je potrebnije. Odvedite dete peške do škole i provedite malo više vremena zajedno. Popričajte, upoznajte usput njegove drugare, vidite ko su im roditelji, proširite svoj socijalni krug.

Kult tela
Jednog dana stanemo pred ogledalo i učini nam se da ono što vidimo nije lepo. Da smo se ugojili, nismo više zategnuti, bledunjavi smo. Guglamo ordinacije koje se bave korektivnom hirurgijom, nerviramo se što ne mogu odmah da nas prime ili što nemamo trenutno dovoljno novca za zahvat. I to sve radimo i dalje sedeći u svojoj omiljenoj fotelji u kojoj smo i došli u situaciju da više nismo zadovoljni svojim fizičkim izgledom. Ostavite telefon, dignite se iz fotelje i krenite na malo duži put rekonstrukcije tela – ali zdraviji i jeftiniji. Uložite danas u sebe – razmišljajte kako vam svaki korak i svaka vežba jačaju srce, pokreću organe sprečavajući metaboličke poremećaje. Ulaganje koje pravite danas za srećnije sutra. Boravak na svežem vazduhu vraća i boju u lice i tonus mišićima. Za šest nedelja stvorićete zdravu naviku, samo nemojte biti lenji i odustati!

Otkazivanje
Ne mogu danas u šetnju, nemam vremena za kafu s drugaricom, ne ide mi se u pozorište večeras. Izgovori koji nam pomažu da otkažemo aktivnosti i ostanemo u zoni komfora. Otkazivanje izlazaka nam neće uštedeti ni vreme ni novac. Uskratiće nam zadovoljstvo jer u prirodi nam je da se družimo da bismo bili srećni i ispunjeni. Kad pomislite da otkažete neku aktivnost zapitajte se zašto ne želite da idete. Ako vam njihovo društvo ne prija, u redu, ali ako ste samo lenji da se obučete i izađete iz kuće onda se opet vraćate u začarani krug i na onu istu fotelju. Napravite promenu – ne opirite se pozivima, birajte ljude koji vam prijaju, izađite iz kuće i poklonite sebi provod, društvo i oslobodite oksitocin. Prestanite da gomilate stvari O gomilanju stvari često možete čitati u raznim tekstovima savetodavnog tipa. No, ovog puta suština je u tome da treba da se podignete iz fotelje i počnete da spremate stvari. Pretresite ormane, pogledajte ispod kreveta, istresite sve fioke na pod, pregledajte šta se to sve krije u vašoj kući. Otkrićete neke drage uspomene. Pronaći ćete stvari kojima je istekao rok trajanja. Iskopaćete cipele koje su se rasušile od stajanja. Naći ćete odeću koja se opet vratila u modu. Biće i one koja je čitava ali vam je mala ili velika. Napravite selekciju – šta je za bacanje, a šta biste mogli nekom da poklonite ili donirate. Pronađite drage fotografije i odnesite ih da se urame. Premestite kauč, pomerite fotelju, okačite uramljene fotografije, promenite zavese. Sašijte novu krevetninu. Dobićete lep i sređen dom, a vi ćete se pomeriti iz zone lenjosti.

Uživajte s decom ili roditeljima
Ako imate decu, provedite barem pola sata dnevno u nekoj aktivnosti koja je namenjena samo njima, a prijaće i vama. Čitajte im, crtajte zajedno, plešite, smišljajte zajedno priče. Razmrdaćete se, osetiti beskrajnu radost i skrenuti fokus sa sebe na one kojima ste zaista potrebni. Popijte kafu s roditeljima. Prošetajte. Idite u zajedničku kupovinu, pomozite im da obave neku kućnu aktivnost koja im predstavlja problem. Nema lepšeg osećaja neo vraćati roditeljima za sve što su učinili za nas u detinjstvu.

Iz ugla praktičara cvetnih esencija
Neko će reći: „Sve je to lepo, ali ja iz svoje fotelje ne mogu da se pomerim.“; „Kada bi mi neko samo pomogao da se pokrenem…“; „Dosta sam ja radila, sada neka drugi malo rade umesto mene…“; „Ionako se ništa neće promeniti, ustala ja ili ne…“; „Meni je ovako najbolje, a i ne umem drugačije…“. Ako i vi imate neki od sličnih odgovora, onda bi trebalo da poradite na sebi i otklonite blokadu koja vas drži u stanju kojim niste zadovoljni, a nemate snage, volje i motiva da ga menjate. Mi vam iz našeg iskustva preporučujemo cvetne esencije koje će vam na nežan način pomoći da u sebi pronađete motivaciju, da se vratite u najbolju verziju sebe – onu koju ništa ne mrzi, koja voli društvo prijatelja, uživa u igri s decom, brine o svom fizičkom i duhovnom zdravlju.

Cvetne esencije prepoznaju nijanse emotivnih i mentalnih blokada i razgovor sa praktičarem pomoći će vam da dođete do dobitne kombinacije koja će vas podići i vratiti vašoj pravoj prirodi. Učinite nešto dobro za sebe ove godine, zapišite šta biste voleli da menjate i krenite putem promene. To je najlepši poklon koji sebi možete pokloniti, a mi smo tu da sve to podržimo pomoću cvetnih esencija.

Share