Moda: Oni su je promenili – Čarls Den Gibson

Gibson devojkaDa bih podelila sa vama značaj koji je Čarls Gibson imao na modu, i približila promene koje je svojim ilustracijama izazvao, potrebno je da se vratimo čitav jedan vek unazad, tačnije, u period od 1900. do 1914. godine, poznatiji je kao La Belle Epoque ili edvardijanska era. Mnogima su, i to sa razlogom, prva asocijacija na ovu eru raskoš i luksuz.

Cilj je bio da se demonstrira ekstravagantni način života novopečenih bogataša, a jedno od oruđa za to bila je moda, naročito ona namenjena ženama. Njihovo svakodnevno učešće u brojnim aktivnostima zahtevalo je nekoliko presvlačenja dnevno (imale su kostim za prepodne, šetnju, kupovinu, ručak, veče..) i samim tim veliku količinu odeće koju su posedovale. Bile su poznate kao “velike dame dokolice”. Upravo ova praksa presvlačenja više puta dnevno bila je pokazatelj ekonomskog statusa i bogatstva.

Gibson devojkaDominantna silueta tog perioda bila je “S” linija koja je podrazumevala naglašene grudi, bokove i uzak struk, a dobijala se nošenjem korseta. Dnevne haljine su rađene sa visokom kragnom uz vrat, dok su one za veče pokazivale leđa, ramena i naglašeni dekolte. Kako bi se postigao lep pad korišćeni su materijali poput šifona i mnoštvo detalja od čipke. U ovo vreme prenaglašene raskoši, šešira ukrašenih pticama i cvećem, teških haljina i skupocenog nakita, Amerikanac Čarls Den Gibson je u svojim modnim ilustracijama stvorio imidž Gibson devojke.

Ostatak teksta pročitajte u 1. broju Plezir magazina na stranici br. 76.

Share