MARINUSH BAJKOVITI SVET INSPIRISAN PRIRODOM

Marina Andrin je autorka brenda Marinush, nakita koji se izdvaja u aktuelnoj ponudi nakita svojom nežnošću, posebnošću i originalnošću. Marina je grafička dizajnerka, blogerka, fotograf i dizajner nakita inspirisanog životinjicama, biljem i lepotom koja nas okružuje. Motivi koji dominiraju govore o autentičnom senzibilitetu autorke, a svaki komad može da se koristi podjednako dobro kao nakit ili dekoracija u enterijeru. Vodimo vas pričom i fotografijom u bajkoviti Marinush svet

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM

KAKO JE POČELA TVOJA AVANTURA SA IZRADOM NAKITA I KAKO SU NASTALE PRVE MARINUSHKE?
Bilo je pitanje trenutka kada ću početi da se bavim nekim vidom ručnog rada, s obzirom na to da sam odrasla u porodici gde se izuzetno gajila ljubav prema istom. Tako sam, na primer, od bake naučila da vezem, od majke da štrikam, deda je u mladosti bio jedan od retkih u selu koji se bavio fotografijom, i tu ljubav preneo na oca pa je to stiglo i do mene, itd.

Ključni trenutak je bio kada sam došla u dodir sa glinom, a već sam bila strastveni ljubitelj nakita, pa je ideja da sama napravim nešto što mogu nositi bila sasvim logična. Ubrzo je to počelo da dobija ozbiljniju formu, kada sam počela da poklanjam neke od mojih radova. Ljudima se nakit dopao, nagovarali su me da krenem ovime ozbiljnije da se bavim, a ja sam im danas svakako zahvalna na podstreku.

POSMATRAJUĆI TVOJE PRETHODNE RADOVE JASNO JE DA SU FLORA I FAUNA TVOJA INSPIRACIJA, KAKO JE DOŠLO DO TOGA DA PRAVIŠ NAKIT INSPIRISAN PRIRODOM?
Oduvek sam bila očarana prirodom i imala potrebu da budem povezana sa istom. Ona je za mene nepresušni izvor inspiracije. Odrasla sam na selu pored Tise, i to mi okruženje danas često nedostaje, pogotovo u danima koje provodim ispred monitora. Na taj način se vraćam u ravnotežu, kreiranjem bajkovitog sveta inspirisanog motivima prirode.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM12

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM5

KO SU TVOJI UZORI KADA JE DIZAJN U PITANJU?
Ideje naravno crpim i iz sveta dizajna, ali ne bih znala da navedem uzore, jer nisam toliko fokusirana na konkretne autore. Ili ih ima toliko mnogo da bi lista bila predugačka, stoga ne bih izdvajala svega par imena. Što se tiče dizajna koji ja radim, tu se pre svega oslanjam na intuiciju i senzibilitet koji mi odgovara u datom trenutku.

NA KOJI NAČIN SI SPOJILA LJUBAV PREMA RUČNOM RADU, FOTOGRAFIJI I DIZAJNU I KAKO TO ZA SADA FUNKCIONIŠE? KAKO USKLAĐUJEŠ POSAO GRAFIČKOG DIZAJNERA I RAD NA WEB-U SA IZRADOM NAKITA?
Te tri ljubavi kreiraju jedan sjajan tim! To mi omogućava da apsolutno ispoljim ono što sam zamislila, do najsitinijih detalja kao što je jedna etiketa, detalj na ambalaži, senzibilitet na fotografijama i kada se sve to spoji dobijamo Marinush proizvod. Što se tiče usklađivanja dizajnerskog posla i izrade nakita, tu je situacija nešto komplikovanija. Uklapanje ta dva posla zahteva posebnu veštinu i nivo organizacije do kog se ja još uvek trudim da dođem. U početku je bilo zaista teško raditi ta dva posla istovremeno. Neko bi možda odustao u startu, ali mene je potreba da se kreativno izrazim i van digitalnog sveta vukla u nebrojene neprospavane noći, jer je to bilo jedino vreme kada sam mogla da radim sa glinom. Naravno, vremenom sam postajala sve bolja u organizaciji, usavršavala sam poslovne veštine i na taj način prikupljala dragocene slobodne sate. Sada je situacija bolja, dnevno stignem da odvojim par sati u radionici, dok je vikend zapravo vreme kada mogu u potpunosti da se fokusiram na nove Marinush komade.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM2

Zahvalna sam na ovom iskustvu, jer me je naučilo da poštujem vreme koje imam, kao i načinima da ga maksimalno iskoristim. Svima onima koji su u sličnoj situaciji i grade poslovnu karijeru a pritom gaje i veliku strast ka bilo čemu kreativnom je sasvim jasno o čemu govorim, i veoma je bitno da ne gube nadu, iz razloga što se dobra organizacija i uložen trud uvek isplate.

KAKO SI SE ODLUČILA ZA MATERIAL KAO ŠTO JE POLIMER GLINA I DA LI SI IMALA IZLETE SA NEKIM DRUGIM MATERIJALIMA?
Sve se to dešava usputno, kroz rad i eksperimentisanja. Dobijem neku ideju, pokušam na razne načine da je sprovedem, i tada se kroz sam proces otkrivaju odgovarajući materijali i adekvatne tehnike izrade. Nekad imam jasan plan kako da realizujem konkretnu ideju, a nekad su mi potrebni dani ili nedelje da do željenog rezultata dođem. Polimerna glina se tako pokazala kao najzahvalnija i najadekvatnija iz razloga što najbolje prenosi ideju.

OPIŠI NAM KREATIVNI PROCES I PUT DO NASTANKA JEDNE KOLEKCIJE?
Ono što unapred osmišljavam je cela kolekcija kao jedan objekat, dosta eksperimentišem sa oblicima i paletom boja i kad sam zadovoljna sa osnovnom idejom i formom, dalje samo pratim impuls i dopuštam da pojedinačni komadi sami sebe do detalja definišu. Taj slobodan proces koji se dalje javlja mi omogućava da se svaki dan igram i kroz igru
otkrivam nove forme, tehnike, pa na kraju i nove komade. Svaki komad je iz tog razloga nemoguće ponoviti, pa je proces izrade vrlo uzbudljiv i nepredvidiv. Glavna alatka u mojoj radionici je jedna igla, pomoću koje izrađujem detaljne teksture. Ono što često iznenađuje, jeste upravo činjenica da nijedan Marinush komad nije oslikan na samom kraju, već je napravljen od malih komadića različito obojene gline, utisnute u jedinstven pejzaž.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM8

KAKO ZAMIŠLJAŠ SVOJ IDEALNI ATELJE I RADNI KUTAK?
Postoji zapravo samo jedan uslov koji ukoliko je zadovoljen komotno opisuje odgovarajući radni kutak, a to je maksimalna osvetljenost i izloženost dnevnoj svetlosti. Dalje mi je potrebna samo manja ravna površina. To je ujedno lepota ovog posla, što je materijal praktičan, ne zahteva posebne alatke, a ja ujedno ne koristim kalupe i slična pomagala te sve mogu da spakujem u omanji kofer, i isto tako se raspakujem gde god mi odgovara. Idealni kutak je upravo ono okruženje koje samo lepo vreme može da mi omogući, a to je rad u prirodi. Koristim svaki slobodan dan da sa voljenom osobom odem na izlet i ponesem sve što mi treba kako bih u prirodi kreirala nove Marinushke. Osećaj koji imam u takvom okruženju je neopisiv i apsolutno uživam da radim pod takvim okolnostima.

SVI KOMADI IZ TVOJE RADIONICE SU UNIKATI, DA LI TI ZBOG TOGA TEŠKO PADA DA SE ODVOJIŠ OD NJIH? KAKO IZGLEDA TVOJA KUTIJA, ODNOSNO, (BUDIMO REALNI) KUTAK SA NAKITOM?
Svaka kolekcija kao i svaki komad zauzima posebno mesto u Marinush familiji. Iz razloga što se proces izrade Marinushki ne može ponoviti, rastanci sa njima znaju biti teški ali mi radost pričinjavaju oduševljeni budući vlasnici.
Činjenica da danas postoji već više od 500 Marinush unikata sa isto toliko unikatnih mikro svetova mene ispunjava i gura da stvaram dalje.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM7

Moj kutak sa nakitom živi jedan poprilično haotičan život. Sadržaj istog se menja iz dana u dan ali tu stanuju svega dve ili tri Marinushke, koje su sve prve stidljive realizacije ideja, za koje sam izuzetno vezana i podsećaju me na taj kreativni proces. Uz to imam i pozamašnu kolekciju nakita drugih autora, jer opsednutost nakitom ne jenjava čak ni kad se bavite izradom istog.

OMILJENI KOMAD KOJI SI DO SADA NAPRAVILA?
Zaista mi je teško da izdvojim jedan komad, ali možda je to upravo jedna ogrlica koju sam zadržala za sebe, a koja je otvorila vrata svim budućim ogrlicama u vidu pera/lista. Ona je nastala u okviru samostalne dvonedeljne izložbe u Švedskoj, pre tačno 4 godine.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM13

PROLEĆNA KOLEKCIJA I NEŽAN PASTELNI KOLORIT ME JE U POTPUNOSTI OSVOJIO I MISLIM DA SI OVOG PUTA ZAISTA NADMAŠILA SVA OČEKIVANJA, DODUŠE TO POMISLIM ZA GOTOVO SVAKU TVOJU NOVU KOLEKCIJU. UZ TO EDITORIJAL KOJI PRATI KOLEKCIJU NA ODLIČAN NAČIN POVEZUJE ČITAVU PRIČU. RECI MI U ČEMU JE KLJUČ KONTINUIRANOG NAPRETKA, NADOGRADNJE I KREATIVNOSTI KOJA NE MIRUJE?
Hvala na komplimentu. Editorijal ove kolekcije je rezultat timskog rada sa predivnim ljudima bez kojih bi sve ovo bilo nemoguće. Pozvala sam i okupila po osećaju talentovane ljude koji se prethodno nisu poznavali, i ispostavilo se da je to bio pun pogodak, što mislim da se jasno vidi i na fotografijama. Takođe, Teodora Ivkov iza objektiva je zaista
nadmašila sva moja očekivanja i zauvek me kupila. Odgovor na pitanje šta je to potrebno za kontinuirani napredak je definitivno neprestana potreba za igrom i istraživanjem, i pre svega potreba za razvojem sopstvenih mogućnosti, uz konstantno preispitivanje. Ono što nagrađuje taj proces je vidni napredak koji se desi u međuvremenu. Disciplinom i
svakodnevnim radom usavršavate veštine i oko za detalje, a usputno se rađaju nove ideje. Meni se to desilo posle 5-6 godina rada sa glinom, u jednom momentu sam shvatila koliko sam zašla u taj svet i otkrila bezbroj mogućnosti koje su se krile ispod površine. Nije to samo nakit. To su i figurice, digitalni kolaži, gifovi, stop-motion animacije, štampani materijali, odevni predmeti, igračke… Jednom kada uđete u taj svet ne želite da ga napustite. Više se zapravo i ne pitate, to postaje jedna od vaših osnovnih potreba.

To je upravo jedna od mojih velikih želja! Deca definitivno najviše i najprirodnije reaguju na te životinjice i samo je pitanje trenutka kada ću se posvetiti najmlađima i realizovati prve Marinush igračke. Iskreno se nadam da ću jednog dana imati vremena da se isprobam i na tom polju.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM10

TRENUTNO NA NAŠOJ SCENI POSTOJI BOGATA PONUDA HENDMEJD NAKITA I SITNICA ZA SVAČIJI UKUS, PA IPAK VEĆINA NJIH SE KREĆE U NEKIM POZNATIM OKVIRIMA I IGRA NA SIGURNO BEZ PREVIŠE EKSPERIMENTISANJA SA FORMOM, KOJI SU TVOJI FAVORITI ODNOSNO KOGA BI POHVALILA OD KOLEGA KREATIVACA I ČIJI NAKIT BI RADO PONELA NA SEBI?
Svako ima talenta. Ono što je ređe je hrabrost pratiti ga na neobična mesta na koja vas on vodi, i to često podrazumeva ignorisanje trenda što naizgled ne deluje kao dobra ideja. Dug period mi pažnju zaokuplja metal kao glavni materijal, a trenutno me fasciniraju radovi autora REdesign21 i MA.RA jewelry.

KAKVI SU TI PLANOVI ZA BUDUĆNOST PO PITANJU BRENDA MARINUSH I DA LI PLANIRAŠ NEKE NOVINE U SVOJOJ PONUDI?
Trenutno radim na razvoju Etsy radnje i usmeravanju na strano tržište, a u pripremi je i sajt za domaće tržište. Ujedno razvijam letnju kolekciju koja bi trebalo da se pojavi početkom jula, a nakon toga bih volela da se malo vratim životinjskim karakterima, a zatim i osmišljavanju jesenje kolekcije.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM14

ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO U LETNJOJ KOLEKCIJI?
Letnja kolekcija donosi vedre boje, živopisan kolorit, vesele i lagane forme.

GDE ZAINTERESOVANI ČITAOCI MOGU DA OPIPAJU, ISPROBAJU I KUPE STVARČICE SA MARINUSH POTPISOM?
Marinushke se mogu nabaviti putem Fejsbuk stranice, zatim na grom&kakao prodajnom portalu, i naravno putem etsy shop-a za sve ljude van Srbije. Što se opipavanja tiče, u potrazi sam za lokalom. Neki pregovori su u toku, tako da ću sve novosti objaviti na mojoj Fb stranici. Takođe, uskoro stiže i Marinush sajt gde će svi moći u tri klika da dođu do svoje Marinushke.

MARINUSH-BAJKOVITI-SVET-INSPIRISAN-PRIRODOM3

foto: Teodora Ivkov

Share