Leksikon: Tijana Žunić


Prefinjena ženstvenost za devojke koje se ne boje da budu drugačije

U prvi Plezirov leksikon u ovoj godini upisala se modna dizajnerka Tijana Žunić. Neposredan povod za naš razgovor bila je Tijanina nova kolekcija koja se „obraća” samosvesnim, modernim ženama koje se ne libe da iznesu svoj stav, pokažu ženstvenost i jedinstvenost. Draga Tijana, već duže vreme imam želju da te ugostim u našem Leksikonu, a sada je čini mi se idealan trenutak budući da je nedavno izašla tvoja nova kolekcija.

Kako si ti zadovoljna i kakve su reakcije ljudi?
Hvala na gostoprimstvu. Uvek se radujem svakom novom odevnom komadu i uživam u svim segmentima nastajanja kolekcije i ta ljubav nikada ne jenjava. Najveće mi je zadovoljstvo kada vidim i čujem reakcije dama koje vole da nose moje stvari i koje su ljubitelji mog rada. Ni ovog puta to nije izostalo.

Moram da priznam da me je obradovala činjenica da je u kolekciji dosta komada u zelenoj boji koja mi je jedna od najdražih. Šta je bila inspiracija za kolekciju?
Inspiraciju tražim svuda oko sebe. To nikada nije određena stvar ili tema na kojoj radim. To je uvek skup ideja i detalja koje oblikujem i interpretiram na s voj način.

Tvoj rad mnogi opisuju kao prefinjen i ženstven. Kome su namenjeni tvoji komadi?
Upravo takvim ženama. Samosvesnim, jakim i modernim koje su spremne da budu drugačije i pokažu svoj stil, a uvek su prefinjene i ženstvene.

Kako bi opisala stil odevanja koji privatno neguješ?
Moderan, minimalistički uz kombinaciju strogih muških i prefinjenih ženskih detalja.

Kakav je tvoj utisak o stilu odevanja mladih devojaka i žena u Srbiji? Misliš li da se neukus može opravdati nedostatkom novca?
Nedostatak ukusa nikako ne možemo opravdati nedostatkom novca jer se danas odevni komadi mogu kupiti po vrlo pristupačnim cenama, samo je vrlo važno uklopiti ih na adekvatan način. Nažalost, dobar deo devojaka danas nema dovoljno hrabrosti da pokaže sebe i svoj stil i ponese ono što stvarno želi, već se prilagođava većini misleći da će samo na taj način biti prihvaćene u društvu. Sa druge strane, ovde postoji izvestan broj devojaka čiji je stil besprekoran i izuzetan i koje su prava inspiracija.

U modni dizajn si ušla nakon studija Istorije umetnosti. Kako je formalno obrazovanje uticalo na tvoj rad u o blasti dizajna?
Obzirom na to da potičem iz umetničke porodice jako rano sam se susrela sa olovkama, četkama, bojama, platnom, pa čak i tkaninama i šivenjem. Znala sam čime želim da se bavim, ali mi je i obrazovanje bilo izuzetno važno. Paralelno sa srednjom školom, završavala sam i privatnu likovnu školu, a tokom studija sam pohađala časove kostima i učila zanat u krojačkoj radionici. Moje formalno obrazovanje je proširilo moje vidike, upoznalo me sa umetničkim prilikama u različitim epohama i sa arhitekturom koja je jedna od mojih najvećih inspiracija kada je moj dizajn u pitanju, ali me je i naučilo radnim navikama i tome da modu i umetnost gledam kao posao i svoj budući poziv.

Ko su tvoji uzori u modnom svetu?
Nemam uzore, ali volim da istražujem i pratim šta se dešava na svetskoj modnoj sceni. Ljudi koji me inspirišu nisu samo dizajneri, to su i svetski modni influenseri, modni urednici, fotografi, arhitekte…

Kakvi su tvoji planovi i stremljenja kada je posao u pitanju? Planiraš li plasman brenda u inostranstvu?
Moji planovi za naredni period su proširenje proizvodnje, a u tom slučaju i širenje na regionalno, a zatim i i nostrano tržište.

Šta radiš za svoju dušu, kako se opuštaš?
Volim da isključim telefon i provodim vreme sa ljudima koje volim, kuvam, slušam muziku, čitam, vežbam jogu.

#PLEZIRLEKSIKON

Pamtiš li kako si ostala bez prvog mlečnog zuba?
Nažalost ne, ali pamtim da su moji roditelji morali da upotrebljavaju razne trikove ili izgovore kako bi me naterali da izvadim zub.

Slatko, slano, ljuto ili nešto četvrto?
Slatko.

Koga smatraš umetnikom življenja?
Onoga ko je istinski srećan i ko ume uživa u onome što jeste i svemu onome što ima, šta god to bilo.

Omiljeni crtani junak?
Ariel – Mala sirena.

Može li se živeti od ljubavi prema onome što radimo?
Ljubav je najveći pokretač. Kada nešto jako volimo to nas inspiriše i tera da idemo dalje i budemo bolji i uspešniji. Ali je jako važno da radimo, a ne samo da volimo.

Preporuka za čitanje/slušanje/gledanje?
Knjiga: Devojka sa bisernom minđušom
Filmovi: Nocturnal Animals i Bohemian Rhapsody
Muzika: The Weeknd je uvek na mojoj plej listi.

Šta te je poslednji put slatko nasmejalo?
Ono što me uvek iskreno nasmeje su moji najbliži. Sa njima se smejem do suza.

Šta bi poželela ljudima u novoj godini?
Neizmernu ljubav i sreću, sopstveni mir, smeh i radost. Tako je svet lepši.

Fotografije: Mirko Tabašević
Model: Andjela Dimitrijević
Šminka: Ena Jović
Kosa: Loftparrucchieri by Maja Stanišić

Share