Kratak vodič za negu i gajenje prazničnih biljaka

Da li ste od onih ljudi koji svoje novogodišnje dekoracije odlažu odmah po završetku praznika? Ili možda pripadate onoj odmetničkoj grupi koja od istih ne odustaje čak ni posle Kineske Nove godine? Ovi svetlucavi i ušuškani dani uvek prebrzo prođu, a iza njih nam ostaju sneg, zima i ukrasi koje setno odlažemo u kutije do sledeće godine. Ali ostaje nam još nešto što se ne može zapakovati, zvezde svečarskih dana – praznične biljke. Šta sa njima raditi dalje kako bi bile zdrave i napredne u danima koji dolaze? Korisne savete za negu možete pronaći u redovima koji slede.

Jelka

Naravno, prva asocijacija na Novu godinu i Božić. Bilo da je prirodna, sa busenom ili veštačka i samim tim višegodišnja, jelka je neizostavan deo praznične dekoracije i centralni element iste. Raskošni izgled jelke simbol je dobre sreće, obilja i blagostanja. Dekorisanje je divan ritual u kom se porodica okupi i svako stavi po neki ukras na ovu raskošnu lepoticu – stvarajući momente za pamćenje. Ono što vam mi savetujemo jeste da pustite mašti na volju, ali i da vam prirodne jelke sa busenom budu poslednji izbor. U zimskom periodu presađivanje/sadnja ovih lepotica ne predstavlja baš najsretnije rešenje. Biljke proživljavaju priličan stres i ovo putovanje retko kad se završi dobrim ishodom. Kako se za dekoraciju koriste različite vrste četinara, one zahtevaju različite uslove, podneblje i negu. I potrebno je mnogo znanja, pažnje i srećnih okolnosti kako bi drveće opstalo i preživelo. Budite kreativni u stvaranju održive magije.

Ukoliko se ipak odlučite za prirodnu jelku savetujemo vam da se opredelite za kupovinu manje sadnice sa većim busenom, tj. dobro razvijenim korenom. Prema biljci se treba odnositi kao i prema svakoj drugoj sobnoj vrsti – staviti je u saksiju i redovno je zalivati (jednom u nedelju dana). Preporučljivo je da u prostoriji u kojoj se nalazi bude nešto niža temperatura. Prirodnu jelku ne treba držati u prostoru sa visokom temperaturom duže od 10 dana. Pri ukrašavanju je potrebno biti obazriv i izbegavati teške ukrase. Kod izbora vrste četinara važno je pažljivo planiranje, a sve u zavisnosti od uslova životne sredine koji vladaju na mestu koje ste planirali za njenu trajnu sadnju. Nakon praznika jelku treba izneti u hladniju prostoriju, kako bi otpočeo proces prilagođavanja na uslove života na otvorenom. U trenutku kad se izjednače spoljna i unutrašnja temperatura, preporučljivo je izvršiti presađivanje (mart). Obavezno povesti računa da vrh četinara ostane neoštećen.

Božićna zvezda

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) je višegodišnja žbunasta biljka poreklom iz Meksika. Njen drugi naziv je poinzecija, karakteristična je po svojim atraktivnim, jarko crvenim listovima i popularna je širom sveta za vreme praznika. Njen proces gajenja i održavanja je prilično složen, tako da zahteva specifičnu negu.

U svom prirodnom okruženju ona raste kao žbun koji dostiže visinu do 3m. Primerci koje se gaje u saksijama su znatno gušći i niži – do 45cm. Za njene crvene listove se često pogrešno misli da predstavljaju cvet. Međutim, oni se mogu javiti i u beloj, krem, narandžastoj i žutoj boji. Ona predstavlja biljku kratkog dana, što znači da da bi procvetala potrebno je da 12 do 14 časova dnevno bude na mračnom mestu. Sam cvet je prilično mali i sačinjen je od žutih i zelenih bobica.

Kako bi božićna zvezda ostala i opstala potrebno je obezbediti joj specifične uslove. Pri kupovini biljke potrebno je obratiti pažnju na sledeće – da listovi budu tamno zeleni i crveni, bez vidljivih oštećenja i izbledelih krajeva. Na putu od mesta kupovine do kuće potrebno je zaštiti je, tako što ćete je dobro umotati zato što loše podnosi temperaturne promene. Kad je donesete kući ne treba je odmah raspakivati, već je ostavite da se adaptira na svoje novo okruženje. Prečesto zalivanje i prevelika količina svetlosti mogu predstavljati priličan problem u nezi. Ovo je tropska biljka koja veoma voli vlagu, tako da će joj prijati svakodnevno orošavanje, ali isključivo njenih zelenih delova. Ona voli vlagu u svom okruženju, ali ne i preterano zalivanje. Ukoliko lišće počne da otpada, to je siguran pokazatelj da ste preterali sa vodom. Preporučljivo je zalivati je jednom nedeljno. Temperaturne oscilacije joj nikako ne prijaju i držanje pored izvora toplote vrlo lako može da je uništi, kao i temperature ispod 10 stepeni. Idealna temperatura za uzgajanje je između 15 i 25 stepeni, a za vreme cvetanja između 15-18 stepeni.

U periodu cvetanja bitno je božićnoj zvezdi ne menjati mesto, a pošto precveta slobodno je možete prebaciti u nešto hladniju prostoriju. Ona voli svetlo, ali ne podnosi promaju i veoma je važno da prozor kraj koga stoji dobro dihtuje i da se ne otvara. Kako bi procvetala neophodno je da 14 sati provede u tami. Što se zemljišta tiče – voli humusnu, dobro nađubrenu podlogu, pomešanu sa peskom. Na dnu saksije preporučljivo je postaviti drenažni sloj sastavljen od šljunka i kamenčića.

Kad božićna zvezda u potpunosti precveta, odbaci listove i grane ostanu gole, neophodno je skratiti ih na dužinu od 10cm. Cvet će se sledeće sezone formirati na jednogodišnjim granama i na taj način stimulišemo biljku, kako bi procvetala sledeće godine. U proleće je preporučljivo prebaciti je u veću saksiju sa bogatim supstratom. Do jeseni može da stoji na otvorenom ili zatvorenom mestu, ali bez promaje. U junu od matične biljke možete uzeti pelcere i na taj način je razmnožiti, tako što ćete pelcere dužine od oko 10cm potopiti po određivanju u vruću vodu kako bi sprečili isticanje mlečnog soka (tako ih držati 3-4 sata). Onda ih možete položiti u mešavinu zemlje i šljunka i ostaviti ih na temperaturi od oko 21 stepen. U periodu mirovanja biljku je potrebno što manje zalivati.

Posebno obratite pažnju da je držite podalje od dece i kućnih ljubimaca, zato što njene stabljike sadrže otrovan beli sok.

Božićni kaktus

Ovo je svakako jedna od najpopularnijih biljaka koja ulepšava naše domove svojim divnim cvetovima baš u periodu godine kad su ostali zeleni mezimci u zimskom snu. Božićni kaktus (Schlumbergera truncata) svoje poreklo vodi iz Brazila, gde raste kao parazit u krošnjama drveća. Kod nas uspeva u saksijama kao biljka kratkog dana koja zimu provodi u kući, a leta na terasi. Ime je dobio po tome što cveta u periodu oko Božića. Cvetovi mogu biti crveni, narandžasti, ljubičasti, žuti, beli ili ružičasti. U pitanju je člankoviti kaktus, čiji su listovi pljosnati i člankoviti.

Kako u prirodnom okruženju raste u senci stabla, tako i u sobnim uslovima voli umerenu do blagu zasenjenost. To posebno važi leti kad može da se dogodi da njegovi članci od jakog sunca postanu beličasti ili crvenkasti. Da bi biljka što intenzivnije cvetala neophodno je da prođe kroz fazu mirovanja, uglavnom u razdoblju septembar – novembar. U tom periodu zalivanje i đubrenje biljke svodimo na minimum, a temperaturu prostorije održavamo na oko 15 stepeni. Već smo pomenuli da je u pitanju biljka kratkog dana, tako da je poželjno da provodi minimum 12 sati u mraku, zato što će to doprineti efikasnijem formiranju pupoljaka. Ovo je idealna vrsta za ukrašavanje prostorija u kojima se malo boravi ili za kancelarijske prostore. Sa redovnim zalivanjem i prihranjivanjem treba započeti pošto primetimo pupoljke na vršnim člancima.

Ukoliko želite da presaditi biljku preporučujemo vam da koristite mešavinu treseta, ilovače i peska, koja ima kiselu reakciju. Razmnožavanje božićnog kaktusa je vrlo jednostavno – u proleće otkinite nekoliko članaka sa biljke i ostavite ih da se prosuše na vazduhu. Nakon toga ih položite u supstrat i držite na temperaturi od 15-20 stepeni, uz redovno zalivanje odstajalom vodom. Bitno je da znate da u prvoj godini biljka najverovatnije neće procvetati, ali već naredne godine možete očekivati cvetove.

Božićni kaktus je biljka koja je osetljiva na promene i veoma je bitno da joj u vreme pupljenja i cvetanja ne menjate mesto, zato što se može desiti da pupoljci počnu da opadaju. Zapamtite da nije u pitanju pravi kaktus i da mu je potrebno nešto češće zalivanje – kad je zemlja suva na dodir ili bar na svake dve nedelje.

Neka ova godina započne na najlepši mogući način – uz gajenje biljaka i gajenje održivih navika. Naši zeleni ljubimci nam pružaju priliku da učimo od njih nešto više o ljubavi, strpljenju i pažnji – nemojte dozvoliti sebi da propustite tu šansu.

Share