Ko je Ganka?

Sa Anom Božović, dizajnerkom koja je osmislila i stvorila vizuelno prepoznatljiv domaći brend Ganka, pod okriljem kog nastaju komadi na kojima kombinuje ilustraciju, različite vrste veza, dizajnersko umeće po pitanju forme i materijala sa gotovo detinjom razdraganošću i vedrinom, pričala sam o dizajnu, tehnikama izrade, održivosti i planovima za budućnost.

Možeš li da otkriješ našim čitaocima ko je Ana Božović i kako je nastao tvoj brend Ganka?
Tokom studija scenskog kostima dosta sam se bavila crtežom, skicama i realizacijom kostima koja se uglavnom svodila na ručni rad, tkanje i vez. Kada sam radila kostim za lik Aurelijana, džina prekrivenog tetovažama po celom telu iz romana Sto godina samoće, ilustrovala sam događaje koji su ga pratili kroz život i prenela na njegovo „telo”. Svideo mi se način prenošenja priča ilustracijama na tekstil i od tada koristim crteže kao motiv ili dezen na odevnim predmetima i aksesoarima. Moj dosadašnji rad je zaokružen Gankom, ujedinjavanjem ilustracije, veza i dizajna.

Retro novčaničići „spakuj siću“ su modni detalj putem kojih te je publika upoznala… Da li imaš u planu još proizvoda?
Da, pripremam dezene za sledeću kolekciju torbica koje ću upariti sa kapama. Prošle godine sam uradila samo nekoliko primeraka majica sa ilustracijama tahićanki, pa se nadam da ću ovog leta moći opet da se bacim na majice.

Kako nastaju komadi i po čemu su jedinstveni?
Za svaku kolekciju radim par novih ilustracija, skiciram kroj, šijem prototipe i spremam materijal za štampu. Odštampani tekstil vezem, pri čemu se koristim različitim vrstama veza, ali bih izdvojila punchneedle kao glavnu. To je tehnika uz pomoć koje dobijam ispupčene površine na materijalu. Dugo sam istraživala mogućnosti ovog veza, tkanine koje ga podržavaju, kako da bude postojan i na kakvom dizajnu je primenjiv. Postoji toliko mogućnosti veza na jednoj istoj ilustraciji koje proizvod čine jedinstvenim, da je svaki sašiveni predmet unikat za sebe.

Prilikom opisa proizvoda često ne pišeš mnogo, ali primetila sam da gotovo svuda postoji oznaka #sustainable. Šta održivost znači za tebe i tvoj brend u praksi?
U praksi, nažalost, još uvek ne mogu potpuno da svedem proces na principe održive mode, ali uvek se trudim da uradim kroj sa minimalnim viškom materijala i držim se ideje small business-a, pravljenja manjih serija kvalitetnih unikatnih proizvoda koji vremenom neće gubiti svoju vrednost.

Imala si priliku da učestvuješ u Modnovanju, na pop up-u u Sloveniji. Kakve utiske donosiš iz Ljubljane?
Pop-up store je bio jedan od događaja u sklopu studentskog projekta Modnovanje, organizovanog od strane fakulteta NTF u Ljubljani, na kome trenutno završavam master studije modnog dizajna. Dizajneri se u Ljubljani čvrsto međusobno podržavaju kupovinom mladih lokalnih modnih brendova i to je najjači utisak koji sam stekla prilikom učešća na pop-up događajima.

Kako je kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 uticala na tvoju kreativnost ali i posao i način vođenja brenda?
Na sreću, nekoliko dana pre pandemije sam odštampala tekstil za prethodne torbice, tako da sam imala zaliha materijala i posla oko veza i šivenja. Pošiljke sam mogla da šaljem nesmetano i taj sistem je dobro funkcionisao. U tom smislu se situacija nije odrazila nepovoljno na mene, radila sam ono sto bih inače radila, u nekim trenucima mi je i značilo što me ne ometa ništa sa strane.

Na čemu trenutno radiš i u kom pravcu će se Ganka razvijati?
Trenutno radim na maloj kolekciji kapa i torbica, kao i do sada, a za dalje ćemo videti. Nadam se da će Ganka doživeti kreativni studio, radionice i još zanimljivih kolaboracija.

Share