Knjiga na poklon: Život počinje u petak Joana Prvulesku

Knjiga-na-poklon-Zivot-pocinje-u-petak-Joana-Prvulesku

1897. godina. Okolina Bukurešta. Čovek bez svesti leži u polju. Niko ne zna ko je ni šta mu se desilo, ali mnogi podozrevaju da je reč o međunarodnom prevarantu. Da li je on zaista kriminalac? Da li je bolestan? Među ljudima okupljenim oko njega su i doktor i njegova ćerka, policajac, dečak, novinari iz lokalnih novina.

Autorka Joana Prvuleslika slika detaljnu i dinamičnu mrežu živopisnih likova čije se sudbine međusobno prožimaju u jednoj prostornoj tački, ali u različitim vremenskim dimenzijama. Svako će dobiti svojih pet minuta u ovoj pripovesti u kojoj je vezivna nit neznanac, pridošlica iz budućnosti, ali glavni lik ipak nije niko od njih, već je to vanvremenski grad, Bukurešt, čija nam vrata autorka otvara tokom dve nedelje pred Božić (sa završnicom u vidu večere za kojom junaci iznose svoje viđenje budućnosti – naše sadašnjosti). Trenuci se pred našim očima smenjuju brzo, kao u filmskom snimku. Taj snimak je crno-beli, treptav, pomalo komičan, ali nadasve autentičan, živ, poput svih filmskih zapisa iz tih prvih godina filma.

Joana Prvulesku, profesor književnosti, oduvek se posebno interesovala za rumunskog književnika iz 19. veka, Karadžalea, i ima detaljan uvid u tu književnu epohu. Druga tema koja je naročito zanima je putovanje kroz vreme. Izgleda da je takva književna hemija morala da ishoduje romanom Život počinje u petak. Joana Prvulesku je za roman Život počinje u petak dobila Evropsku nagradu za književnost 2012. godine. Izdavačka kuća Heliks je ovaj roma objavila u okviru projekta Identiteti: istrajnost potrage za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti podržanom od strane programa Kreativna Evropa EACEA.

Knjiga na poklon

Knjigu Život počinje u petak možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 5 dana (do 26. januara). Potrebno je da zapratite izdavačku kuću Heliks na Facebooku i ovde ostavite komentar sa vašim imenom i e-mail adresom. Podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (facebook, google+, twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Život počinje u petak, osvojila je naša čitateljka koja je ostavila 1. komentar – Marija. Čestitamo!

Share