Knjiga na poklon: ODABRANE PRIČE Džon Čiver

Dvadeset sedam priča jednog od najvećih svetskih majstora kratke proze. Plivač i Enormni radio imaju kultni status.

Sadržaj

Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču Muž, Nabokov je smatrao priču Zbogom, brate najboljom američkom pričom, a danas se Džon Čiver smatra američkim Čehovom XX veka. Slikajući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa američkih gradova, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je pokazao sjaj i bedu Amerike u zlatno doba srednje klase sredinom prošlog veka, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka. Između 1935. i 1981. objavio je u Njujorkeru 121 priču i za svoj pripovedački opus dobio dve najprestižnije američke nagrade – Pulicerovu i National Book Award.

Drugi o knjizi

„Džon Čiver je čarobni realista XX veka.“ Filip Rot

„Čiver nam otkriva jednu sasvim drukčiju, netipičnu Ameriku, bez spoljnog sjaja sračunatog na izvoz. Kod njega skoro da ne srećemo uobičajenog „tipičnog Amerikanca“ – bistrog biznismena životinjskih instinkata i krupnih vilica čija je deviza ’vreme je novac’. Čoveku nisu dovoljni blagostanje, sitost i udobnost ako nema drugih, viših vrednosti jer one nisu dovoljna duševna hrana koja bi mogla zaštititi čoveka od tuge i čame. Čiver uspeva da otkrije gotovo neuhvatljive uzroke i uticaje koji rađaju duševnu neuravnoteženost i zebnju tamo gde obično mislimo da nastaje američki raj.“ Edvarda Kuzmina.

O autoru

Džon Vilijam Čiver (1912–1982), američki pripovedač i romansijer, jedan od klasika kratke priče XX veka. Rođen je i odrastao u dobrostojećoj porodici, ali je porodica osiromašila, a Čiver napustio školu i 1935. počeo da objavljuje priče u Njujorkeru. Regrutovan je 1942. i sledeće godine objavio prvu zbirku priča Kako neki ljudi žive, koje se kasnije odrekao. Proslavio se zbirkama Grozni radio, Provalnik sa Šejdi Hila, Neki ljudi, mesta i stvari koji se neće naći u mom sledećem romanu, Brigadir i golferova bela udovica, Svet jabuka i Priče Džona Čivera (Pulicerova nagrada 1978), kao i romanima Hronika Vapšotovih, Skandal sa Vapšotovima, Bulet Park, Sokolar i Ovo stvarno liči na raj.

Knjiga na poklon

Knjigu Odabrane priče možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da zapratite Plezir na instagramu, i tamo se prijavite za učešće. Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Share