Knjiga na poklon: Lisac je oduvek bio lovac Herte Miler

Tema ovog romana je život u totalitarnom režimu. Autorka opisuje svoj doživljaj strahovlade i večite patnje koja se nadvija nad životima pojedinaca. Kad junakinjina strepnja i strah prerastaju u saznanje da je obruč stegnut do kraja, spas će potražiti u bekstvu i skrivanju.

Stil pisanja Herte Miler je zaista jedinstven. Zapleti su manje važni od poetskog i potresnog naboja kojim ona opisuje događaje i osećanja. Njena dela su obeležena strahovima ljudske egzistencije, što može privući Kafkine čitaoce. Oboje pišu na nemačkom ali su prigrlili i drugi jezik, ona rumunski, on češki. Njeni romani su delom i romani toka svesti, što može privući čitaoce dela Virdžinije Vulf, Džojsa ili Foknera.

 Odlomak

Zid je izrešetan, i prazan.

Dvoje starih seljaka leže na zemlji, njihovi đonovi vire u sobu. Njihove glave okružuju vojničke čizme. Njena svilena marama skliznula je s glave na vrat. Njegova crna krznena kapa nije. Koja li je to, ista, poslednja.

Da li bi mogao da otvoriš ova dva leša, pita Adina, a Paul otvara i zatvara makazice za nokte: To je gore nego da moram da zavirim u moju majku i mog oca, kaže on. Otac me je često tukao, plašio sam ga se. Kada bih za vreme jela video njegovu ruku kako drži hleb, moj strah bi nestao. Tada je bio sličan meni, tada smo bili jednaki. Međutim, kada me je tukao, nisam mogao da zamislim da istom tom rukom i jede.

Paul uzdiše duboko pritisnut umorom nebrojenih dana. Tamo gde je u drugima srce, u njima je groblje, kaže Adina, sve sami mrtvaci između njihovih slepoočnica, skvrčeni i krvavi kao smrznute maline. Paul briše suze sa obraza: Gadim ih se, a moram da plačem za njima. Odakle potiče to sažaljenje, pita on.

Drugi o knjizi

„Ovo je roman o moći despotskih vlada i njihovom poigravanju sa strahovima i onim u šta strah pretvara čoveka. Ovo je knjiga o jednoj dalekoj zemlji i o vrlo dobro nam poznatom načinu rada tajnih službi. Roman zaista zaslužuje mnoštvo čitalaca.“

Zidojče cajtung

„Ta sveprisutna ružnoća bila je jedina jednakost koja je postojala u socijalizmu. Bila je namerna, bila je deo programa diktature. Bili smo umorni od života, od predmeta proizvedenih u socijalizmu: betonskih zgrada, nameštaja, zavesa, posuđa…

Socijalizam je proterivanje lepote. Posle pada Berlinskog zida ustanovila sam da je planska ružnoća obuhvatala celu Istočnu Evropu.“

Herta Miler

O autorki

Herta Miler rođena je 1953. godine u Ničidorfu u Rumunji. Od 1987. kao spisateljica živi u Berlinu. Dobitnica je brojnih nemačkih i međunarodnih nagrada. Godine 2009. dobila je i Nobelovu nagradu za književnost.

Knjiga-na-poklon-Lisac-je-oduvek-bio-lovac-Herte-Miler

Siže

Rumunija poslednjih dana Čaušeskuove diktature. U sveprisutnom raspoloženju straha i užasa nastavnica Adina, fabrička radnica Klara i muzičar Paul pokušavaju da prežive. Lisičje krzno na podu pored Adininog kreveta kome je, kada ona nije bila u stanu, najpre odsečen rep, pa jedna zadnja noga, pa druga, a potom i obe prednje i na kraju i glava, dokaz je da je Adina pod prismotrom rumunske tajne policije. Lisičje krzno je poruka da njen život nije njen. Svi se nadaju promeni, svi je već naziru. Ali šta će doneti promena?

Kad promena nastupi, neki ljudi su i dalje u životnoj opasnosti. Neki i dalje gladni i siromašni, i podozrivi. Neki prijatelji postali su izdajice, drugi su nestali; bivši direktori najednom su nastavnici, upravnici su se preko noći premetnuli u direktore.

Jer koliko god diktatori strašni bili u jeku svoje vladavine, oni su to što jesu samo zato što iza njih stoji moćna mašinerija od čije volje, to jest interesa zavise svi i sve. I sami diktatori. Samo „jedan kaput zamenjuje drugi“. Jer lisac je oduvek bio i biće lovac.

Herta Miler i u ovom romanu iz 1992. godine moćne poetske slike povezuje s ritmičnom prozom, a rezultat je jedinstveno književno suočavanje sa užasima totalitarizma, ali i sa užasima koji dolaze posle totalitarizma. S najvećim od svih užasa – sa beznađem.

 Nagradna igra

Kako biste učestvovali u našoj nagradnoj igri i osvojili knjigu Lisac je oduvek bio lovac, potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i mejl adresom, zapratite Plezir na Instagramu ukoliko imate nalog  i šerujete ovu objavu putem društvene mreže po izboru. Igramo se 6 dana  (do 14. septembra). Pobednika će odlučiti sajt random.org. Srećno!

Update

Nagradna igra je završena. Knjigu Lisac je oduvek bio lovac je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod rednim brojem 12. Milena Zlatanović. Čestitamo!

Share