Knjiga na poklon: Elizabet je nestala Ema Hili

Originalan, napet psihološki triler, ali i roman o pamćenju, identitetu i starenju. Junakinja je 82-godišnja žena koja se, tonući u demenciju, daje u očajničku potragu za svojom najboljom prijateljicom jer veruje da je nestala.

 Knjiga Elizabet je nestale Eme Hil je:

  • Dobitnica nagrade „Kosta“ 2014. za najbolji roman
  • Najuži izbor za nagradu „Dezmond Eliot“.
  • Najuži izbor za Nacionalnu književnu nagradu Velike Britanije.
  • O prvenac Eme Hili otimalo se ni manje ni više nego devet izdavača, a prava za televizijsku adaptaciju otkupljena su pre nego što je knjiga uopšte izašla iz štampe.
  • Elizabet je nestala je briljantan roman ne samo zbog detektivskih zapleta već i zbog nezaboravne perspektive iz koje je napisan. Nateraće vas da preispitate svoja sećanja. Originalno delo.

Nije detektivski roman niti psihološki triler na kakve smo navikli. Često ga porede s Neobičnim događajem sa psom u noći upravo zbog protagonista koji imaju poteškoće u interakciji s ostalima i zbog toga ostaju izolovani. Preporučite svima koji vole misterije, psihološke trilere, neobične protagoniste, nepouzdane pripovedače i dirljive priče.

Knjiga-na-poklon-Elizabet-je-nestala-Ema-Hili

Sadržaj

Kako da rešite zagonetku kada ne možete da se setite već otkrivenih tragova?

Vremešna gospođa Mod polako gubi pamćenje – i vlast nad svakodnevnim životom. Pa ipak, ne pristaje da zaboravi svoju najbolju drugaricu Elizabet, ubeđena da je ova nestala i da je u strašnoj opasnosti. No niko ne sluša Mod – ni njena ogorčena kći Helen, ni negovateljice, ni policija, a pogotovo Elizabetin prevrtljivi sin Piter. Naoružana ceduljicama koje ispisuje samoj sebi, kao i nesavladivim predosećajem da je Elizabeti potrebna njena pomoć, Mod se odlučuje da razotkrije istinu i spase voljenu prijateljicu.

Ova opsesija postaće temelj Modine urušene sadašnjosti. Ali putokazi koje otkriva kao da je samo vode sve dalje u prošlost, ka jednom drugom nerazrešenom nestanku: njenoj sestri Suki, koja je iščezla ubrzo po svršetku Drugog svetskog rata.

Dok joj se poput bujice vraćaju živa sećanja na tragediju od pre pedeset i više godina, Mod pronalazi nove podstreke u potrazi za drugaricom. Možda misterija Sukinog nestanka krije u sebi putokaz koji vodi ka Elizabeti?

Drugi o knjizi

„Nezaboravan roman o pamćenju, identitetu i o demenciji koja briše i prošlost i budućnost. Ovaj dvostruki detektivski zaplet dat je spretnim pripovedačkim manirom kojim se Hilijeva briljantno služi da bi nadogradila dramu i napetost, i pokazala kako istraga u sadašnjosti može otključati tajnu događaja u prošlosti.“ Express

„Hilijeva ima predivan osećaj za jezik, a Modino stanje mozga i duha omogućuje joj da neke svakodnevne pojedinosti opiše sa složenom detaljnošću i emocionalnom dubinom kao da su sagledane kroz uveličavajuće staklo.“ The Guardian

„Dirljiv, jednostavan i predivno, čisto sročen, ovaj roman je među onima koji će se čitati godinama.“ Cambridge News

O autorki

Ema Hili je odrasla u Londonu gde je završila prvi stepen studija u knjigovezivanju i pripada trećoj generaciji žena u njenoj porodici koje su studirale umetnost. Zatim je radila za dve biblioteke, dve knjižare, dve galerije i dva univerziteta, i vredno je gradila karijeru u umetnosti pre nego što se samo posvetila pisanju. Godine 2008, posle smrti jedne bake i bolesti druge, počela je da istražuje temu demencije u književnosti i preselila se u Norvič 2010. godine da studira kreativno pisanje na Univerzitetu Ist Anglia (UEA). Njen roman Elizabet je nestala, objavljen 2014. godine, postao je bestseler Sandej tajmsa i osvojio je nagradu Kosta za prvi roman.

Nagradna igra

Kako biste se uključili u nagradnu igru u kojoj možete osvojiti ovu zanimljivu knjigu potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i mejl adresom ali i da šerujete ovu objavu putem neke od društvenih mreža po izboru (Facebook, Twitter, Google +) Igramo se do 1. decembra, a pobednika će odlučiti Random.org. Sećno!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Elizabet je nestala je osvojila naša čitateljka koja je ostavila komentar pod rednim brojem 2, Dragana Milojević. Čestitamo!

Share