Knjiga na poklon : ATLANTIDA Borislav Pekić

Možda bi i Orvel mogao da potpiše ovo delo ali je Pekić dosegao viziju kraja najveće i najuspešnije civilizacije – kraja koji će se pretvoriti u viziju kraja svih dolazećih civilizacija.

Sadržaj

Pišući Atlantidu Borislav Pekić nije hteo da domašta antičku viziju raja koji se nalazio na zapadu iza Herkulovih stubova (Gibraltara) i koji je volšebno nestao ispod mora i naslaga ljudskog zaborava, želo je da osvetli vrhove ali i sunovrate jedne drevne i mistične civilizacije. Zato ovaj roman možemo čitati kao splet antiutopijskih simbola, SF roman ili kao strukturalni deo antroploške trilogije (1999, Besnilo).

Atlantida je roman za svakog savremenog čitaoca koji razborito razmišlja o putevima kojima se kreće savremena civilizacija i mogućem cilju tog puta, koji razumniji i obazriviji već jasno naziru u kataklizmičkoj viziji kraja čovečanstva.

Drugi o knjizi

„U savremenoj srpskoj književnosti postoje dva opusa. Jedno je opus Borislava Pekića, a drugo je opus savremene srpske proze. (…) Od Vremena čuda preko romejskog prstena do gotskih hronika Novog Jerusalima i antropološkog trilera Besnilo, 1999 i Atlantida, Pekićeva književnost je, menjajući žanrove i stvarajući nove, otvarala vidike u srpskoj prozi i postavljala drukčije mere velikog dela na srpskom jeziku.”   Gojko Božović

Biografija autora

Borislav Pekić (1930-1992), jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista. Kao maturant, osuđen je na 15 godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od 10 godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo 5 godina u zatvoru. Na početku svog književnog stvaralaštva pisao je scenarija za različita filmska preduzeća. Od 1965. Posvećuje se samo pisanju.

Nakon odluke da se sa porodicom privremeno preseli u London 1970. vlasti mu bez obrazloženja oduzimaju pasoš. Posle godinu dana uspeo je da se pridruži porodici u Londonu, ali za jugoslovenske vlasti postaje persona non grata.

Dela: Vreme čuda, Hodočašće Arsenija Njegovana (1970; Nin-ova nagradu za roman godine), Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana (1975), Odbrana i poslednji dani (1977). Zlatno runo u sedam tomova (1978–1986; „Njegoševa nagrada“ 1987), Besnilo (1983), Godine koje su pojeli skakavci, Novi Jerusalim (1988), Atlantida (1988; „Goranova nagrada“), Pisma iz tuđine (1987), Nova pisma iz tuđine (1989), Poslednja pisma iz tuđine (1991), Esejistička proza Sentimentalna povest britanskog carstva objavljena je posthumno 1992. godine i za nju je 1993. dobio Počasnu nagradu BIGZ-a.

Knjiga na poklon

Knjigu Atlantida možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da zapratite Plezir na instagramu, ostavite komentar ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Instagram, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena a knjigu Atlantida je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 13 – Rada Bracanović. Čestitamo!

Share