Ines Janković – sigurnim koracima ka svetski priznatom modnom brendu

INES JANKOVIĆ, TALENTOVANA DIZAJNERKA I VLASNICA BRENDA INES ATELIER, PRIČALA JE ZA PLEZIR MAGAZIN ŠTA JE ZA NJU MODA, ŠTA JU JE PRVOBITNO PRIVUKLO MODI I DIZAJNU I KAKO VIDI BUDUĆNOST SVOG BRENDA

ŠTA TE JE PRIVUKLO DIZAJNU, ZAŠTO SI ODABRALA MODNI DIZAJN KAO KARIJERU?
Mogla bih reći da sam već u ranom detinjstvu počela da se interesujem za odevne predmete, boje, forme, materijale. Bila sam fascinirana elegantnim ženama i primećivala na njima detalje koji nisu svojstveni deci tog uzrasta. Tako je negde nastala moja ljubav, prvenstveno prema estetici, koju sam kasnije primenila na dizajn enterijera a zatim i na modu.

Ines-Jankovic---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu3

PO TVOM MIŠLJENJU, ŠTA JE NAJBOLJI DEO TOGA BITI MODNI DIZAJNER?
Ja zaista uživam u svom poslu. Podjednako me oduševljavaju sve faze izrade jednog modela. Biti dizajner nikako ne znači samo skicirati haljine. Kako Ines Atelier radi kao atelje, te veliki broj modela radimo po porudžbini, tu su onda i sastanci sa klijentom, odabir materijala, konsultacije oko detalja itd. Sjajno je biti deo nastanka nečeg što će nekom ulepšati određeni trenutak.

DEFINIŠI MODU.
Moda je socijalni fenomen koji biva nametnut kroz trendove, medije i druga kretanja i predstavlja pravac mase, dok je stil lični izraz individue koji govori mnogo više o pojedincu.

Ines-Jankovic---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu8

Ines-Jankovic---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu9

KAKO VIDIŠ SEBE U NAREDNIH DESET GODINA?
U poslovnom smislu, vidim brend na svetskom tržištu, prisutan u metropolama poput Pariza, Milana, Njujorka. Zato naš fokus trenutno i jeste usmeren na otpočinjanje saradnje sa internacionalnim showroomovima i concept prodavnicama, kao i konstantno insistiranje na vrhunskom kvalitetu, koji će ići rame uz rame sa svetski priznatim brendovima.

OPIŠI NAM SVOJ STIL.
Moj stil bi se mogao opisati kao urbana elegancija. Volim da kombinujem dobro ukrojene komade, čistih linija, izrađene od kvalitetnih materijala, sa zanimljivim aksesoarima. Bela košulja, džins, kvalitetna torba… nije potrebno mnogo da biste izgedali dobro i isto tako se i osećali.

Ines-Jankovic---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu2

Ines-Janković---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu

EKSPERIMENTIŠEŠ LI SA STILOVIMA I UTICAJIMA RAZLIČITIH ISTORIJSKIH EPOHA, KAKO SPAJAŠ PROŠLOST I SADAŠNJOST?
Dizajn nakita je naročito podesan za tu vrstu eksperimentisanja i igranja. Često su mi inspiracija skulpture i druge vrste umetničkih dela iz prošlosti, koje onda transponujem u savremeni izraz. Osim toga, kod nakita je sjajno to što se može prenositi s generacije na generaciju, čime postaje deo vašeg ličnog porodičnog nasleđa, što je lepa veza sa prošlošću.

DA LI IMAŠ IDOLA ILI NEKOGA ČIJI BI USPEH VOLELA DA DOSEGNEŠ?
Nemam idola u tom smislu. Divim se i poštujem sve ljude koji se hrabro drže svog puta i koji istrajavaju u svojim ciljevima i ostaju prepoznatljivi.

Ines-Jankovic---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu5

TVOJA NAJVEĆA MODNA SLABOST?
Po tome se ne razlikujem mnogo od većine žena 🙂 – torbe i cipele su moji favoriti.

NA KOME BI NAJVIŠE VOLELA DA VIDIŠ SVOJE KREACIJE?
Najviše volim da vidim svoje modele na različitim tipovima žena. Sjajan je osećaj kad se za isti komad iz našeg ateljea raspituju devojke potpuno različitih senzibiliteta. To mi govori da taj odevni predmet nosi i određenu neposrednost, i da podjednako dobro a opet drugačije može izgledati na više žena, i uklopiti se u raznovrsne stilove.

Ines-Jankovic---sigurnim-koracima-ka-svetski-priznatom-modnom-brendu7

TVOJ ŽIVOTNI MOTO?
Collect moments, not things.

Share