Eko moda: Nagrada za vodootporne rančeve izrađene od banana vlakana

Švajcarski brend rančeva QWSTION, osvojio je prestižnu nagradu Design prize Switzerland u zasebnoj kategoriji bananatex – za prvi materijal napravljen od vlakana banane (pronađen 2008. godine od strane Matijasa Grafa, Kristijan Kagija, Sebastijan Kruita, Fabris Aberhard i Hanes Šoneger).

Ovaj švajcarski brend je poznat po promišljenom inkorporiranju dobrog dizajna, funkcionalnosti i održivosti u svoje proizvode. QWSTION od osnivanja pronalazi način da kreira torbe od obnovljivih materijala.

Bananatex je materijal koji je nastao kao proizvod ličnog istraživanja i reč je o materijalu stvorenom od organski uzgajanih banana sa Filipinskih brda. Poznata kao banana konoplja ili abaca, materijal se dobija od  porodice stabala za koju se kaže da je čvrsta i samodovoljna, a u uzgoju ne iziskuje upotrebu pesticida ili velike količine vode.

„Tokom protekle tri godine razvili smo bananatex®, glatku, vodootpornu tkaninu izrađenu od 100% prirodnih banana vlakana“, navode iz brenda. „Ujedno super jak i izdržljiv, a istovremeno lagan i fleksibilan, prirodni premaz pčelinjeg voska daje mu glatku, vodootpornu površinu i gipki osećaj kada preko njega pređete rukom. S obzirom na to da je naš ultimativni cilj da ponudimo održivu alternativu sintetičkim tkaninama koje trenutno dominiraju u industriji torbi, razvili smo bananatex® kao projekat otvorenog koda jer želimo da ohrabrimo i druge brendove da ga koriste.”

QWSTION – BANANATEX from LAUSCHSICHT on Vimeo.

Izvor: designboom.com

Share