Brzo olakšanje i kompletna nega za atopičnu kožu

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je kožno oboljenja čiji uzroci još uvek nisu do kraja razjašnjeni i za koje, upravo zbog toga, ne postoji lek koji sa sigurnošću može zaustaviti razvoj bolesti.

Istovremeno u pitanju je veoma neprijatno oboljenje, koje značajno ugrožava kvalitet života osoba sa atopijskim dermatitisom. Suva, zategnuta koža, svrab i iritacije izazivaju češanje, zbog kojeg dolazi do razvoja bakterija i dodatnih upala. Ovaj začarani krug utiče da čak i rutinske radnje, poput oblačenja ili spavanja postaju neprijatne i komplikovane. Posebno kada su u pitanju deca. Sa druge strane, atopičnu kožu ima sve veći broj odraslih i dece. Tokom poslednjih 30 godina broj osoba sa atopijskim dermatitisom uvećan je dva do tri puta, a sve češće simptomi atopične kože javljaju se kod beba i male dece, i to u 90 odsto slučajeva pre pete godine života, a 80 odsto pre druge godine. Iskustva dermatologa i naučna istraživanja pokazuju da na pojavu ovog kožnog oboljenja pored genetskog nasleđa i života u hladnijim klimatskim područjima, znatno utiče i zagađenost okruženja, stres, znoj, duvanski dim i kontakt sa agresivnim sredstvima, kao što su deterdženti za pranje. Otuda se može pretpostaviti da na povećanje broja osoba sa atopijskim drematitisom utiče savremeni način života.

„Ono što sigurno znamo je da, tokom razvoja atopijskog dermatitisa, niz faktora slabi barijernu funkcije kože, zbog čega gubi vodu i lipide, postaje suva, zategnuta i ljuspa se. Istovremeno, smanjuju se i odbrambeni potencijali kože i ona postaje podložnija infekcijama“, objašnjava doc. dr Jelena Stojković Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

S obzirom da za atopijski dermatitis ne postoji lek, cilj medicinske terapije i nege atopične kože, kaže dr Stojković Filipović, jeste da se produže takozvane neaktivne faze ovog oboljenja i poboljša kvalitet života osoba sa atopičnom kožom. Sa druge strane, tokom upalnih faza, fokus je na smirivanju kože. „Pri tome je, u svakom slučaju, veoma važno da medicinsku terapiju prati i adekvatna higijena i nega kože emolijensima, to jest preparatima koji će koži nadoknaditi  izgubljenu vlažnost i lipide,“ savetuje dr Stojković Filipović.

Formulacija Eucerin®AtopiControl linije inspirisana je upravo saznanjima o tome koliko je nega kože važna za olakšanje simptoma atopijskog dermatitisa i poboljšanje opšteg stanja kože. Preparati iz ove linije dermatološki dokazano ublažavaju crvenilo, ljuspanje, zategnutost i svrab i u 90 odsto slučajeva poboljšavaju kvalitet života ljudi sa atopijskim dermatitisom. Odnedavno, Eucerin®AtopiControl linija zaokružena je i sa dva nova preparata koji izlaze u susret specifičnim potrebama osoba sa atopičnom kožom.

Novi Eucerin®AtopiControl Sprej ublažava svrab u roku od 60 sekundi, dok Eucerin® AtopiControl Balsam pruža koži neophodnu hidrataciju i jača njenu zaštitnu funkcijuZahvaljujući laganoj i nelepljivoj teksturi Eucerin® AtopiControl Balsam pogodan je za svakodnevnu upotrebu. Lagana, ali hranljiva formulacija na bazi ulja u vodi obogaćena je umirujućim likokalkonom A, ceramidima i shea buterom – jedinstvenom kombinacijom masnih kiselina, koje jačaju barijernu funkciju kože sprečavajući time gubitak vode. Nakon upotrebe koža je meka i glatka, a redovnim korišćenjem vidno se poboljšava njeno stanje. Za najbolje rezultate preporuka je da se Eucerin® AtopiControl Balsam koristi u kombinaciji sa Eucerin®AtopiControl Uljem za kupanje. Za osobe sa atopijskim dermatitisom, a posebno za decu, veoma značajan novitet u Eucerin®AtopiControl liniji je Eucerin®AtopiControl Sprej protiv svraba. Uz upotrebu ovog preparata koji sadrži jedinstvenu kombinaciju sastojaka koji brzo i efikasno hlade i umiruju kožu svrab se ublažava u roku od 60 sekundi, sa dugotrajnim efektima olakšanja do šest sati. Formulacija ovog brzodelujućeg preparata sadrži SymSitive®, inovativni aktivni sastojak koji smanjuje osetljivost, pojačanu reaktivnost kože i osećaj vreline, i mentoksipropandiol (MPD), koji pospešuje osećaj hlađenja. Pored toga, polidaktanol u formulaciji ovog preparata deluje kao lokalni anestetik efikasno smanjujući svrab, dok likokalkon A, deluje protivupalno.

Info plus:

Adekvatan medicinski tretman i redovna higijena i nega preparatima iz Eucerin®AtopiControl linije donose olakšanje za atopičnu kožu, ali je, kada su u pitanju deca, ponekad neophodno „kupiti vreme“ da preparati deluju. Od ove godine roditeljima u tome pomaže oživljeni lik plišanog zabavljača – majmuna Antona, koji za roditelje ima korisne savete, a za decu zanimljive priče koje će im okupirati pažnju. Saznajte više na www.eucerin.rs/specials/atopicontrol.

*Preparati iz Eucerin® AtopiControl linije klinički i dermatološki dokazano u 97% slučajeva poboljšavaju stanje kože i 91% utiču na poboljšanje kvaliteta sna osoba sa atopijskim dermatitisom.

Share