Besplatni dermoskopski pregledi na Trgu Republike

Besplatnim dermoskopskim pregledima u centru Beograda, na Trgu Republike, 22. i 23. aprila 2016. godine počinje akcija za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve” koju već drugu godinu organizuju Eucerin Srbija i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Besplatni-dermoskopski-pregledi-na-Trgu-Republike

Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u okviru projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, organizuju 22. i 23. aprila na Trgu Republike u Beogradu od 9h do 21h besplatne dermoskopske preglede za sve zainteresovane građane. Preglede će obavljati dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji među kojima su i članovi Stručnog saveta akcije “Pregled za sve”, naši najugledniji dermatolozi, koji od početka daju aktivnu podršku ovom projektu.

Svi oblici raka kože u stalnom su porastu u svetu i u Srbiji. Stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja i da ima veoma bitnu ulogu u nastanku raka kože. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje raka kože, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, za razliku od Srbije gde lečenje započinje najčešće kasno. Svetska iskustva potvrđuju da je, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, mogućnost izlečenja 90 odsto.

Besplatni-dermoskopski-pregledi-na-Trgu-Republike2

Razlozi ovako poraznih ishoda u Srbiji su, kako nedovoljna svest o neophodnosti pravilne zaštite kože od negativnog uticaja sunčevog zračenje, tako i odbijanje osoba sa potencijalno opasnim promenama na koži da priznaju da se bolest može dogoditi njima, što dovodi do kasnog obraćanja lekaru i dermatologu. Jedan od razloga za ovakvo stanje ranijih godina je bila i nedovoljna opremljenost državnih ordinacija dermoskopima, aparatima koji omogućavaju bliži uvid u promene na koži. To je bila i osnova za pokretanje akcije „Pregled za sve“ tokom koje je prethodne godine za 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji obezbeđeno 78 ručnih i pet digitalnih dermoskopa. Time je ostvarena skoro potpuna nacionalna pokrivenost i dostupnost ove vrste pregleda čak i pacijentima u manjim gradovima Srbije.

Ove godine, na samom početku akcije “Pregled za sve”, besplatni dermoskopski pregledi su obezbeđeni za sve građane koji dođu 22. i 23. aprila između 9 i 21 sati na Trg Republike u Beogradu i to bez zakazivanja. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizniju dijagnostiku promena na koži. Pregled cele kože traje 10 do 15 minuta. Pozivamo sve građane da misle na svoje zdravlje, izdvoje vreme i dođu na besplatan pregled kože.

Share