BAFE 06 dan prvi

Sinoć je u punom klubu Drugstore počeo šesti BAFE. Gostima nije previše smetala tropska atmosfera u klubu, a BAFE je počeo pozitivnim vibracijama pod utiskom grupe VOCAL 5 koja je događaj otvorila svojim nastupom. Revije i atmosferu iz backstage-a je za Plezir zabeležio Bojan Redžepović (Bojan Redzepovic photography)

BAFE-06-dan-prvi-4

Prvi se publici predstavio Jean Angie Kaser kolekcijom T.WO. Kolekcija slavi jake žene, žene iz našeg okruženja. Kreator preispituje feminizam u 21. veku i pita se koje su to snažne žene danas? Volumen, ženstvene linije i cveće obeležili su ovu nadahnutu kolekciju.

“Moja druga kolekcija, zove se T.WO. Skraćeno za “to women” odnosno ženama, ali i pokazuje redni broj dva (eng. two-2) budući da je to moja druga autorska kolekcija. Inspiracija je došla iz nasumičnog razgovora sa ženama iz mog užeg okruženja. Njih par a svaka različit karakter, svaka sa različitim ambicijama i ciljevima u životu. Neka stavlja karijeru na prvo mjesto, neka dom i obitelj, neka sebe a neka druge ispred sebe. Pa sam se počeo pitati koliko vrsta tih snažnih žena ima i ko su uopće te snažne žene. Da li je snažna žena ona koja ganja karijeru ili ona koja drži obitelj na okupu? Što je uopće feminizam, koji se i sam jako promijenio. Kakav je danas položaj onih žena koje odabiru obitelj kao svoj vid karijere, položaj naših ali i budučih majki? Feminizam je zašao u pojedine radikalnosti, a smatram da krajnosti bilo čega i radikalnost u bilo čemu nije dobra. Pa tako kako svaki moj dosadašnji rad graniči između umjetnosti i odjevnog predmeta u svakoj kolekciji, u svakom konceptu se provuče neko pitanje i propitkivanje današnjeg društva u kojem živimo, a i poruka, u kolekciji T.WO je poruka o jednakosti spolova, uvažavanju majčinstva kao vid najteže karijere i prestanku nasilja nad ženama. Tako da sam za tu kolekciju uzeo poznati motiv iz slikarstva – mrtva priroda – vaza sa cvijećem.”

BAFE-06-dan-prvi-5

BAFE-06-dan-prvi-6

Sledeći su na pistu izašli modeli Bojane Čolić noseći kolekciju PEACOCK.

Kolekcijom se, kao što možete pretpostaviti iz naziva, prožima motiv pauna koji je bio odličan kontrast neutralnim, prirodnim i pastelnim tonovima u kojima je kolekcija. Prirodni materijali poput pamuka i lana upotpunjeni su ručno oslikanim i izvezenim elementima.

“Kolekcija je inspirisana veličanstvenim arhitektonskim delima Antonia Gaudija. Kao inspiracija se provlače i oblici i šarenolikost pauna.”

BAFE-06-dan-prvi-7

Poslednja u ovom prvom bloku bila je revija SHE & SHE koje su publici predstavile svoju kolekciju ELEMENTS FUSION.

Devojke su prikazale pravu prolećnu kolekciju šarenih, pastelnih tonova koje su kontrastirale moćnim, srebrnim metalik elementima. Zanimljiv spoj materijala rezultirao je originalnom kolekcijom!

“Vizija kolekcije je nepokolebljiva i povremeno potpuno strana masovnom konzumeriizmu, ali je njen cilj da izazove, zbuni i pokrene pitanja.”

BAFE-06-dan-prvi-8

Nakon kratke pauze, publici se predstavila Ana Jagić (HEDRA DESIGN), kolekcijom SUBDIVISION. Geometrija, 3D oblici i forme, obeležili su ovu elegantnu kolekciju bez suvišnih detalja sa futurističkim prizvukom.

“Baza za uzorke je ploča sačinjena od trouglova koja je zatim izgužvana i podseća na svojevrsni 3D krajolik”.

BAFE-06-dan-prvi-12

Sledeći su na pistu izašli modeli Evgenije Zafirovske i prikazali prisutnima kolekciju BIANCO. Kolekcija je bila kompletno u beloj boji, a dominirali su elegantni, ženstveni komadi.

BAFE-06-dan-prvi-13

Mirjana Klepić se priutnima predstavila kolekcijom DIScube. Zanimljiva kolekcija kojom je dominirala crna i predmeti od crne kože. Odlično skrojeni modeli kožnih jakni sa neočekivanim elementima ostavili su veoma dobar utisak.

“Kolekcija propituje granicu, odnosno spojnicu nekoliko procesa vezanih za odeću – krojenja, omotavanja, nošenja i vizualnog identiteta, interpoliranog u više različitih materijala, raznovrsnim metodama u cilju višestrukog estetskog rezultata.”

BAFE-06-dan-prvi-14

Nakon Marijane, publika je aplauzom dočekala reviju mladog Stefana Ristića koji je ovog puta i beogradskoj publici prikazao kolekciju THE MONARCH. Snažna kolekcija koja nudi drugačiji uvid u simbole sa kojima se svakodnevno susrećemo.

“U imaginarnom svetu autora, vladarke nose odeću crne i bele boje ukrašenu detaljima. Kombinacija oštrih, pravilnih krojeva i mekih nežnih materijala karakteriše ovu kolekciju.”

BAFE-06-dan-prvi-15

BAFE-06-dan-prvi-16

Nakon Stefana publici se predstavila Jelena Janković svojom kolekcijom Spirits of the past.

Prirodni, ekološki čisti materijali, nežne forme poput oblaka i povratak starih zanata karakteriše ovu kolekciju.

“Oduvek su me interesovali tekstilni i modni dizajn, naročito sam proces stvaranja tkanina ili materijala od koga se kasnije stvara i odeća. Pletenje je idealno za taj cilj i takođe jedan jako važan akcent u mojoj kolekciji “Spirits of the past”. Ona je inspirisana starinskim tehnologijama i zanatima kao što su pletenje, tkanje, rad sa vunom ali i reciklažom. Cilj ove kolekcije je da poveže nekoliko važnih ideja, emocija i tradicija, sa velikim akcentom na etiku u modi. “

BAFE-06-dan-prvi-18

Poslednja revija je bila revija Angele Bogeske, koja je publici prikazala kolekciju CONCRETE STICH.

U nastavku, u našoj galeriji pogledajte delić atmosfere iz backstage-a. Vidimo se sutra sa novim izveštajem!

Share