15. april: Prvi Dan održive mode na 45. Perwoll Fashion Weeku

Modna industrija je druga po redu kada je u pitanju zagađenje planete, odmah nakon naftne industrije. Upravo iz ovog razloga održivost u poslovanju modnih kompanija tema je koja se sve više nameće.

Održivost u poslovanju modne industrije podrazumeva:
– upravljanje tekstilnim otpadom: cirkularna ekonomija
– transparentnost u poslovanju
– rad na razvijanju novih, biorazgradivih materijala
– poboljšanje uslova rada i podizanje nadnica radnicima i radnicama u tekstilnoj industriji
– efikasniju upotrebu vode i drugih prirodnih resursa

Podizanje svesti o ovim problemima jedan je od glavnih fokusa ne samo modne industrije, već i brojnih građanskih inicijativa i aktivista, a u tom cilju Perwoll Fashion Week 15. aprila priređuje prvi Dan održive mode u okviru kog će se mapirati brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali i razmišljati o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju.

Organizacija Dana održive mode: Dunja Jovanović i Marija Radaković, novinarke i autorke emisije F.fm o održivosti u modnoj industriji; Nataša Gligorijević direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.

Program:


Predavanja za studente i modne dizajnere:

Vreme: 14 -14.45h
Cirkularna ekonomija, reciklaža u službi dizajna

Predaju: Nataša Gligorijević, Centar za održivi razvoj Srbije; Žaklina Živković, Grupa za analizu i kreiranje javnih politika

Vreme: 15 – 15.45h
Šta podrazumeva održivi razvoj modne industrije?
Predaje: Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju organizacije Fashion Revolution
Mesto: Accademia del Lusso (Bulevar Despota Stefana 68c)

Vreme: 18-19h
Panel na temu: Tekstilne radnice – emancipovane ili eksploatisane?

Modna i tekstilna industrija oduvek su bile industrijske grane koje u velikom broju upošljavaju žene. Danas one čine preko 70% radne snage u Kini, 85% u Bangladešu, a u Kambodži čak 90%. U Srbiji taj postotak prelazi 80%. Za sve ove žene emancipacija je usko povezana s uslovima na radnim mestima – dovoljno visoka plata, pristojna radna mesta, zdravstveno osiguranje, mogućnosti za napredovanje na bolje pozicije –  samo su neke od nepohodnosti kako bi radnice bile nezavisne i osigurale svoj individualni razvoj i ekonomsku nezavisnost.

Govore: Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo, Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, međunarodna organizacija Clean Clothes Campaign, Ashok Murty, konsultant iz oblasti mode
Moderatorke: modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković
Mesto: Kulturni Centar Beograda (Knez Mihailova 6)

Vreme: 20-22h
Prezentacija projekta BIRO 354c

Projekat BIRO 354c je pionirski poduhvat na našim prostorima čiji se biznis plan oslanja na iznajmljivanje i prodaju po sniženim cenama autorskih i dizajnerskih komada s domaće modne scene, kao i redizajn vintage komada. U lepom studiju u Preševskoj ulici bićete u prilici da iznajmite ili kupite komade Jasmine Sanader, Svetlane Proković, Danijele Biškup (LILU Shoes), Nevene Kragić, Budislave Keković, Tijane Pavlov, Darka Milojevića i drugih eminentnih dizajnerki i dizajnera.

Iza projekta BIRO 354c stoji modna dizajnerka i kostimografkinja Ana Trošić Trajković.
Nakon prezentacije projekta za posetioce će biti priređen koktel.
Mesto: Preševska 36

Share