Zima stiže, pleti brže

„Stiže zima“ – ovo su poznate reči već neko vreme, zahvaljujući knjigama gospodina Martina (Džordž R. R. Martin). I naravno, brzo je na Internetu osvanula varijacija na temu pletenja „Stiže zima, pleti brže“. Ali šta plesti ili nositi ove zime, šta je novo? U ovom tekstu nećemo se baviti modnim svetom, već pletačkim dizajnerima i njihovim tendencijama. Oni ne izlažu na modnim pistama, već na Internetu. Naravno da su na Facebook-u ili Twitter-u, ali najviše se prate na najvećoj mreži za pletenje i heklanje – Ravelry-ju. Ponekad sarađuju sa časopisima, ali uvek uputstva za izradu ponude pojedinačno na prodaju u obliku PDF-a. Svesni su da fotografija prodaje proizvod, te potenciraju prirodu, toplinu i specifičan kadar. Ove sezone ponovo nema pravila! To istovremeno znači da će svako od vas naći neku nišu koja mu se dopada. Iako preovlađuju siva, bež i slične boje, možda je najbitniji kontrast. Prikazaćemo vam i predložiti tri oblasti – džemper, pončo i marame.

Zima-stize,-pleti-brze-8

Džemper

I samo ime zvuči nam lepo, ušuškano i toplo. Zato nije čudno što je odnedavno džemper počeo da dobija oblik zagrljaja – samo dugačke strane obujmite oko sebe i gotovo!

Džered Flod (Jared Flood) je moj omiljeni dizajner. Možda zato što ga već dugo pratim, od kada je bio usamljeni pletač u Bruklinu i predivno fotografisao svoja dela. Onda je nestao sa mreže i pojavio se u novoj ulozi – kao proizvođač vune. Ne samo da je kreirao pleteninu od svog proizvoda, već je pozvao istaknute kreatore i zajedno sa njima napravio više kolekcija. Na njegovom sajtu možete ih naći u obliku lookbook-ova, pod imenom njegove firme – Brooklyn Tweed. Kreiraju džempere, šalove, ćebad a posebna izdanja posvetili su deci i muškarcima. Čim pogledate fotografije, znate da su njegovo delo. Deo jednog broja bio je inspirisan Vermerovim delima. Kolorit je specifičan zbog vune koja je strogo američkog porekla, bojena u nežne, zemljane i osnovne boje. Siva je univerzalna, uvek.

Zima stize, pleti brze

Aleksa (Alexa) i Emili (Emily) stoje iza TincanKnits, imena koje simbolizuje prividnu jednostavnost. Kao i Flod i one vole džempere koji se pletu izjedna, tj. nema naknadnog ušivanja delova. Zato često koriste kroj islandskog džempera, koji se kružno sužava od pazuha do vrata. Ponekad nude iste modele i za roditelje i decu.

Zima stize, pleti brze 2

Alana Dakos (Alana Dakos) i ove godine je ostala verna svojoj inspiraciji – biljkama. Sve svoje kreacije sa uputstvima samostalno objavljuje u knjigama, često sa botaničkim nazivom. Nedavno je dizajnirala i džemper na čijim se leđima veličanstveno protežu grane drveta. Druga nepresušna inspiracija su njeno dvoje plavokose dece.

Zima stize, pleti brze 4

Pončo

Ranije, a naročito u Americi, pončo je smatran za odeću siromašnih, zbog tradicionalne nošnje Južne Amerike. Srećom, od prošle godine ovaj komad garderobe ponovo se pojavio. Tako sada imamo nekoliko oblika za različite tipove građe: kružni, trouglasti, kvadratni, asimetrični… Zbog velikih dimenzija uvek imaju neki ukras ili teksturu.

Šareni pončo dobija suptilniju varijantu, kao što je slučaj sa komadom dizajnerke Izabel Kramer (Isabell Kraemer). Večno lepa kombinacija sivog i žutog, sa rol kragnom čini ovaj pončo nosivim i za devojčice i žene.

Zima stize, pleti brze 3

Kerol Sandej (Carol Sunday) ne priča mnogo o sebi, jer, kako sama kaže, mnogo je zauzeta pletenjem! Koristi često pletenice, motiv koji volimo odavno. Kreira džempere, ali ćemo ovde pomenuti njen prelep asimetričan pončo.

Zima stize, pleti brze 5

Šalovi – marame

Ovakav oblik šala asocira nas na odeću evropskih doseljenika na tlo Amerike. Gledali smo ih u filmovima, nosile su ih žene siromašne, stroge ili raskalašne. Danas ovaj trougaoni oblik nudi lepu podlogu za dizajn. Čak se i zaoblio i razvio, a konstrukcija je u njemu najvažnija. Skoro uvek ćete videti kako dizajneri i modeli ponosno pokazuju ove šalove, raširene, kako bi se video svaki detalj. Ovo ipak ne znači da neće biti lep kada ga zamotate oko vrata. Trenutno najpoznatiji i najinventivniji dizajneri su muškarci.

Stiven Vest (Stephen West) je prepoznatljiv, specifičan, ili vam se jako sviđa ili ne sviđa uopšte. Po profesiji je plesač u Amsterdamu, te često na fotografijama zauzima razigrane poze, kako bi podržao ideju dizajna. Tu su još i jarke boje, šminka, luckastost i kreativnost. Čik ih nosite!

Zima stize, pleti brze 6

Džoš Riks (Josh Ryks) živi u SAD-u i jedno je od devetoro dece. On se opredelio, za sada, samo za marame. Tek je počeo, a već je velika zvezda, te jedva čekamo da vidimo kako će se još razvijati. I sam priznaje da je počeo ovako da razmišlja čim je video dela Stivena Vesta. Njegova dela mogu nositi i žene i muškarci. Svi modeli se odlikuju avanturizmom, grafičkim printovima i složenošću.

Zima stize, pleti brze 7

Share