Zbrinite stopala tokom zime! Pokloni za čitaoce Plezira

Stopala zarobljena u zimskoj obući tokom hladnih dana ili patikama tokom dugotrajnog treninga, ne samo da se znoje, već često pate od perutanja, svraba i ranica na koži, sa jedne, i plikova i žuljeva, sa druge strane. Na sreću, ove probleme moguće je preduprediti i prevazići ako se pridržavate određene rutine i pravila nege

Znojenje je prirodno, ali to ne znači i da je prijatno. Znoj, sam po sebi nema neprijatan miris. Neprijatni mirisi nastaju kao posledica produkta razlaganja našeg znoja usled delovanja mikroorganizama. Posle dugog treninga ili celog dana provedenog u zatvorenoj obući, miris stopala daleko je od prijatnog, a koža stopala ugrožena dugotrajnim boravkom u zatvorenoj sredini. Naime, znoj i toplota unutar zatvorene obuće pogoduju razvoju gljivica, a posledica intezivnog umnožavanja gljivica su problemi kože stopala, koji se najčešće pojavljuju među prstima i na tabanima: perutanje kože, peckanje, svrab i ranice… Ove probleme, na sreću, moguće je preduprediti uz malo truda i adekvatnu rutinu higijene i nege.

zbrinite-stopala-tokom-zime-pokloni-za-citaoce-plezira2

Svakodnevno održavajte stopala čistim

Umesto brzinskog pranja tokom tuširanja, svakog dana stopalima priuštite kupku mlakom vodom. Pri tome koristite neagresivne sapune, čija je pH vrednost neutralna (pH<6). Održavajući barijernu funkciju kože i omogućavajući prirodnu enzimsku aktivnost same kože, sapuni poput Eucerin® pH5 nealkalnog sapuna, zaštitiće kožu vaših stopala od isušivanja.

 Dodatno hidrirajte kožu stopala

Nakon što ste ih osvežili blagom kupkom i uklonili nečistoću, namažite ili, još bolje, izmasirajte stopala kremom koja će obezbediti dugotrajnu hidrataciju. Zimi će vam, čak i ako nemate suvu kožu, prijati kreme sa višom koncentracijom vlažećih faktora, poput Eucerin® Urea Repair Plus kreme za stopala s 10% uree. Obogaćena ureom i mlečnim kiselinama, ova krema brzo ublažava isušenost i nelagodnost i čini da se stopala osećaju umireno i meko.

Svakodnevno koristite sprej za stopala

Treći korak nege neophodne za pripremu i oporavak vaših stopala za i nakon napornogradnog dana ili treninga je redovna upotreba spreja za stopala koji će prevenirati pojavu neprijatnog mirisa i sprečiti infekciju, a time i neprijatne pojave poput perutanja, peckanja, svraba i ranica. Novi, Hansaplast® 2 u 1 Deo Sprej sa zaštitom od atletskog stopala, prevenira oba problema. Njegova tajna je u antimikrobnom sastojku oktenidinu (octenidine) koji se efikasno bori protiv gljivica. Smanjenjem broja gljiica, automatski se smanjuju i neprijatan miris i problemi kože stopala. Ovaj sprej istovremeno neguje i štiti vaša stopala i obezbeđuje prijatan miris čitavih 48 sati!

Adekvatno zbrinite plikove i žuljeve

Jednom nastao plik, koji se vremenom može, ali ne mora, pretvoriti u žulj, može vam praviti takve probleme da obuvanje obuće postaje skoro nemoguće. Vodite računa da za saniranje plikova i žuljeva koristite samo specijalno dizajnirane  proizvode, jer ćete jedino tako umanjiti bol zbog pritiska i obezbediti da se koža na bolnom mestu oporavi. Ovi proizvodi, inače, imaju i dodatna blagotvorna dejstva. Hansaplast® za plikove, naprimer,  zahvaljujući hidrokoloidu obezbeđuje upijanje sekreta, ubrzava proces izlečenja i sprečava prodiranje bakterija i prljavštine, dok Hansaplast® za žuljeve sadrži salicilnu kiselinu koja deluje keratolotočki, to jest pospešuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih ćelija površinskog zadebljanja.

zbrinite-stopala-tokom-zime-pokloni-za-citaoce-plezira

Mislite o čarapama

Jednom ili dva puta dnevno promenite čarape. Nikako nemojte dva puta obuvati isti par, čak iako vam se čini da je dovoljno čist. Kupujte čarape od prirodnih materijala, pamuka ili vune, kako bi vaša stopala mogla da dišu i perite ih na visokim temperaturama. Ako nosite patike, kupite čarape posebno namenjene za sportske aktivnosti, jer umanjuju znojenje. Ako su vam čarape vlažne, odmah ih promenite.

Pažljivo birajte obuću

Ma koliko da vam se dopadaju, kupujte samo onu obuću, posebno patike, koja je udobna. Kada su u pitanju cipele i čizme poželjno je da su od prirodnih materijala. Kada birate patike obratite pažnju da postoje određeni modeli za određene grupe sportova. Posavetujte se sa prodavcem i obavezno proverite da li je i kako na patikama omogućena ventilacija, to jest protok vazduha. U toku dana ako je moguće menjajte obuću koju nosite, a posebno izbegavajte obuvanje patika koje se još uvek nisu osušile od prethodne upotrebe ili pranja.

INFO PLUS:

Šta je atletsko stopalo?

Svaka četvrta osoba, tačnije 26% osoba, na svetu pati od problema “atletskog stopala”, a 70 % svetske populacije srelo se sa problemom “atletskog stopala” bar jednom u životu. Problem pod nazivom “atletsko stopalo” je gljivična infekcija stopala, karakteristična za osobe koje veliki deo vremena provode u patikama. Prati je neprijatan miris i simptomi poput perutanja kože, peckanja, svraba i ranica.

NAGRADNA IGRA

Kako biste vaša stopala pravilno zbrinuli tokom hladnih dana poklanjamo vam dva paketa sa novim Hansaplast flasterima i antibakteriski sprej 2 u 1 sa oktenidinom. Sve što je potrebno da uradite jeste da lajkujete stranicu EUCERIN, ostavite ovde vaš komentar sa imenom i kontakt mejlom i šerujete objavu na društvenoj mreži po izboru (Facebook, Google +, Twitter). Igramo se 7 dana i pobednike ćemo odabrati uz pomoć random.org. Srećno!

 Update

Nagradna igra je završena a Hansaplast pakete su osvojili: Komentar br. 13 Kruna i komentar br. 29 Miloš Petrović. Čestitamo!

Share