Street style s početka prošlog veka

Street style sajtovi i blogovi su danas deo naše svakodnevice i nekim budućim generacijama biće lako dostupno da vide šta se u vreme njihovih prabaka nosilo i kakva je moda bila. Sartorialist i slični sajtovi na odličan način prikazuju puls ulice, grada i vremena u kome su fotografije nastale. Međutim street style fotografije s početka prošlog veka nisu nešto što imamo prilike da vidimo tako često.

Kako su se oblačile moderne dame na početku prošlog veka možete videti zahvaljujući sačuvanim fotografijama koje je 1906. godine pravio Čarls Linli Sembrn (Charles Linley Sambourne) karikaturista i urednik britanskog satiričnog magazina Punch i fotograf amater. Čarls je uživao u svom hobiju i često je fotografisao obične ljude na ulicama a kasnije te fotografije koristio kao reference za karikature.

Te 1906. godine slikao je žene u Londonu i Parizu, a nakon iskustva sa terena zaključio je da su žene u Parizu mnogo bolje obučene od žena u Londonu. To i ne čudi budući da je Pariz poznat kao prestonica mode, posebno visoke mode, a o tome ste mogli da čitate i u Minjinom tekstu u jednom od prethodnih brojeva Plezira. Bogate žene iz celog sveta putovale su u Pariz kako bi obnovile garderobu za narednu sezonu.

Vodimo vas slikom na jedan modni vremeplov u Francusku prestonicu te 1906. godine.

Even the children are in formal dress, learning to parade themselves elegantly through the Gardens:

Three women walking briskly along on he Champs Elysees. Mother, sister and daughter? Is the ground a little wet underfoot, hence the umbrellas?

This is someone Sambourne  knew, Madame Helen DuBois in the Tuilleries Gardens

Two fashionable women cross the same boulevard, skirts lifted to avoid the dusty surface of the street, seemingly unaware of Sambourne’s camera.

This woman, younger than the others strides confidently up the steps.

Here are two on the way down, their ankles well concealed:

This day, the 4th June 1906 was a Monday so these were the leisured classes of Paris out for an afternoon stroll. Some formally dressed families:

Paris street style s pocetka proslog veka 10

It looks like a warm day. The woman below is using her parasol. The fashion was for white complexions until the 1920s

foto: mashable.com

Share