Stogodišnje pozorište transformisano u jednu od najlepših knjižara na svetu

Ukoliko se ubrajate u knjigoljupce obavezno zabeležite Buenos Aires kao obaveznu destinaciju za vaše naredno putovanje. Buenos Aires je nezvanično knjiška prestonica sveta budući da ima više od 730 knjižara. Oaza za ljubitelje masnih slova, mirisa papira i magičnih korica koje čuvaju priče u svojim nedrima. I kao da ovaj podatak nije dovoljan da istog trenutka bukirate prvi let do Argentine, danas ćemo vam pričati o još jednom posebnom mestu u prestonici knjige.

Stogodisnje-pozoriste-transformisano-u-jednu-od-najlepsih-knjizara-na-svetu2

El Ateneo Grand Splendid je zdanje u koju se smestila knjižara koju je britanski Gardijan proglasio drugom najlepšom knjižarom na čitavom svetu, a uz to je i jedna od najvećih. Posetilac će se zasigurno izgubiti među policama na kojima je uredno raspoređeno blago koje naša civilizacija iznedrila. Magičnoj atmosferi doprinosi prelep enterijer nekadašnjeg pozorišta. Istorija i nostalgija vrebaju iza svakog ugla, a na vama je da se otisnete u ličnu avanturu i zaronite u nepregledne svetove. Posle nekoliko sati provedenih ovde sva vaša čula biće nahranjana.

U pomenutoj zgradi pozorište je ustupilo prostor bioskopu koji je bio u funkciji do početka dvadeset prvog veka. Tada ga preuzima izdavačka kuća koja je stvorila jedno magično mesto koje godišnje poseti više od milion ljudi iz čitavog sveta.

izvor: Twistedsifter.com
Share