Ponesite lepe manire na godišnji odmor

Briga o životnoj sredini ne može biti aktuelna samo kada ste u svom mestu i domaćinstvu, jer svi mi delimo ovu planetu, a otpad koji smo ostavili iza sebe u nekoj „tuđoj“ zemlji, vraća se kao bumerang brže nego što možemo i da pretpostavimo. Delići vaše pokidane plastične sandale, izbušenog dečjeg čamca ili slamčica od koktela vrlo lako mogu završiti u tanjiru vaše porodice kada je neka nesretna morska životinja zameni za hranu. Tragovi mikro plastike pronađeni su i na mestima gde ljudsko stopalo nije kročilo, na velikim dubinama okeana, nepristupačnim plažama i izolovanim lokacijama! Mikro plastika je već uveliko u našim želucima, a posledice još uvek ne možemo sagledati niti predvideti. Zato pre nego što u marketu uzmete još jednu plastičnu kesu i koktel začinite slamčicama promislite gde će ta materija završiti. Uz dobro raspoloženje na godišnji odmor ponesite i lepe manire.

*Ukoliko je moguće izbegvajte let avionom i za putovanje koristite voz ili autobus kao prevozno sredstvo ili sve popularnije servise deljenja vožnje „carpooling“ (bla bla car).

*Kada stignete na destinaciju ne iznajmljujte automobil već slobodno vreme koristite kako biste prošetali ili ukoliko ste se uputili na udaljeniju destinaciju koristite iznajmljeni bicikl ili gradski prevoz.

*Raspitajte se da li je voda u mestu u koje idete za piće, i ukoliko jeste izbegavajte da kupujete vodu u plastičnoj ambalaži, a sa sobom uvek nosite termos u koji ćete sipati rashlađenu vodu „kod kuće“.

*Ukoliko svakog jutra pijete kafu na plaži umesto u plastičnu čašu koju će vam ponuditi prodavci i konobari zamolite da vam sipaju topao napitak u vašu čašu za poneti.

*Ponesite od kuće posudice koje ćete koristiti za voće, užinu, grickalice – plastične kese vam nisu potrebne!

*Svaki put kada naručujete piće setite se da naglasite da nećete slamčicu.

*Ne kupujte više hrane nego što možete da pojedete. Na visokoj temperaturi hrana se brzo kvari i neretko završi u smeću.

*I na odmoru kupujte hranu koja je lokalna, sezonska, od lokalnih proizvođača.

*U restoranima poručite lokalno jelo ili piće.

*Ponesite sa sobom lični escajg kako biste u restoranima brze hrane izbegli plastičan.

*Zamolite konobara da ispod vašeg tanjira ne postavlja plastificirane papire za jednokratnu upotrebu.

*Umesto sladoleda u plastičnoj ambalaži uzmite onaj u kornetu ili tražite da vam poslastičar sipa kuglu u staklenu posudu.

*Uvek za sobom ponesite sve otpatke koje ste napravili tog dana.

*Pikavce od cigareta ne ostavljajte za sobom po plaži već potražite pikslu ili sami napravite improvizovanu od nečeg što vam je pri ruci.

*Koristite kreme za sunčanje koje nisu štetne po morski svet.

*Ne vadite iz vode morske zvezde, školjke i druga nedužna stvorenja.

*Nikada ne koristite šampone i druga agresivna sredstva na gradskim tuševima, sve te hemikalije završavaju u vodi.

*Po povratku sa plaže koristite tuš na kratko i zatvarajte vodu dok se sapunjate. Voda je dragocen resurs koji ne treba rasipati, a mnoga letovališta nemaju efikasan sistem prerade vode.

*NIKADA ne bacajte bilo kakav otpad kroz prozor automobila ili u more!

Share