Pivnica KУМ: Pivo po kumovom receptu

Pivara КУМ dolazi iz srca Mačve – Majura kod Šapca. Momci trenutno proizvode 6 vrsta zanatskog piva, koja se za sada toče u Pivnici КУМ u Šapcu. Nakon veoma pozitivnih reakcija pivopija, momci planiraju da svoju proizvodnju malo intenziviraju i obraduju nas novim vrstama i većom dostupnošću piva. Do tada, družićemo se sa njima na sve brojnijim festivalima kraft piva. Za Plezir je o planovima i pivari pričao jedan od „kumova“ Nemanja Uskoković.

Na nedavno održanom festivalu kraft piva u Beogradu imali ste priliku da se predstavite široj, pivskoj publici. Kakvi su vam utisci i koje pivo, osim vašeg, biste izdvojili kao najbolje koje ste probali?

Oduševljeni smo kako su КУМ piva i naš vizuelni identitet prihvaćeni od strane posetilaca festivala. Pivara КУМ se prvi put predstavila široj publici na festivalu i to je bio veliki izazov za nas. Kao ljubitelj IPA-a izvojio bih Kramah od pivare Bevog, sjajno pivo!

Pivnica-Kum-pivo-po-kumovom--receptu-2

Zašto baš „Kum“ kao naziv vašeg piva? Kako ste se odlučili da sami počnete da proizvodite pivo?

Kumstvo je vrhunac prijateljstva, duhovno srodstvo. КУМ se zato našao kao pravi naziv za grupu dobrih prijatelja, entuzijasta, koji žive za pivo i koji su jedne večeri (uz pivo naravno :D) odlučili da svo svoje znanje, iskustvo, vreme i energiju ulože u Pivaru КУМ. Sa druge strane, u slengu „Kum“ ima potpuno suprotno značenje i toga smo svesni. Ceo naš identitet, koji smo počeli polako da otkrivamo publici, upravo je igra te dualnosti, može da se posmatra bukvalno ili sa dozom ironije – od vas zavisi kako ćete tumačiti.

Pivnica-Kum-pivo-po-kumovom--receptu4

Koliko dobrog piva je moralo da bude popijeno pre nego što ste se upustili u vlastitu proizvodnju?

Sa zanatskim pivima smo se susreli prvi put u Engleskoj i više nikada se nismo vratili na industrijska. Probali smo stotine piva, kad god nam se ukazala prilika flašice smo donosili iz inostranstva, zajedno ih pili i komentarisali.

Koje vrste piva proizvodite trenutno u vašoj maloj pivari i da li nameravate da proširite asortiman?

Krenuli smo sa šest vrsta, što je bio svojevrstan poduhvat, ali naš talentovani brewmaster Đole uvek eksperimentiše, tako da ćemo pivopije obradovati sa novim pivima do kraja godine. Proizvodimo Porter, PA, APA, IPA, American Wheat Beer i Amber Ale.

Pivnica-Kum-pivo-po-kumovom--receptu3

Gde pronalazite potrebne sastojke i koji je to magični sastojak i začin vama najdraži?

Sladovi se uvoze iz Belgije i Nemačke, a hmelj iz celog sveta. Organsko začinsko bilje nam je trenutna preokupacija, trudimo se da ga nabavljamo od domaćih uzgajivača. Na primer, pored već pomenutih šest piva koja su u našoj stalnoj postavci, upravo smo izbacili i jedno letnje pivo koje pravimo sa svežom organskom nanom, kako bi dodatno rashladili naše pivopije u ovim vrelim danima.

Koji je po vašem mišljenju razlog za sve veću popularnost kraft piva i kućnog pivarstva u Srbiji ali i čitavom regionu?

Ljudi se vraćaju zanatskoj proizvodnji, kvalitetu i ostavljanju ličnog pečata. Žele da probaju nešto što je napravljeno s ljubavlju i posvećenošću, žele da probaju nešto drugačije, a to se oseti pri prvom gutljaju dobrog zanatskog piva. Saradnja, druženje, podržavanje i pomaganje u okviru pivske zajednice je zaista neverovatan osećaj. Ponosni smo što smo jedni od začetnika te revolucije u Srbiji.

Pivnica-Kum-pivo-po-kumovom--receptu

Kakvi su vam dalji planovi za budućnost? Da li će vaša piva biti moguće kupiti i u drugim mestima osim u vašoj pivnici u Šapcu i da li ste planirali da ih flaširate?

Održavanje kvaliteta nam je imperativ i tu nema kompromisa. Trenutno radimo na proširenju kapaciteta proizvodnje, a u planu je i flaširanje. Potražite nas ovog leta na festivalima piva, a do kraja godine i u specijalizovanim lokalima.

Pivnica-Kum-pivo-po-kumovom--receptu5

Share