Naïve Melody/This Must Be the Place

Izložba „Naïve Melody/This Must Be the Place” (citat pesme Talking Heads-a) bavi se problemom konstrukcije identiteta, kao kompleksnog i često kontradiktornog procesa unutar kojeg konstruišemo sliku o sebi i kako želimo da nas drugi vide. Unutar ovog trajnog procesa građenja sopstva pokušavamo drugom da predstavimo ko smo, ili još bitnije: da ubedimo sebe u to što jesmo. Često i živimo unutar tog konstrukta.

Ovaj projekat se kroz fotografiju bavi građenjem izmenjene stvarnosti unutar društvenih i kulturnih okvira, izgrađenim identitetima unutar tog sistema: „prijatelj”, „građanin” , „imigrant” ili „umetnik” – samo neke su od reči kojima se identifikujemo ili bivamo identifikovani.

„U svom radu bavim se pitanjem identiteta i pripadanja. Izložene fotografije su deo vizuelnog dnevnika u nastajanju i svaka predstavlja zaseban mikro-narativ, intimne beleške koje čine sastavni deo mog puta i onoga što (mislim da) jesam. Upotrebom analogne fotografije i foto-negativa, kojima je davno istekao rok trajanja, sama mogućnost ovekovečenog trenutka dovedena je u pitanje (da li je sećanje zauvek sačuvano ili izgubljeno) dok su ljudi i mesta na fotografijama deo lične emotivne mape i naizgled zatvorenog narativa. Činom izlaganja vizuelnog dnevnika i intimnih beleški u galerijskom prostoru i pozivom publike da interveniše unutar izloženog sadržaja (igra „Nastavi rečenicu”) preispitujem nemogućnost oživljavanja uspomene i otvaram prostor za novi narativ. Fotografije postaju otvoreno polje za (novu) priču, poetski iskaz otvoren za novo čitanje i lični pokušaj povezivanja sa Drugim. U vremenu sveobuhvatnog konzumiranja izmenjene stvarnosti i sebe unutar te stvarnosti, najčešće putem virtuelne komunikacije i društvenih mreža, prava bliskost među ljudima postala je novo-stvoreni tabu i gotovo nemoguća misija. Umesto da izložim sopstveni rad kao zatvoreni i konačni iskaz, radije otvaram prostor za dijalog, nestrpljiva da pročitam priču koju ćemo ispričati zajedno.” navodi autorka,  Emma Szabo.

*Svi likovi, mesta i događaji u ovoj priči su izmišljeni, plod autorove mašte. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.

Izložbu fotografija autorke Emme Szabo možete pogledati u Galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96 ) od 18 do 30 septembra.

Share