IZLOŽBA „O FABRIКAMA I RADNICIMA“

Muzej Jugoslavije i Muzej nauke i tehnike predstavljaju izložbu „O fabrikama i radnicima“, posvećenu industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas. Ova važna i složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke. Prvi deo izložbe u Muzeju Jugoslavije biće otvoren 1. decembra, na Dan muzeja, kada se obeležava i 25 godina postojanja ove institucije. Drugi deo postavke, u Muzeju nauke i tehnike, publika će moći da vidi od 7. decembra 2021. godine.

Fabrika prediva Srbijanka, Leskovac, 13-15. jun 1966, snimio Zoran Zlatanović (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)

Izložbu je pripremio kustoski tim ova dva muzeja: Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Radni dan u rudniku, Bor, 26. oktobar 1948. (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)

„Dve institucije kulture povezala je želja da istražuju i prikažu javnosti industrijsko nasleđe koje je važan deo aktuelnog naučno-tehničkog i kulturnog nasleđa. Ovim fenomenom bave se oba muzeja, Muzej nauke i tehnike, matičan za istoriju nauke, tehnike i tehnologije i Muzej Jugoslavije, matičan za društvenu istoriju i jugoslovensko nasleđe. Polja istraživanja ovih ustanova se preklapaju i međusobno obogaćuju”, ističu Neda Кnežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i Rifat Кulenović, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike.

Parlamentarna delegacija Rumunije u poseti Kombinatu Servo Mihalj, Zrenjanin, novembar 1962, snimio Branko Obradović (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)

Izložba može da se prati kroz pet industrijskih lokaliteta koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima. Biće prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu.

Fabrika prediva Srbijanka, Leskovac, 13-15. jun 1966, snimio Zoran Zlatanović (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)

„Lokaliteti su ciljano odabrani kako bi se kroz specifičnosti njihovog razvoja prikazali brojni fenomeni koji se vezuju za proces industrijalizacije: uloga kapitala (privatnog/trgovačkog, državnog, stranog), položaj radničke klase, radnički standard i (prinudni) rad, prirodna uslovljenost industrije i promene u prirodnoj sredini koje nastaju industrijskim delovanjem, kao i veza industrije i nauke”, navode kustosi i kustoskinje izložbe i dodaju:

„Lokaliteti verodostojno odslikavaju društvene promene, jer su u procesima privatizacije i deindustrijalizacije uglavnom svi prestali da postoje ili su opstali u značajno izmenjenom obliku. Institucionalna briga da se ovo nasleđe sačuva u najvećem broju slučajeva je izostala i, nažalost, postoji mali broj dobrih primera zaštite. To nas je i motivisalo da se bavimo ovim nasleđem.”

Fabrika prediva Zele Veljković, Leskovac, 13-15. jun 1966, snimio Zoran Zlatanović (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)

Upravo zbog kompleksnosti teme, izložba se realizuje u saradnji dve institucije i na dve lokacije. Muzej Jugoslavije fokusira se na industriju posmatranu kroz prelamanje složenih, pre svega, društvenih i političkih odnosa, dok je na izložbi u Muzeju nauke i tehnike akcenat stavljen na tehnologiju i procese proizvodnje.

Proslava 8. marta, Niš, 1975. (kolekcija Stevana Golubovića)

U pripremi izložbe takođe su učestvovali: Mira Luković, Mira Ninošević, Dragan Stojmenović i Stevan Golubović. Autorka postavke u oba muzeja je Breda Bizjak, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen Saša Pančić.

Rudarsko-topioničarski basen Bor, 9. jun 1959, snimio Živorad Vučić (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)
Zavodi Crvena zastava, Kragujevac, 6. jul 1962, snimio Živorad Vučić (fond Tanjug, Arhiv Jugoslavije)
Laboratorija „Avala”, Beograd, 25-26. jun 1970. (kolekcija Stevana Golubovića)

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Za pomoć u pripremi izložbe i na pozajmljenoj građi autori i autorke zahvaljuju: Narodnom muzeju Leskovac, Muzeju rudarstva i metalurgije Bor, Narodnoj biblioteci Bor, Muzeju Stara livnica u Kragujevcu, Arhivu Jugoslavije, Narodnom muzeju Zrenjanin, Narodnoj biblioteci Srbije, Republičkoj ustanovi Filmske novosti, Programskom arhivu RTS, Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, Mariji Milošević, Aleni Zdravković, Rastku Stefanoviću, Gordani Stojanović, Draganu  Pavloviću, Branislavu Markušu, Tomislavu Đurinu i Veliboru Ikodinoviću.

Share