Marko Stevović: Odlučnost ne poznaje prepreke

U susret Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu ugostili smo mladog skijaša, Marka Stevovića koji se užurbano priprema za svoj prvi olimpijski nastup u februaru. Njegova upornost, odlučnost i dobri rezultati tokom godine odveli su ga pravo u sam vrh skijaške elite, a medalje i dobri rezultati koje svi priželjkujemo su tek na korak od njega.

Marko je veliki ljubitelj adrenalina, pa tako pored zahtevnih skijaških treninga i priprema koje traju čitave godine u malo slobodnog vremena koje mu preostaje uživa u kajtsurfingu i vindsurfingu. O tome kako izgledaju njegove psiho-fizičke pripreme, u kojim disciplinama će nastupiti i šta naš mladi olimpijac očekuje od svog učešća na Olimpijadi, saznaćete u priči koja sledi. Marku želimo stabilnost na skijama, preciznost u krivinama i dobro prolazno vreme na nastupima u Pjongčangu i naravno mnogo sreće na putu ostvarenja ciljeva o kojima sanja.

USKORO TE OČEKUJE PRVI NASTUP NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PJONGČANGU. KAKVA SU TVOJA OČEKIVANJA?
U odgovoru na ovo pitanje zadržavam pravo da iznesem svoja možda nerealna, ali iskrena nadanja. To su da budem mladi superstar Zimske olimpijade i da učinim skijanje nacionalnim sportom u ovoj zemlji. Pošto svi to vole da pitaju, ne znam koja su njihova očekivanja od tog pitanja. Očekujem da ću da osvojim nacionalnu penziju i postanem planetarno poznat. Ako mi to baš ne uspe na ovoj Olimpijadi, onda na sledećoj.

U KOJIM DISCIPLINAMA ĆEŠ NASTUPITI?
Nastupaću prvenstveno u brzim disciplinama. Spustu, superveleslalomu i u alpskoj kombinaciji. Na licu mesta ću odlučiti da li nastupam i u tehničkim disciplinama. Ali kako imam A normu u brzim, ostaje mi to kao otvorena opcija, da vozim i tehničke: slalom i veleslalom. Na Svetskom prvenstvu prošle sezone sam nastupio u svim disciplinama, i volim sebe da smatram all round skijašem.

KONKURENCIJA JE SNAŽNA, ŠTA SI POSTAVIO KAO CILJ SVOG PRVOG UČEŠĆA NA OLIMPIJADI?
Cilj je plasman u prvih 30. Najbolje bi bilo ako bih takav rang obezbedio recimo nakon prve vožnje u alpskoj kombinaciji kako bih onda vozio drugu vožnju po boljoj stazi. Pravilo je da se prvih 30 posle prve vožnje okrene za sledeću vožnju tako da trideseti startuje prvi.

KAKO SE PRIPREMAŠ ZA TRENUTAK U KOME ĆEŠ U MINUT ILI DVA IMATI PRILIKU DA POKAŽEŠ SVE ONO ŠTO SI RADIO PROTEKLE GODINE?
Često sam u situaciji da moram da u zadatom trenutku pokažem svoj maksimum. U slučaju Olimpijskih Igara, naravno, to će biti teže, odnosno, izazov će biti veći. Ali u želji da se dokažem verujem da ću upravo tada imati najbolju egzekuciju.

KONCENTRACIJA I MENTALNE PRIPREME SU PRETPOSTAVLJAM OD VELIKOG ZNAČAJA. IMAŠ LI NEKE TRIKOVE KAKO DA ISKLJUČIŠ SVE STRAHOVE, OČEKIVANJA I GLASOVE I FOKUSIRAŠ SE NA TRENUTAK U KOME SE NALAZIŠ?
Da se nadovežem na prethodno pitanje: uvek se fokusiram na izvođenje, a ne na cilj ili prepreku samu po sebi. Strah ne sme da bude prisutan, naučio sam da ga potpuno odstranim. Praktikujem vežbe disanja, vizuelizacije i autosugestije, sve jedno za drugim, uvek prateći tačan redosled. Namerno učinim sebe malo besnim, ali volim da sam smiren i sklonim se od gužve na samom startu.

KOLIKO VREMENA GODIŠNJE PROVEDEŠ NA SNEGU?
Godišnje sam otprilike 100 dana na snegu, što je znatno više dana puta ukupno.

GDE SE PRIPREMAŠ TOKOM GODINE?
Van sezone sam na glečerima u Austriji, Italiji, Švajcarskoj. Jedno leto sam proveo na južnoj hemisferi, u Argentini i Čileu gde su u to vreme najbolji uslovi. Ove sezone nažalost nisam imao mogućnost, zbog nedostatka sredstava, da idem tamo. Takođe treniram, vrlo intenzivno, kondiciju. Ne izbijam iz teretane i još sam na atletskom stadionu.

DA LI SI ZADOVOLJAN PODRŠKOM SKIJAŠKOG SAVEZA I DRŽAVE SRBIJE, KOLIKO DRŽAVA ULAŽE U ZIMSKE SPORTOVE?
Država ulaze u zimske sportove onoliko koliko pripada svim sportovima treće kategorije, što je poslednja kategorija u ovoj zemlji. Skijaški Savez obuhvata 3 sporta što je dovoljno umanjenje tog godišnjeg budžeta, ali glavni problem i razlog mog nezadovoljstva je loš kvalitet i upravljanje programima. Moj tim se ove godine raspao, ostao sam bez trenera i ikakve podrške Skijaškog Saveza. U sezoni koja je olimpijska ja sam prepušten sam sebi, sam idem kolima na trke i treninge i snalazim se. Čekajući na njihova obećanja koja se nisu ispunila, propustio sam odlazak u Čile i sveukupno 3 meseca skijaške pripreme.

IMAŠ LI UZORE U SKIJAŠTVU I PO STILU I TEHNICI, KO OD NJIH TI JE NAJBLIŽI?
U skijanju mi je uzor bio Ivica Kostelić svojevremeno, ipak ne tako davno, ali sada sam odlučio da ih posmatram kao konkurenciju. Volim da gledam i navijam za Kranjeca i Zubčića.

KADA NISI NA STAZI I NE PRIPREMAŠ SE ZA NEKU OD TRKA, KAKO NAJRADIJE PROVODIŠ VREME, IMAŠ LI JOŠ NEKU STRAST PORED SNEGA?
Volim sportove na vodi. Poslednjih godina nemam mnogo vremena njih da upražnjavam. Uživam i opuštam se gledajući filmove, dobre drame i trilere. Volim paintball i karting, kao i neke obične sportove kao što su fudbal, tenis i košarka.

OČEKIVANJA I PLANOVI U 2018. GODINI?
Skijanje, škola, turizam i avanture. Trudiću se da mi bude bolja perspektiva.

fotografije: Milena Goševski

Share