Ljubimci

Oni su junaci porodičnih filmova, ponekad zloće ali uglavnom heroji koji “spašavaju dan”, stvorenja koja definitivno znaju da privuku pažnju, živi i ljupki jutarnji budilnici, prijatelji bez kojih mnogi ljudi ne mogu da zamisle jedan dan u svom životu. Iz ovih i brojnih drugih razloga kućni ljubimci zaslužuju da ih razmazimo, a u tome nam pomažu proizvodi, knjige, igračke i posebni objekti, poput hotela i specijalnih radnji, čiji je cilj isti – da unaprede život naših miljenika.

Osim hotela za pse i radnji sa igračkama i hranom postoje i druge specijalizovane radnje namenjene ljubimcima, kao što su pekare i ugostiteljski objekti interesantih koncepata. Baš takav je Maison de Moggy prvi “mačiji kafe” u Škotskoj, Edinburgu tačnije. Ne dajte se zavarati, vi ste ti koji srkućete kapućino i jedete kolače dok vam se oko nogu umiljavaju mace različitih rasa. Vlasnici kafea su pošli od ideje da u njihovom lokalu uživaju ljubitelji mačaka koji “žele da osete terapeutska dejstva mačijeg prisustva”. Zato su vam na usluzi Sebastijan, Filipe, Džeki, Alan, Marsel i druge mačke od kojih svaka voli nešto posebno- češkanje po stomaku, maženje po leđima, balončiće sa folije za uvijanje, igračke sa perjem… Vlasnici su se pobrinuli za higijenske uslove uz garanciju da se hrana i piće, uglavnom široka ponuda čajeva i kafa uz ograničeni izbor tradicionalnih deserata, pripremaju daleko od životinja. Uživajte u popodnevnom čaju uz opuštajući zvuk mačijeg predenja ili dodatno zasladite podne druženjem sa ovim ljupkim stvorenjima.

ljubimci

Da ni Srbija ne zaostaje za ostatkom sveta kada je reč o sličnim objektima dokazuje pekara Hov Hov u Beogradu. Možda vi obožavate mafine, rolate, perce i torte, ali sada u istim poslasticama mogu da uživaju i vaši psi. Uz to, za razliku od kalorijskih bombi u kojima mi uživamo, Hov Hov poslastice za pse su stoprocentno napravljene od prirodnih sastojaka, bez veštačkih aroma, soli i šećera pa su samim tim i zdrave. Osim hrane, u ponudi su i igračke izrađene od bezbednih i prirodnih materijala.

ljubimci 5

Potražnja je sve veća za proizvodima koji se baziraju na principima prirodno, tradicionalno, zdravo, te nimalo ne čudi veliki broj proizvođača opreme za kućne ljubimce koji se vode ovim referencama. Brend Hiro+Wolf proizvodi ručno rađene povodce, ogrlice i druge aksesoare za ljubimce služeći se kožom, prirodnim kanapima iz Afrike i bojama na potpuno prirodnoj bazi. Osim kožne galanterije sa tekstilnim elementima prekrivenim jarkim bojama i afričkim šarama, Hiro+ Wolf, koji proizvodi i aksesoare za ljude, u ponudi ima i priveske za ogrlice kao i porcelanske posude za hranu. Saradnja sa londonskom ilustratorkom Kejt Moros, poznatom po jarkim bojama i geometrijskim šarama, je izrodila liniju upadljivih neonskih ogrlica koje garantuju da će vaš ljubimac ukrasti svetlo pozornice.

ljubimci 2

Za još neodoljivih proizvoda za kućne ljubimce svraćamo do kompanije Mungo&Maud. Korpe za mačke pletene od mekanog pamuka, nežne oglice od prevrnute kože sa sitnim detaljima i visećim zvončićima, džemperi i kaputići za pse, pletene igračke u obliku drugih životinja, plišana ćebad… Spisak je podugačak, a pritom sve izgleda tako da ćete se zapitati kako je moguće da vaš ljubimac nema sve to. Najnovija saradnja sa brendom Mulberry je oličena kolekcijom ogrlica i elegantnih odelca za pse sa kariranim kragnama. Sada je i više nego jasno da poslovni stil vlada, čak i u psećoj modi.

ljubimci 3

Ove i njima slične kompanije u paru sa našom sklonošću da razmazimo ljubimce do krajnjih granica vode rat sa novčanicima i kreditnim karticama. Međutim, kompanija Found my animal ima nešto drugačiji cilj proizvodnje luksuznih komada od čisto profitnog. Reč je o prilično jednostavnom konceptu koji se svodi na to da kupujete aksesoare i druge potrepštine za vaše ljubimce kako bi ste pomogli i podstakli udomljavanje pasa. Vlasnici FYA-a su se sreli slučajno, dok su šetali svoje pse, i veoma brzo su shvatili da im je zajednička ljubav prema životinjama i dobrom dizajnu, a nešto kasnije osnivanje kompanije posvećene dobrobiti životinja kroz proizvodnju autentičnih komada od kvalitetnih i prirodnih materijala je izgledalo kao sasvim logičan potez. Uz jaku medijsku podršku ELLE-a, New York Times-a i New York-a, ideja je brzo zaživela. Interesantno je da su metalni privesci na aksesoarima numerisani brojem životinja koje su dosada dobile pomoć ovim putem, a da je cifra donatora i agencija za udomljavanje sa kojima je Found my animal do sada sarađivao prilično velika.

ljubimci 4

Ako i vi želite da date doprinos pomoći psima, skinite Android aplikaciju Nahrani psa, koju su 2014. kreirali Martina Anđelković, Bojan Kopanja i Đorđe Vanjek, i priteknite u pomoć gladnim psima ili dojavite svima koji su kadri da učine isto. #NahraniPsa

ljubimci 7

Da nismo jedini koje ljubimsci inspirišu, zabavljaju i „teraju“ da ih volimo, svakodnevno svedoče i filmovi sa životinjama u glavnoj ulozi, a po broju vodećih rola svakako prednjače psi. Međutim, broj knjiga, kako literarnih tako i onih slikovnih, nije ništa manji. Upravo je jedna komična situacija, kada je umalo sela na svog psa, inspirisala Kristinu Amodeo, italijansku dizajnerku i ilustratorku, da izda knjigu Dogs and chairs. Posle “letećih” i “mokrih” pasa, koji su dobili svoje ukoričeno izdanje, stižu psi čiji tip rase odgovara određenoj dizajnerskoj stolici. Pogledajte koja je stolica analogna engleskom buldogu, šarpeju, dogi ili dobermanu u Kristininoj knjizi koja broji više od dvadeset ilustracija. Izadnje za sve ljubitelje dizajna i pasa koji su izgleda neiscrpan izvor inspiracije za autore, reditelje, fotografe i dizajnere.

ljubimci 8

Share