Lara Croft – akciona heroina koja ruši predrasude i pomera granice

lara-croft

Lara Croft jedna je od najpoznatijih junakinja video igara ikada, što potvrđuje i Ginisov rekord u kategoriji „najprepoznatljiviji ženski lik iz video igre”. Rođena u engleskoj grofovskoj porodici Lara je avanturistkinja i arheološkinja koja obilazi svet i kako sam naziv serijala kaže – pljačka grobnice (Tomb Raider). Stvorena je 1996. godine od strane kompanije Core Design, preciznije, radom tima sa Tobijem Gardom (Toby Gard) na čelu istog.

U godinama nakon stvaranja ove video igre,  Lara kao njen ključni lik neko vreme se menjala postepeno, a zatim i  radikalno. U toku svog virtuelnog života obilazila je drevne ruševine Meksika, otkrivala tajne poznatih arheoloških iskopina Egipta, ali i zaboravljenih hramova Kambodže putujući često sa jednog kraja sveta na drugi. Uglavnom su njene aktivnosti smeštene u područja izvan civilizacije i svakodnevnog života, dok je u manjem broju slučajeva možemo naći u velikim urbanim sredinama kao što su Tokio, Pariz ili London. Tokom svih ovih avantura, Larina popularnost među gejmerima rasla je nekada brže, nekada sporije, ali je uvek bila na zavidnom nivou.

lara-croft-3

Ovu veliku popularnost Lara svakako duguje jakom utisku koji ostavlja na igrače i širu javnost i brojnim diskusijama koje izaziva, a koje se pre svega tiču pitanja da li je Lara Croft dobar uzor mladim devojkama ili je ona u suštini samo izuzetno prijatna pojava namenjena muškim igračima. Dati odgovor na pitanje ko je ciljna grupa tj. kome je ova video igra prvobitno namenjena, da li muškoj ili ženskoj publici, bilo bi ravno špekulacijama. Bilo kako bilo Lara svakako privlači obe kategorije publike. Žensku time što predstavlja primer emancipovane žene sa kojom devojke teže da se poistovete, a mušku samom činjenicom da je takozvani „eye candy”.

Lara definitivno nije samo još jedna u nizu atraktivnih ženskih likova iz video igara o čijoj ličnosti ne možemo steći valjan utisak, niti je bespomoćna princeza koju je potrebno spasiti, a dokaz za to je sve ono što o Lari naučimo kroz Tomb Raider serijal. Ona potiče iz ugledne porodice koja veliki značaj pridaje ličnom razvoju, obrazovana je na najboljim univerzitetima i imala je samo najkvalitetnije mentore. Lara Croft je revolucija. Ona ruši predrasude o onome što se od žene očekuje i probija se izvan okvira ženske uloge kakvom je ona do tada percipirana od strane većine. Lara je inteligentna i privlačna, ona je heroina modernog doba čija je supermoć njen neverovatni šarm, ali i izuzetna fizička spremnost i snaga uma koji su posledice vrednog rada i truda.

Objašnjenje za ovako kompleksno koncipiran lik Lare Croft su dešavanja i stanje svesti širom sveta tokom devedesetih godina dvadesetog veka, kada je ova heroina i nastala.  Kulturni fenomen poznat pod nazivom „treći talas feminizma” ili „Girl Power” tokom devedesetih i dvehiljaditih uzeo je maha te je Lara posledica, ali u neku ruku i uzrok, rasplamsavanja takvog stava i veličanja nezavisnosti žene.

lara-croft-2

Ukoliko fokus suzimo samo na svet video igara, uviđamo da je gospođica Croft svojom pojavom unela brojne promene i izvršila ključne uticaje u ovoj oblasti. Od pojave video igara pa do sredine devedesetih ključnu publiku gejming industrije činili su muškarci, ali sa izlaskom Tomb Raider serijala na tržište, stvari su se u određenoj meri izmenile. Lara je sa sobom dovela veliki broj ženskih igrača koji su vapili za jakim ženskim likom, a zadovoljenje svojih potreba i želja pronašli su upravo u Lari. Momenat uspeha Tomb Raider serijala, bilo to slučajno ili ne, potpuno se poklopio sa momentom kada su video igrice postale deo kulturnog mainstream-a.

Lara Croft je, kao ni jedan drugi ženski lik, idealan pandan Indijani Džonsu, Džejms Bondu, Supermenu i drugim „spasiocima sveta”, ali i brojnim popularnim muškarcima iz video igara kao što su Prince of Persia, Hitman ili Sam Fisher (Splinter Cell) kojima je svet gejminga preplavljen.

Pored Lare još neke od žena iz sveta filma, televizije i animacije takođe su uticale na promenu shvatanja uloge žene, a to su, kako Larine prethodnice Sarah Connor (Terminator) i Nikita, tako i njene sledbenice Kim Possible i Mulan, ali i najnoviji produkt popularne kulture – Katniss Everdeen (Hunger Games) koja svojom prepoznatljivom pletenicom i lukom i strelom čak izrazito podseća na Laru Croft.

lara-croft-4

Ovog trenutka Tomb Raider serijal broji ukupno 10 nastavaka i  5 specijalnih izdanja i uspešno odoleva vremenu već 18 godina. Lara Croft je brend i simbol. Njoj je posvećeno preko 4700 web stranica širom internet prostora, a horda zaljubljenika u ovu igru svake godine željno iščekuje naredni nastavak, s vremena na vreme „obnavljajući gradivo” iz Larinih prethodnih avantura. Sa svakom novom epizodom Lara nastavlja da oduševljava jer predstavlja idealan spoj doslednosti korenima i uvođenja novina u skladu sa razvojem tehnologije. Ukoliko se u svetu igara, konkretnije akcionih avantura, nešto može nazvati klasikom, Tomb Raider to svakako jeste.

Share