Katerina Uspenskaya dečiji fotograf iz Moskve premijerno u Pleziru

Sto puta sam rekla i nije mi teško još toliko da ponovim – Rusija je pravo malo bogatstvo umetnosti svih vrsta. Brižljivo čuva sve svoje dragulje. Katerina Uspenskaya je još jedna talentovana fotografkinja koja, budući da je Ruskinja, lako uspeva da na tako magičan način uhvati delikatnost aristokratskog držanja, pogleda, prefinjenosti… Glavne zvezde njenih fotografija su deca, i njihova nevinost je razlog zašto su Katerinini radovi tako bajkoviti.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru9

ZDRAVO, KATERINA! KAKO NAM DOLAZIŠ IZ DALEKE RUSIJE RECI NAM NEŠTO VIŠE O SEBI KAKO BI NAŠI ČITAOCI MOGLI DA SE UPOZNAJU S TOBOM – KAKO SI POČELA DA SE BAVIŠ FOTOGRAFIJOM, I ZAŠTO SI SE OPREDELILA UPRAVO ZA TAJ VID UMETNOSTI?

Ćao! Profesionalno sam počela da se bavim fotografijom kada sam imala 33 godine, a pre toga sam uspešno vodila manji trgovački biznis. Ono što me je nateralo da pređem na kreativniji posao je tragedija koja se dogodila u našoj porodici. Moja mama je neočekivano i veoma brzo umrla od neizlečive bolesti. To je za mene bio najjači udarac koji sam ikada doživela. Da bih se nekako oporavila od te situacije, počela sam da se zanimam za fotografiju. U početku sam mnogo vremena provodila za kompjuterom izučavajući stvaralaštvo raznih fotografa, a zatim sam kupila aparat i počela da fotkam. U početku su to bili moji prijatelji i njihova deca. Jednog dana sam se pridružila kursu fotografa koji je radio sa decom-modelima, i mene je poneo stvaralački proces. Tada sam shvatila u kom pravcu želim da gradim karijeru u fotografiji.

DA LI SI SE NEKADA BAVILA ANALOGNOM FOTOGRAFIJOM ILI SI OD SAMOG STARTA KARIJERE IZABRALA DIGITALNU? ŠTA MISLIŠ, KOJE SU PREDNOSTI I MANE ANALOGNE FOTOGRAFIJE U ODNOSU NA DIGITALNU?

Nažalost, odmah sam počela da se bavim digitalnom fotografijom. Ali se sećam da su u mom detinjstvu deda i tata koristili analogne aparate. Već tada sam pokazivala interesovanje za sam proces fotografisanja i razvijanja filma. Ali u to vreme jedino su mi poveravali posao pritiskanja okidača. Priznajem da, kada sam pre 6 godina počela da se bavim fotografijom, oduševile su me mogućnosti umetničke post-produkcije digitalne fotografije. Međutim, kada sam dušu prepustila analognim fotkama, kupile su me svojom prirodnošću. Još uvek ne mogu da prelomim i pređem sa digitalne na analognu fotografiju, ali to će definitivno biti sledeći korak u razvoju mog stvaralaštva.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru10

IZABRALA SI KARIJERU DEČIJEG MODNOG FOTOGRAFA. NA KAKVE PREPREKE SI DO SADA NAILAZILA U RADU? IZ TVOG ISKUSTVA, DA LI JE TEŽE RADITI SA ODRASLIMA ILI SA DECOM, I ŠTA JE ONO NAJLEPŠE ŠTO TI DONOSI RAD SA KLINCIMA?

To je veoma dobro pitanje. Sa potpunom sigurnošću tvrdim da je mnogo teže raditi sa decom-modelima, nego sa odraslima. Prvenstveno je potrebno uočiti tu tanku liniju, granicu između devojčice i žene, dečaka i muškarca. Poslednjih godina se neprestano susrećemo sa skandalima u svetu modne fotografije, kada decu pokušavaju da prikažu kao odrasle. Jaka šminka, otvorena odeća, provokativne poze – za mene je sve to nedopustivo u dečijoj fotografiji. Druga poteškoća se ogleda u tome što deci treba jasno objasniti kakvu emociju želimo da vidimo na njihovom licu. Za vreme fotkanja treba stalno pričati sa detetom i hrabriti ga. Ali isto tako svako dete zahteva drugačiji pristup, jer ono, pre svega, na fotografiji treba da izgleda prirodno. Bez obzira na sve moguće poteškoće, ja obožavam da radim sa svojim malim modelima. Svakome od njih dajem deo svoje duše, a oni meni zauzvrat masu pozitivnih emocija. I što je zadatak koji je pred nama teži za ispuniti, to je osećaj dobijenog dobrog rezultata bolji.

TVOJE FOTOGRAFIJE SU VEOMA BAJKOVITE. KAKAV KONCEPT, IDEJA TE VODE PRI STVARALAŠTVU?

Trenutno imam dve oblasti na koje se fokusiram: fotografisanje individualnih modela za portfolio i kreativne projekte. Kada se radi portfolio, bitno je prikazati ne samo spoljašnji izgled deteta, već i njegovu mogućnost da radi pred kamerom, ogoliti njegove emotivne sposobnosti. S druge strane, kreativni projekti obuhvataju ovaploćenje određene ideje. Po pravilu, u takvim projektima učestvuje nekoliko modela, i u tim situacijama je bitno da interakcija među učesnicima bude produktivna. Tada se dobija prelep rezultat. Ne mogu da se odlučim samo za jednu oblast u kojoj više volim da radim. Želim da pokažem da je svako dete individualno i da, u isto vreme, ima talenat za transformaciju.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru3

KOJA PRIČA STOJI IZA EDITORIJALA KOJI JE OBJAVLJEN U OVOM BROJU NAŠEG ČASOPISA? RECI NAM NEŠTO VIŠE O NJEMU.

Taj editorijal je sniman u jednom od najlepših parkova Moskve, u parku Sokolniki. Ovde su nekada ruski carevi dolazili u lov. Zatim je to postalo mesto za tradicionalne šetnje i piknike moskovske aristokratije i intelektualaca. U editorijalu smo želeli da prenesemo atmosferu tog mesta, njegovu delikatnost i sofisticiranost. Da rekonstruišemo scene iz života s kraja XX veka. Nadam se da smo uspeli u tome.

STIČE SE UTISAK DA KROZ SVOJE FOTOGRAFIJE ŽELIŠ DA ISPRIČAŠ NEKU VEOMA SLOŽENU PRIČU KOJA IMA VIŠE SLOJEVA. SA KOJIM SVE UMETNICIMA SARAĐUJEŠ KAKO BI SPROVELA SVOJU ZAMISAO U DELO? OPIŠI NAM PROCES IDEJA-GOTOV PROIZVOD.

Već dve godine imam tesnu umetničku saradnju sa stilistom i dekoraterom Anom Lotan. Ideje za projekte i inspiracija nam mogu doći za vreme čitanja knjiga, gledanja filmova i spotova, šetnji po Moskvi, izletima u okolini grada. Nas dve zajedno razrađujemo ideje. Veliku ulogu, naravno, igraju i deca-modeli. Obično angažujemo onu decu sa kojima smo ranije radile, i za koje znamo da bi mogli da iznesu postavljeni zadatak. Osnova pripreme za fotografisanje pada na Anu, dok je moj zadatak da sve naše kreativne ideje uhvatim i prikažem kroz fotografije. Veoma sam zahvalna sudbini što mi je omogućila da se susretnem sa tako talentovanom i vrednom osobom kao što je Ana.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru12

KAKVI SU TI KRITERIJUMI KADA BIRAŠ LOKACIJU ZA FOTOGRAFISANJE? KOJA MESTA U MOSKVI SU TI OMILJENA ZA RAD, I ZAŠTO BAŠ ONA?

Znaš šta, svaki put je zapravo različito. Nekada dobijemo ideju kada smo u šetnji ili poseti nekom mestu. To se dogodilo i sa snimanjem editorijala koji imam čast da objavim u vašem časopisu. A nekada se dešava i obrnuto – prvo razradimo ideju, a onda tražimo pogodnu lokaciju za njenu realizaciju. Moskva je ogroman grad, sa velikim brojem parkova, bogatom istorijom i raznovrsnom arhitekturom. Zato mi je teško da izdvojim samo jedno omiljeno mesto. Obožavam svoj grad, a on mi odgovara na to time što nastavlja da me inspiriše i podstiče na nove kreativne izazove.

GDE JE JOŠ MOGUĆE VIDETI TVOJE RADOVE, OSIM NA TVOM SAJTU? DA LI PLANIRAŠ U SKORIJE VREME DA ORGANIZUJEŠ NEKU SAMOSTALNU IZLOŽBU?

Već sam učestvovala na raznim fotoizložbama, ali ja sam, kao i svi umetnici, veoma kritički nastrojena prema svojim radovima. Zato smatram da i dalje nemam dovoljno dobrih radova za organizovanje samostalne izložbe. Nadam se da me inspiracija neće napustiti i da ću se u skorijoj budućnosti odlučiti na taj korak.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru2

DA LI IMAŠ NEKOG UZORA U FOTOGRAFIJI? TAKOĐE NAM RECI I NA KOJE SVE NAČINE UNAPREĐUJEŠ SVOJA ZNANJA U OBLASTI FOTOGRAFIJE I ODRŽAVAŠ UMEĆE?

U različitim etapama svog stvaralačkog puta imala sam razne uzore u dečijoj fotografiji. Trenutno se divim radovima talentovane fotografkinje Wande Kujacz. Njen neobični pristup dečijoj fotografiji osvojio je ljude širom sveta, i ja nisam izuzetak. Želela bih da idem svojim jedinstvenim putem, ne kopirajući nikoga. Zbog toga često posećujem izložbe likovne umetnosti i fotografije, gledam remekdela svetske kinematografije, proučavam istoriju fotografije, razmenjujem mišljenja sa kolegama. Sve mi to pomaže da usavršim svoj rad, ali mi isto tako i otvara nove kreativne horizonte u fotografiji.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru18

Russian

Катерина Успенскaя

РОССИЙСКИЙ ФОТОГРАФ ВПЕРВЫЕ В PLEZIR ЖУРНАЛЕ

Я готова это повторить миллион раз – Россия тщательно хранит все свои драгоценности всех видов искусства. Катерина Успенская является еще одним талантливым фотографом этой огромной страны. Будучи русская, ей легко удается сфотографировать все эти деликатные моменты, взгляды… Звездами ее фотографий являются дети и их чистота, и именно поэтому работы Катерины так замечательные и сказoчные.

ПРИВЕТ, КАТЕРИНА! ЧТОБЫ НАШИ ЧИТАТЕЛИ ПОБЛИЖЕ ПОЗНАКОМИЛИСЬ С ТОБОЙ, СКАЖИ НАМ, ПОЖАЛУЙСТА, ЧТО-НИБУДЬ О СЕБЕ – КАК ТЫ НАЧАЛА ЗАНИМАТЬСЯ ФОТОГРАФИЕЙ? ПОЧЕМУ ОПРЕДЕЛИЛАСЬ ИМЕННО ДЛЯ ЭТОТ ВИД ИСКУССТВА?

Здравствуйте! Профессионально фотографией я начала заниматься, когда мне было 33 года. До этого успешно вела небольшой торговый бизнес . Но изменить деятельность на более творческую, меня заставила трагедия, произошедшая в нашей семье. Очень быстро и неожиданно от неизлечимой болезни умерла моя мама. Для меня это стало сильнейшим ударом.
Чтобы как-то оправиться от случившегося, неожиданно для себя и членов моей семьи, я увлеклась фотографией. Сначала очень много проводила времени за компьютером, изучая творчество разных фотографов, потом купила фотоаппарат, и сама начала фотографировать. Снимала знакомые семьи, детишек. И однажды попала на мастер-класс к фотографу, который работал с детьми-моделями. Меня захватил творческий процесс. И тогда я поняла, в каком направлении буду двигаться в фотографии.

TЫ ИНОГДА ЗАНИМАЛАСЬ АНАЛОГОВОЙ ФОТОГРАФИЕЙ, ИЛИ ТОЛЬКО ЦИФРОВОЙ СО САМОГО СТАРТА КАРЬЕРЫ? КАК ТЫ ДУМАЕШЬ, КАКИЕ ПРЕИМУЩЕСТВА И НЕДОСТАТКИ АНАЛОГОВОЙ ФОТОГРАФИЕЙ В СРАВНЕНИИ С ЦИФРОВОЙ?

К сожалению, я сразу стала заниматься цифровой фотографией. Но помню, как в моем детстве дедушка и папа увлекались аналоговым фото. Я тогда проявляла большой интерес к процессу съемки, проявки и печати фотографий. Но мне не доверяли ничего, кроме как нажать на кнопку спуска затвора фотоаппарата. Признаюсь честно, когда я стала заниматься фото 6 лет назад, меня поразили возможности творческой постобработки, которые дает цифровая фотография. Но сейчас я всей душой полюбила аналоговые фото. Меня они подкупают своей натуральностью. Но пока не могу решиться на переход от цифровой на аналоговую фотографию. Но думаю, что следующим этапом развития моего творчества будет именно этот шаг.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru15

ТЫ ВЫБРАЛА КАРЬЕРУ ДЕТСКОГО МОДНОГО ФОТОГРАФА. НА КАКИЕ ПРЕПЯТСТВИЯ ПРИХОДИЛAСЬ ДО СИХ ПОР? ЧТО СЛОЖНЕЕ, РАБОТАТЬ СО ВЗРОСЛЫМИ ИЛИ ДЕТЬМИ, И – ЧТО САМОЕ КРАСИВОЕ СВЯЗАНО С РАБОТОЙ С ДЕТЬМИ?

Очень хороший вопрос. Могу сказать уверенно, что с детьми-моделями работать намного сложнее, чем со взрослыми. Прежде всего, надо соблюдать ту тонкую грань, которая проходит между девочкой и женщиной, мальчиком и мужчиной. Последние несколько лет мы периодически сталкиваемся со скандалами в мире модной фотографии, когда детей представляют в образе взрослых людей. Яркий макияж, откровенная одежда, вызывающие сексуальные позы-для меня все это не допустимо в детской модельной фотографии. Другая трудность заключается в том, что детям нужно доходчиво объяснить, какую эмоцию мы хотим увидеть на его лице. Во время съемки с ребенком надо обязательно разговаривать, подсказывать, хвалить. К каждому ребенку нужен индивидуальный подход . Ведь на фото он должен выглядеть естественно. Но, не смотря на все сложности, я очень люблю работать с своими маленькими моделями. Каждому отдаю кусочек своей души. А они мне дарят массу позитивных эмоций. И чем сложнее стоит перед нами задача, тем приятнее получить хороший результат.

ТВОИ ФОТОГРАФИИ, ПРЕЖДЕ ВСЕГО, ОЧЕНЬ ЗАМЕЧАТЕЛЬНЫЕ И СКАЗОЧНЫЕ. КАКОЙ КОНЦЕПТ, ИДЕЯ, ВЕДУТ ТЕБЯ ПРИ ТВОРЧЕСТВЕ?

На данный момент у меня два основных направления деятельности: съемка индивидуальных модельных портфолио и творческие проекты. Задача при съемке портфолио показать не только внешние данные, но и умение ребенка работать перед камерой. Раскрыть все его эмоциональные возможности. В то время как творческая съемка подразумевает воплощение одной определенной идеи. Как правило, в ней участвуют несколько моделей. И в данной ситуации важно, чтобы все участники продуктивно взаимодействовали между собой. Тогда мы получим прекрасный результат. Я не могу сказать, в каком направлении работать мне нравится больше. Так как я хочу показать, что каждый ребенок индивидуален, и в то же время, в каждом есть талант к перевоплощению.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru6

КАКАЯ ИСТОРИЯ СТОИТ ЗА ЭДИТОРИАЛОМ, КОТОРЫЙ ОПУБЛИКОВАН В ЭТОМ НОМЕРЕ НАШЕГО ЖУРНАЛА? РАССКАЖИ НАМ БОЛЬШЕ ОБ ЭТОМ.

Эта съемка проходила в одном из самых красивых парков Москвы «Сокольники». Когда-то здесь русские цари устраивали охоту. Впоследствии Сокольники становятся местом традиционных гуляний и пикников московской аристократии и творческой интеллигенции. Мы хотели передать атмосферу этого места. Его утонченность и изысканность. Воссоздать сценки из жизни начала XX века. Но немного на современный манер. Надеюсь, нам это удалось.

КАЖЕТСЯ, ЧТО ЧЕРЕЗ ТВОИ ФОТОГРАФИИ ТЫ ХОЧЕШЬ РАССКАЗАТЬ КАКУЮ-ТО ПОЛНУЮ, СЛОЖНУЮ ИСТОРИЮ… С КАКИМИ ХУДОЖНИКАМИ И АРТИСТАМИ СОТРУДНИЧАЕШЬ ЧТОБ ИДЕЯ СТАЛА РЕАЛЬНОСТЬЮ? ОПИШИ НАМ ПРОЦЕСС ИДЕЯ-ГОТОВЫЙ ПРОДУКТ.

Уже два года я работаю в тесном творческом союзе со стилистом и декоратором Анной Lotan. Идеи для съемок и вдохновение могут прийти к нам во время чтения книг, просмотра кинофильмов и музыкальных клипов, прогулок по Москве, поездок за город. Вместе мы обсуждаем и разрабатываем концепцию . Не последнюю роль играет подбор моделей для съемки. Как правило, мы приглашаем тех детей, с которыми уже работали, и знаем, что они справятся с поставленной задачей. Основная часть подготовки к съемке ложится на Анну. Моя же задача воплотить все наши творческие идеи в фотографии. Я очень благодарна судьбе, что она подарила мне встречу с таким талантливым и трудолюбивым человеком.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru17

У ТЕБЯ СУЩЕСТВУЕТ ПРИМЕР ДЛЯ ПОДРАЖАНИЯ В ФОТОГРАФИИ? ТАКЖЕ СКАЖИ НАМ, КАК УЛУЧШАЕШЬ СВОИ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ В ОБЛАСТИ ФОТОГРАФИИ?

В разные отрезки творческого пути у меня были определенные кумиры в детской фотографии. Сейчас я восхищаюсь pаботами талантливейшего фотографа Wanda Kujacz. Ее неординарный подход к детской фотографии покорил людей, живущих в разных странах, и я не исключение. Но мне хотелось бы идти своим путем, не копируя кого-то. Поэтому я посещаю много выставок изобразительного искусства и фотографии, смотрю шедевры мирового кино, изучаю историю фотографии, общаюсь с коллегами. Все это помогает мне совершенствоваться и находить новые творческие горизонты в фотографии.

Katerina-Uspenskaya-deciji-fotograf-iz-Moskve-premijerno-u-Pleziru8

FOTOGRAF: KATERINA USPENSKAYA
MODELI: EVA, ANASTASIA, ALINA, VALERI
ODEĆA: MONSOON, H&M, ZARA

Share