Kada život počne nakon pedesete

U društvu u kojem se uvek traže mladi, hitri i oni u formi, starenje se čini kao najgore zlo. Proizvodi za „podmlađivanje” koji samo niču na tržištu, kursevi koji promovišu da se ponovo osetimo kao u tridesetim, ekstremni hobiji koji donose mladalačko uzbuđenje, razni stilovi života koje promoviše moderno doba, radikalne promene, sve je to vezano za slogan ovog vremena „zabranjeno starenje“.

Sve do juče se na zrelost drugačije gledalo, seda kosa se nosila dostojanstveno a bore na licu bile su znak mudrosti i poštovanja. Ali kao što se zna vremena se menjaju a sa njima navike i običaji. Kao i obično istina je negde na sredini: niko od nas ne bi da ostari bar ne „loše” (bolestan ili umoran). Takođe je tačno da su veće poštovanje srednjih godina, napreci u medicini kao i stil života umnogome pomerili prag starosti. Tako se danas s pravom može reći da se četrdesetogodišnjaci nalaze u zlatnom dobu, dok su pedesetogodišnjaci oličenje druge mladosti.

Današnje tržište je očigledno vrlo dobro osmislilo šta će ponuditi od usluga i proizvoda namenjenih osobama preko 50, a za to je bilo potrebno angažovati modele odgovarajućih godina. Ko od nas bi kupio antirid kremu, koju promoviše jedna dvadesetogodišnjakinja?

Iz tog razloga potreba za modelima i glumcima zrelih godina je u konstantnom porastu. Ovde se radi o malom ali veoma uspešnom tržištu gde mnogi profesionalni fotografi pružaju fotografske usluge za stock fotografske sajtove. To su zapravo web sajtovi gde firme mogu da kupe (iznajme) slike, uvek nove i sveže prilagođene njihovim potrebama i sa profesionalnim glumcima. Jedan zaista ogroman i privlačan svet, sačinjen od desetina hiljada slika za svačiji ukus: od večere sa porodicom do biznismena u kolima, od para koji šeta parkom pa sve do profesora sa svojim studentima u učionici.

U tom sjajnom svetu našao se i stanovnik Trenta Marko Konsoli, veoma poznata ličnost u našoj Regiji, koji je već godinama centralna figura Var Talenta, muzičkog takmičenja koje je zabeležilo veliki uspeh a zahvaljujući njemu dostiglo osmu sezonu. Pored toga Konsoli je oličenje najboljeg PR-a, uvek ljubazan i srdačan. Krajem 2015 Marko Konsoli je počeo da posećuje Beograd, gde je stupio u kontakt sa fotografima i videomejkerima koji su mu se našli kada je u pitanju ova njegova nova strast, bavljenja modelingom. Konsoli je u proleće 2017. otvorio Instagram nalog, na kome je počeo da objavljuje slike koje su izradili profesionalni fotografi. To je bila dobra zamisao koja se vrlo brzo pokazala uspešnom. Fotogeničnost Marka je zasenjujuća, njegova elegancija i držanje odmah su mu dodelili titulu šarmantnog, dobro obučenog Italijana. Uvek veoma elegantan, Marko je odmah počeo da istražuje taj za njega to tada nepoznat, privlačni svet. Njegova prijateljica Zorica Dragović upoznala ga je sa Aleksandrom Ruso, inače modelom. Od tog susreta, sasvim neočekivano rađa se jedno profesionalno prijateljstvo. I sam Marko nam je poverio da je ova saradnja nastala iz „nesporazuma“ ili pak jezičkog nerazumevanja. Aleksandra je Marka upoznala sa bračnim parem fotografa, sa kojima i sama sarađuje (Vesna i Aleks Adžić) za koje su odmah počeli da snimaju bračne fotografije. Od tog trenutka Marko i Aleksandra su postali najtraženiji par zrelih godina na internetu. Zajedno su snimali usred šume ili u parku, dok su šopingovali ili pili aperitiv zajedno. Gledajući ove slike ne izgleda uopšte kao da glume. Oboje lepi i privlačni, nasmejani, pogleda punih saosećanja, izgledaju kao bračni par koji posle toliko godina zajedničkog života konačno uživa u zasluženom odmoru. Marko je sa nama podelio mnogo interesantnih stvari.

Dragi Marko, je li istina da život ponovo počinje posle 50? Ako se osvrneš unazad recimo pre 5 godina, da li bi ikad rekao da ćeš krenuti ovim putem?

Svakako ne. Navikao sam da gledam u budućnost, ali nikad nisam ni pomišljao da ću u 52 postati model i da će mi to tako leći.

Kako su prošla prva snimanja? Da li si odmah investirao u to da postane posao ili je sve počelo iz zabave?

Apsolutno da, sve je počelo iz zabave, radi nekog novog iskustva. Na prvim snimanjima bio sam skroz „smeten“ ali imao sam sreće kao i uvek u životu da sretnem prave ljude u pravo vreme. Aleksandra mi je pomogla u svakoj pozi, a Vesna i Aleks su me bodrili uz svaku sliku.

Ispričaj nam o tvom Instagram profilu, kakve reakcije su izazvale tvoje slike na internetu?

Sve se promenilo u mom svakodnevnom životu. Imam na hiljade pratilaca od Australije do Brazila pa preko Irana i Alžira (Instagram stranica je dostigla 20.000 a Facebook 5000 prijatelja). Imam na stotine ljudi koji me stalno kontaktiraju kako bi mi čestitali. Divna je stvar biti u kontaktu sa ljudima iz celog sveta. Moj horizont se proširio zahvaljujući mojim fotografijama. Za mene je posebno zadovoljstvo što sam dobio privatne poruke čestitki od top modela +50, upravo onih koji se viđaju po časopisima.

Srbija je postala tvoja druga kuća. Ispričaj nam o susretima koje si tamo imao i kako su oni uticali na tvoj posao?

Srbija je zemlja moje „transformacije“. I ovde sam se našao u pravom trenutku u pravo vreme. U Srbiji sam bio 21 put od novembra 2015. A Srbi, tako srdačni i ponosni. Tako divan narod i kad je estetika u pitanju. Većina govori engleski što mi je vidno olakšalo komunikaciju. Obišao sam pola sveta a u Srbiji sam našao takvu jedinstvenost u transformaciji ali ipak jedinstvenost.

Kako je došlo do prvog snimanja sa Aleksandrom?

Sa Aleksandrom se odmah rodilo poslovno prijateljstvo. Odmah smo se uhodali, još od prvog snimanja. To je znatno doprinelo da fotografije budu realne. Ona me je naučila da se smejem na fotografijama (na šta nisam bio navikao), umeti smejati se veoma je važno kada su u pitanju slike za stock.

Šta je ono najteže a šta najzanimljivije u modelingu?

Najteže je biti uvek spreman i savršen. Deluje da je lako a u stvari nije. Počeo sam da se gledam u ogledalo više nego ranije, kosu i lice negujem sam, u čemu sam postao pravi ekspert počeo sam da negujem i svoje telo, odlazeći u teretanu 6 puta nedeljno, tu je uključena i zdrava ishrana. Ja sam profesionalac i očekujem od sebe samo maksimum. Sve je zabavno. Simpatično je to da su sve scene smeštene u prestižnim restoranima ili su u pitanju scene u kojima se jede, tako da smo mi modeli „prinuđeni“ da jedemo veoma ukusnu hranu u fantastičnom ambijentu.

Koji ti se ambijent najviše dopao? Da li ti se desilo da se uživiš u likove koje si tumačio?

Ponosno mogu da kažem da su neke scene snimljene u Trentu. Aleksandra, Vesna i Aleks su upravo bili tamo radi potreba snimanja. Među tolikim snimanjima posebno ističem rad sa Teodorom Lazarovim, za shutterstock, jer sam tu mogao da izrazim svoje glumačko umeće. Bilo je to jedno izvanredno i nezaboravno iskustvo koje je dalo sjajne rezultate. Mnoge fotografije sa tog seta prodate su u Americi i Japanu.

Koliko u ovom poslu znači imati lep fizički izgled a koliko iskustvo?

Fizički izgled u ovom poslu igra značajnu ulogu ali nije presudan. Slike treba da budu „prodavane“, sto znači da budu upotrebljive. Da bi bile upotrebljive moraju izgledati verodostojno, što znači da iskustvo znači mnogo više.

Ispričaj nam o tim stock web sajtovima? Verujem da je većini od nas to prava nepoznanica.

Bila je to čak i za mene sve do famoznog susreta. Čak ni ja nisam znao da je većina tih slika koje viđamo na brošurama i bilbordima a naročito na internetu, zapravo kupljena na tim stock fotografskim sajtovima. Živimo u svetu slika i zamislite samo koliko znači postaviti slike, već spremne koje opisuju članak o kojem se piše. Realizovati fotografske ad hok usluge je skupo i zahteva vreme, a naći odgovarajuću sliku mnogo je ekonomičnije i obično je dovoljan samo jedan download.

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

Počeo sam da pravim prve reklamne spotove i u kontaktu sam sa različitim agencijama. Interesuje me takođe svet filma i fikcije. Moj stav i iskustvo mi dozvoljavaju da se oprobam u različitim ulogama i to je moj izvor snage.

Intervjuisala: Nadia Clementi
Prevela: Aleksandra Hadži Bošković

Share