JAPANSKI TRADICIONALNI SLATKIŠI

Wagashi (和菓子) su tradicionalni japanski slatkiši koji se obično uživaju u kombinaciji sa šoljom zelenog čaja. Prave se u raznim oblicima, uz raznovrsne sastojke i metode pripreme. Neki su popularni širom zemlje i tokom cele godine, a drugi su dostupni samo regionalno ili sezonski.

japanski-tradicionalni-slatkisi

Nadev napravljen od slatkog pasulja azuki (anko) je vodeći sastojak u velikom broju japanskih slatkiša. Kuvani azuki pasulj se zaslađuje šećerom i potom se pravi pire za kreiranje glatke smese anko. Drugi uobičajeni sastojci za wagashi uključuju kolačiće od pirinča (mochi), pirinčano brašno, japanski agar (kanten), pire od susama i kestenja. Wagashi se može uživati u odabranim kafićima, restoranima, hramovima i vrtovima, gde se služi zeleni čaj. Oni se takođe mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama slatkiša, robnim kućama, supermarketima, prodavnicama hrane. Kjoto ima mnogo prodavnica slatkiša, dok je trgovačka ulica Nakamise u Asakusi izvrsno mesto za probanje japanskih tradicionalnih slatkiša u Tokiju.

Neki od wagashi slatkiša koje turisti najradije probaju su:

NAMAGASHI (生菓子)
Namagashi je sirovi, japanski tradicionalni slatkiš koji se pravi od pirinčanog brašna i nadeva od slatkog pasulja. Pažljivo se oblikuje rukama, a služi se u okviru čajne ceremonije.

japanski-tradicionalni-slatkisi3

DAIFUKU (大福)
Daifuku se pravi od mekanih pirinčanih kolačića (mochi) koji se obmotavaju oko glatkog, slatkog nadeva od pasulja ili drugih nadeva.

japanski-tradicionalni-slatkisi4

Po njima se blago raspršuje prah od krompira kako bi se sprečilo lepljenje jednog za drugi. Popularne varijante daifuku uključuju jagode i sladoled. Daifuku bi trebalo jesti sveže, kako imaju tendenciju da postanu tvrdi ukoliko dugo stoje.

japanski-tradicionalni-slatkisi5

DANGO (だんご)
Dango su male barene knedle koje se prave od pirinčanog brašna. Obično se serviraju nabodene na štapić, njih 3-4, a prelivaju se slatkim sosom ili nadevom od pasulja. Poput daifuku, najbolje ih je konzumirati dok su sveži.

japanski-tradicionalni-slatkisi7

MANJU (饅頭)
Manju su kiflice koje se bare ili peku i pune nadevom od slatkog pasulja ili nekim drugim. Tradicionalno se najčešće prave okruglog oblika sa glatkim spoljnim slojem.

japanski-tradicionalni-slatkisi9

japanski-tradicionalni-slatkisi8

MONAKA (最中)
Monaka se pravi tako što se školjka napuni nadevom od slatkog pasulja. Moderna verzija monaka se puni sladoledom.

japanski-tradicionalni-slatkisi11

Share