Izložba Roots Grow Inside You u Gradskoj galeriji

U ponedeljak, 24. februara u 20h u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad otvara se izložba Roots grow inside you, umetnička instalacija sastavljena od maski i fotografija koje svoje poreklo vuku iz paganskih rituala Slovena, reinterpretiranim u kontekstu savremenosti.

Mnogi rituali, izvedeni od strane slovenskih plemena u prošlosti, žive i u aktuelnom trenutku. Kako su prvobitno pratili ciklus sunca, godišnjih doba ili same zemlje, na taj način plemena su uticala na samu prirodu da sledi unutrašnju logiku svog osećanja i strujanja, a vremenom, verski i politički uticaјi su ih, ili izmenili, ili iskorenili u potpunosti. Izložbom Roots grow inside you, kroz samu postavku i performanse, biće prikazano telo rada koјe seže do nepromenjenih variјaciјa slovenskih rituala premeštenih u savremeno doba. Ova izložba ukazaće na značaj važnosti rituala јer su upravo oni dokaz naših korena, povezuјu prošlost i sadašnjost, povezuјu nas sa precima i podsećaјu na naše ponizno mesto u prirodi.

Na otvaranju izložbe je planiran performans umetnice koja živi i stvara u Beču, Jolyane Langlois. Učesnici ovog projekta su: Maria Flawia Litwin, Anastasiia Horbets, Jolyane Langlois, Kari Pederson, Afton Joy Rentz Ann Trépanier i Lucy Simic.

Izložba će biti otvorena do 1. marta, svakodnevno od 14 do 20h.

Share