Izdavačka radionica Nojzac

U četvrtak 3. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ biće otvorena izložba „I ovo su knjige…NojzacTatjane Dukić Počuč, a nakon toga u 20 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće predstavljeni romani „Omladina bez BogaEdena fon Horvata i „LedeniRoberta Šindela u izdanju izdavačke radionice Nojzac iz Novog Sada. U razgovoru učestvuju Marjan Čakarević i Relja Dražić.

izdavacka-radionica-nojzac2

Knjige sa znakom Nojzaca ne padaju u oči uobičajenom vizuelnom agresijom, dizajnom kome je cilj da privuče pažnju, nego upravo obrnuto, odsustvom agresije, vizuelnim stavom prema sadržaju knjige formom crteža slobodnom rukom (iako digitalne alatke nisu uskraćene). Crtanje nije samo način prezentovanja, već i razumevanja i doživljavanja sadržaja knjige, te daje personalni pečat rešenjima edicije.

izdavacka-radionica-nojzac

Svako rešenje može mimo korica voditi svoj samostalni život kao umetničko delo, a to je i koncept ove izložbe – predstaviti finalno rešenje korica, ali i crteže od kojih su one nastale, približavajući publici proces stvaranja i promišljanja.

izdavacka-radionica-nojzac3

Tatjana Dukić Počuč je diplomirala 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek, smer grafičke komunikacije. Živi i radi u Novom Sadu, a bavi se grafičkim dizajnom, crtežom i grafikom.

Eden fon Horvat (1901, Rijeka – 1938, Pariz), austrijski pisac drama, romana i priča (Priče iz Bečke šume, Italijanska noć, Kazimir i Karolina, Večiti malograđanin).

Robert Šindel (‘44, Bad Hal, Austrija), dete jevrejskih komunista, u maoističkom pokretu, saosnivač Kommune Wien i književnog časopisa Hundsblume. Dobitnik nagrade Hajnrih Man (‘14).

Share